Predstavljamo nagrađenu knjigu o pretilosti Dr. Alessandre Pokrajac-Bulian

Smršaviti možete samo ako ste spremni promijeniti način života

pokrajac-knjiga pretilost-rez

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvatskog psihološkog društva

Piše: Martina Blečić

Kako se boriti protiv pretilosti i što je presudno u borbi protiv viška kilograma?

Znanstvenici upozoravaju da je motivacija vrlo važan factor uz već poznate redukcijske dijete i tjelesnu aktivnost.

Upravo su to teme knjige „Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ urednice prof. dr. sc. Alessandre Pokrajac-Bulian s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koju je prošle godine izdala Naklada Slap.

Knjiga je dobitnica je nagradeZoran Bujas“ koja se svake godine dodjeljuje najboljoj psihološkoj knjizi po mišljenju Hrvatskog psihološkog društva.

Udžbenik i po mjeri laika

Ovaj udžbenik, čija su poglavlja napisali priznati domaći i inozemni stručnjaci, namijenjen je prvenstveno studentima psihologije i medicine, no može biti izuzetno korisno štivo za osobe koje se bore s pretilošću i one čiji su se bližnji susreli s tom bolešću.

„Knjiga je nastala kao udžbenik za studente psihologije i medicine jer se na Sveučilištu u Rijeci, kako na Filozofskom, tako i na Medicinskom fakultetu, predaju kolegiji tematski vezani uz prehranu. Postojala je potreba za knjigom na hrvatskom jeziku, a javila se i ideja da bi se, ukoliko takvu knjigu napišemo na čitljiv način, i laici mogli njome poslužiti u slučaju da se bore s problemom pretilosti ili žive s takvim osobama. Ipak, knjiga je namijenjena laicima koji su ipak ponešto upućeni u tu problematiku, onima koji su već iskušavali neke dijete, naučili izračunati kalorijski unos namirnica ili slično.“ – rekla nam je na početku razgovora urednica knjige prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac-Bulian (na slici).alessandra pokrajac - bulian- gastronomika

Prednost činjenice što se radi o udžbeniku je ta što se čitatelji mogu susresti sa znanstveno provjerenim informacijama, a ne onima senzacionalističkima na koje često nailazimo u medijima.

Nisu sve informacije na koje nailazimo u medijima istinite. Da bi nešto bilo priznato kao znanstveni dokaz mora proći brojne provjere – od kliničkih ispitivanja do evaluacija tretmana. Uvijek se pronalaze nove metode, no nisu sve jednako učinkovite i nisu namijenjene svima. U medijima postoji mnoštvo informacija koje su neprovjerene i koje se većinom temelje na pojedinačnom iskustvu.“ – objašnjava dr. Pokrajac-Bulian.

Svi aspekti pretilosti

Knjiga ne pruža uvid samo u medicinske aspekte pretilosti, već i u one psihološke, a podijeljena je na tri dijela. U prvom se dijelu govori o pretilosti kao bolesti, njezinim psihosocijalnim aspektima te liječenju ove bolesti.

Iz prvog poglavlja tako možemo saznati što je uopće pretilost. Najjednostavnije rečeno, pretilost se može odrediti kao stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu koje označava tjelesnu težinu s indeksom tjelesne mase većim od 30 kg/m2. Tijekom posljednjeg desetljeća pretilost je zadobila karakteristike epidemije svjetskih razmjera koja pogađa i odrasle osobe i djecu. Istraživanja potvrđuju kako je ona povezana s cijelim nizom funkcionalnih, organskih, pa i malignih bolesti gastrointestinalnog trakta. Prekomjerna tjelesna težina dovodi do bolesti lokomotornog sustava kao i raznih drugih organskih sustava.

Pretilost povlači za sobom stigmatizaciju

Osim zdravstvenih, pretilost ima brojne psihosocijalne posljedice koje su povezane sa sustavom kulturnih vrijednosti mnogih društava u kojima se pretilost poistovjećuje s ružnoćom. Zbog stigmatizacije koju za sobom povlači, ona dovodi do depresije i pada samopoštovanja. Zbog toga, ali i mnogih drugih čimbenika, terapijski pristup pri liječenju ove bolesti potrebno je individualizirati te ga treba primijeniti kako na medicinskoj, tako i na psihološkoj razini.

Kako se boriti protiv pretilosti?

Uz promjene prehrambenih navika, tj. balansiranu redukcijsku dijetoterapiju koja uključuje raznolikost prehrane, obilje nemasnih proizvoda od punozrnatog brašna, obilje voća i povrća, umjereni unos nemasne proteinske hrane, izbjegavanje jednostavnih šećera i konzumiranje vode i nezaslađenih čajeva umjesto kaloričnih napitaka, za regulaciju tjelesne težine bitna je i tjelovježba. Vježbanje može poboljšati i ubrzati gubitak težine jer povećava energetsku potrošnju.

Preporučljivo je, čak i osobama koje se ne muče s prekomjernim kilogramima, vježbati u prosjeku najmanje 30 minuta dnevno.

Vježbanje bi se trebalo integrirati u ljudske živote te postati sastavni dio životnog stila svakog pojedinca koji drži do svoga zdravlja.pokrajac-knjiga pretilost

Cilj redukcijske dijete i vježbanja nije gubitak velike težine u kratkom vremenskom razdoblju, već postupno mršavljenje tijekom duljeg razdoblja. Korištene metode moraju biti prilagođene pojedinom bolesniku, ovisno o njegovom općem zdravstvenom stanju.

Osim ovih metoda, posebice kod osoba koje ne mogu održati uspješne rezultate pri gubitku kilograma, dostupne su i farmakoterapija, to jest, terapija medikamentima (npr. lijekovima koji smanjuju apetit ili onima koji povećavaju potrošnju energije), endoskopske metode (intragastični balon i intragastična aplikacija botulinum toksina) te kirurška intervencija.

Kirurgijom protiv debljine

„Ponekad je medicinska intervencija nužna. Ona ima dvojaku funkciju: smanjuje mogućnost smrti pretile osobe i može biti primarni korak koji će osobu motivirati na daljnju borbu s prekomjernim kilogramima.“ – napominje urednica knjige.

U drugom su dijelu udžbenika prikazani rezultati četiriju istraživanja: istraživanje motivacije za promjenom težine, istraživanje o očekivanjima nakon gubitka težine, o nezadovoljstvu vlastitim tijelom te percepciji samoefikasnosti kod tretmana intragastičkim balonom te pretilih pacijenata s kardiološkim problemima.

U trećem se dijelu analiziraju dobiveni rezultati te navode njihove implikacije.

Motivacija je najbitnija

Za kraj, bitno je naglasiti najbitniji aspekt borbe protiv pretilosti, a to je motivacija. Važnost tog čimbenika vidljiva je i u samom naslovu knjige „Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“. Kao što i sama urednica Alessandra Pokrajac-Bulian poručuje:

„Pretilost zahtjeva veliku promjenu ljudskog ponašanja. Da bi osoba nešto promijenila mora, prije svega, biti motivirana. Tada može i mora naučiti načine na koje može promijeniti svoje ponašanje. Da bi pobijedila pretilost osoba mora biti spremna na više od kratkoročne promijene prehrambenih navika. Ona mora biti spremna na dugoročne promijene koje kreću s promjenom načina razmišljanja o prehrani, vlastitom tijelu, tjelovježbi i životnom stilu općenito. Zadnjih nekoliko desetljeća sve više do izražaja dolazi ljudska želja da sve ono što žele ostvare na najbrži i najlakši način, no neke promjene zahtijevaju više vremena i ljudi na to moraju biti spremni “

 

Foto: Martina Blečić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

povisen_krvni_tlak_i_sol

Povišeni krvni tlak – je...

Znate li kako bi trebala djelovati uravnotežena prehrana s umjerenim unosom soli u organizam? Visok krvni tlak obično se razvija bez z…

dijabetes

I prekomjerni unos soli...

U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Lo…

smanjen_unos_soli (3)

Zašto je važno smanjiti...

Kuhinjska sol danas ima široku primjenu i koristi se kao začin u svrhu poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprječavanje kvar…

hrana.mozak310x250

Hrana za mozak - recepti za...

prof. dr. Vida Demarin i suradnice: HRANA ZA MOZAK
Jelovnici za zdrav mozak i dugo pamćenje VBZ, Zagreb, 148 stranica   “Hrana za…