Projekt Ministarstva turizma

Standardizira se autohtona kuhinja

soparnik

Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja uključuje nekoliko stotina jela, od predjela do deserta

Blitva i kopriva na padelu, fuži, šurlice, jota, maneštra istarska i krčka, artičoke u ulju, bećarska satrica, dugoreška žuljica, čvarci, kosana mast, šokol, viška pogača, batuda ili primorski lonac, bob u teći, arambašići, čabranske krvavice, čurke, žgvacet, budla (goranski nadjev), bazlamača, bobići, biškotini i rapska torta samo su dio popisa više od stotinu jela koja su se našla u »Pravilniku o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja« što ga je predstavio ministar turizma Damir Bajs.

Hrvatska autohtona kuhinja je naš adut – tvrdi ministar Bajs

Iza imena pravilnika krije se pionirski pothvat, oživotvorenje projekta »Hrvatska autohtona kuhinja«. Nova standardizacija trebala bi omogućiti ugostiteljima da zasluže ploču s odgovarajućom grafikom koja će, okačena pred ulazom, jasno dati turistima do znanja kako se tu jede hrvatsko autohtono.

Ploču će zaslužiti oni objekti koji nude 70 posto autohtonih jela, a oni koji u ponudi imaju nešto manje takvih delicija zaslužit će oznaku autohtonosti kraj jela u svojim jelovnicima.

„ Hrvatska autohtona kuhinja je naš adut“ – tvrdi ministar Bajs. Jer, kako reče, makar skoro ulazimo u EU, moramo pokazati pri tom i ono što nas razlikuje od drugih, ono autohtono i autentično naše, a to je hrvatska kuhinja.

Popis jela nije konačan. No, oznake se neće olako dijeliti, a poštovanje obveza iz pravilika svako toliko će se inspekcijski provjeravati. (I.Z.)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

SONY DSC

Ima i toga - Chilli con carne...

Natjecatelji u Testu osjetila morali su prepoznati 18 sastojka poznatog jela, no neki su od treme i stresa izostavili glavni sastojak Na…

Tomislav Karamarko_svjetski kulinarski kup

Hrvatskoj kuharskoj...

Nakon osvojene brončane medalje prije četiri godine seniorska reprezentacija na čelu s Tomislavom Karamarkom vraća se jača no ik…

Otvorenje ZWGW2

Predsjednik Josipović...

Predsjednik RH prof. dr.sc. Ivo Josipović svečano je otvorio drugi po redu Zagreb Wine Gourmet Weekend pred mnoštvom uzvanika u zagr…

1808-verglec- bajs

Samo osam restorana dobilo...

Nes(p)retno pripremljena i realizirana akcija promocije hrvatske autohtone kuhinje trenutno je „u fazi dorade“, ali interes vla…