Projekt Ministarstva turizma
Standardizira se autohtona kuhinja

Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja uključuje nekoliko stotina jela, od predjela do deserta
Blitva i kopriva na padelu, fuži, šurlice, jota, maneštra istarska i krčka, artičoke u ulju, bećarska satrica, dugoreška žuljica, čvarci, kosana mast, šokol, viška pogača, batuda ili primorski lonac, bob u teći, arambašići, čabranske krvavice, čurke, žgvacet, budla (goranski nadjev), bazlamača, bobići, biškotini i rapska torta samo su dio popisa više od stotinu jela koja su se našla u »Pravilniku o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja« što ga je predstavio ministar turizma Damir Bajs.
Hrvatska autohtona kuhinja je naš adut – tvrdi ministar Bajs
Iza imena pravilnika krije se pionirski pothvat, oživotvorenje projekta »Hrvatska autohtona kuhinja«. Nova standardizacija trebala bi omogućiti ugostiteljima da zasluže ploču s odgovarajućom grafikom koja će, okačena pred ulazom, jasno dati turistima do znanja kako se tu jede hrvatsko autohtono.
Ploču će zaslužiti oni objekti koji nude 70 posto autohtonih jela, a oni koji u ponudi imaju nešto manje takvih delicija zaslužit će oznaku autohtonosti kraj jela u svojim jelovnicima.
„ Hrvatska autohtona kuhinja je naš adut“ – tvrdi ministar Bajs. Jer, kako reče, makar skoro ulazimo u EU, moramo pokazati pri tom i ono što nas razlikuje od drugih, ono autohtono i autentično naše, a to je hrvatska kuhinja.
Popis jela nije konačan. No, oznake se neće olako dijeliti, a poštovanje obveza iz pravilika svako toliko će se inspekcijski provjeravati. (I.Z.)