Gastro biblioteka: Dragan Grbić "Teatar u pjatu"

Stara dalmatinska kuhinja predstavljena u novom ruhu

teatar u pjatu

Grbićeva gastro istraživanja temelje se na zavirivanju u teće svojih baka i majke, branja divljeg bilja kojemu se danas gotovo zameo svaki trag ili namirnica kojima prijeti gastronomski zaborav

Dragan Grbić priznaje da se kao dijete želio baviti glazbom ili slikarstvom, ali je zbog mame postao kuhar.

Ne znamo kakav bi bio slikar ili glazbenik, ali ako je suditi po knjizi „Teatar u pjatu“, vrstan je kuhar.

Kuharica “Teatar u pjatu” prva je knjiga mladog i ambicioznog chefa hvarskog restorana Terrremarique, Dragana Grbića. Ilustrirana je autorovim živopisnim fotografijama koje prate više od stotinu maštovitih recepata tradicionalne, klasične dalmatinske kuhinje – ali sa suvremenom notom.

Za svoja jela (poput špageta s Jakobovim kapicama) Dragan crpi nadahnuće iz obilja namirnica kojima je okružen cijeli život, a zahvaljujući toj činjenici njegov osebujni kulinarski stil počiva upravo na autohtonim namirnicama (primjerice, orzo s blitvom) iz biljnog i životinjskog svijeta, koje se mogu ubrati i uzgojiti na našim otocima i u priobalju, uloviti u moru ili nabaviti na mjesnim tržnicama.

Izdavač: V.B.Z. d.o.o.
Godina izdanja: 2010.
Broj stranica: 232
Format: 17×24 cm

Grbić kaže da je inspiraciju dobio na brodu Fortuna Dalmata obilazeći jadranske otoke i tamošnje tržnice očaran gastronomskim mogućnostima koje se pružaju.

Recepte prate zabavne povijesne crtice o hrani, a neka jela autor je nazvao po važnim osobama koje su obilježile povijest Dalmacije.
Veljko Barbieri u predgovoru piše kako Grbić slijedi osobni poriv, ali i opću želju za otkrićima.

„U ovoj njegovoj intimnoj kulinarskoj ispovijedi te se odrednice prepliću s autorovim životom, koji se usporedno s pričom o namirnicama, hrani te konačno o njezinoj pripremi, ne odvaja od autorovog unutarnjeg i vanjskog životopisa, od njegovog djetinjstva, zavirivanja u teće svojih baka i majke, branja divljeg bilja kojemu se danas gotovo zameo svaki trag ili namirnica kojima prijeti gastronomski zaborav – od orza, bljušta i medinih šparoga, koje proviruju iz drača zajedno s običnim divljim šparogama, morskih ježinaca i lupara, do na starinski obrađenog mesa i ribe ili tajanstvenog antičkog lasera, bez kojeg je, uz podjednako misteriozni garum, nemoguće zamisliti antičku, posebno rimsku kuhinju, a kojem gastrobotaničari sve do danas nisu pronašli vjerodostojan trag“, naglašava Barbieri.

Teatar u pjatu Dragana Grbića, teatar je okusa i mirisa i potvrda da je malo ljudskih djelatnosti koje nalikuju teatru kao što je gastronomija.

Ostaje nam nadati se da je Grbićeva knjiga sa stotinjak recepata tek prvi čin njegove igre.

Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Rizoto sa sparogama istra

Dani istarskih šparoga do...

Od 23.ožujka do 15.svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima sjeverozapadne Istre.
U Novig…

Red

Gužve ispred Doma kave i...

Nedjelja, posljednji dan festivala  je tradicionalni Dječji dan koji djeci garantira umazane prstiće i usta. Organizatori poruč…

KUHINJA ZDRAVLJA AYURVEDSKA KUHARICA

Ayurvedska vege kuharica...

Početkom listopada 2013. izlazi iz tiska ayurvedska vegeterijanska kuharica „Kuhinja zdravlja“ Senke Kušer Mijić, ayurveds…

suvara_4

Suvara i bilduda - stare...

U ovo predblagdansko vrijeme posvetit ćemo se dvama jednostavnim jelima bake Zlate iz Jakšića, koja na prvi pogled i nemaju veze s kor…