Gastro-kinematrografski spektakl

Ston spreman za Kinokus Food Film Festival od 14. do 18. rujna

kinookus

Ovogodišnji festival održava se pod imenom Hrana i identitet, a uz projekcije najavljena su brojna predavanja, degustacije te prodaja delicija

Pripreme za ovogodišnji Kinookus Food Festival 2011. u Stonu pri samom su kraju.

Mada konačan program još nije utvrđen, poznato je da se ove godine festival pod imenom Hrana i identitet održava od 14. do 18. rujna.

Thomas Struck, direktor Kulinarisches Kino-a, sekcije Berlinskog filmskog festivala posvećene filmovima o hrani, otvorit će ovogodišnji Kinofokus. Gostovanjem gospodina Strucka Kinookus Food Film Festival upisuje se na europsku kartu zanimljivih gastro-kinematografskih događanja.

Thomas Struck, redatelj i producent, na čelu je Kulinarisches Kino-a od njegova utemeljenja 2007. godine.

U četvrtak, 15. rujna u 18 sati u atriju Kneževa dvora u Stonu gospodin Struck će inaugurirati sekciju Kinofokus, mjesto susreta posjetitelja Kinookus Food Film Festivala sa znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja.

Pod općom temom Hrana i identitet, sekcija Kinofokus će prve večeri ugostiti Etnografski muzej Istre iz Pazina.

Uloga tartufa u istarskom identitetu

Kustosica Muzeja, gospođa Tanja Kocković Zaborski, održat će predavanje o ulozi tartufa u konstrukciji gastro-kulturalnog identiteta Istre.

Predavanje će kuhanjem istarskih jela s tartufima obogatiti polufinalistica TV show-a MasterChef Hrvatska, Željana Ančić.

Kako bi ugođajem bila zadovoljena sva osjetila, predavanje i kuhanje bit će popraćeno projekcijom noir dokumentarca Tuber, talijanskog redatelja Fabija Donatinija.

Film prati put tartufa od uzrujanog laveža pasa tragača do bogataških trpeza u udaljenim dijelovima svijeta.

Potvrđeno je gostovanje najpoznatijeg hrvatskog gastronoma Veljka Barbierija, koji će ovogodišnji festival obogatiti svojim predavanjima te prezentacijom nagrađene knjige ‘134 male priče o hrani’.
Iz Italije u Ston stiže najuspješniji mladi talijanski scenarist Stefano Sardo, autor scenarija svjetskog hita Dvostruki sat.

Najavljen dolazak predsjednika fondacije Slow Food

Potvrđen je dolazak i Piera Sardoa, predsjednika Slow Food Fondacije za bioraznolikost, najvećeg svjetskog pokreta za očuvanje uzgojnih vrsta, lokalnih gastronomija i tradicionalne poljoprivrede, a njegovo gostovanje je predviđeno u okviru sekcije Kinofokus.

Pored filmova, uz festival će biti predstavljena i ‘Kinolokus placa’. Kao prateći program placa je osmišljena kako bi se proizvođaču, čestom protagonistu filmova prikazanih na Festivalu, dalo prostora za predstavljanje proizvoda.

Posjetitelji Kinolokus place tako će moći kupiti sezonsko povrće, med, smokve i smokvenjake, džemove, slatko i sirupe iz eko proizvodnje.

Placa, smještena ispred Kneževog dvora u Stonu, bit će otvorena od 15. do 18.09., od 9 do 18 sati.

I.Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

3Istarski festival paste Zminj

'Pašta i svašta' privukle...

Proteklog vikenda u Žminju je održan treći po redu Istarski festival pašte. Na trgu Zad kaštela pod krošnjama kestenova, spleli s…

Viaje a Ambato para filmaci—n de pel’cula de Da’o Aguirre

Predstavljamo dokumentarne...

Hranu na malim i velikim ekranima gledamo često i sve češće, što nas je naučilo da i sama slika slasnog pečenja, i bez mirisa a da ne g…

carlo petrini

Osnivač pokreta Slow Food...

Carlo Petrini, osnivač i predsjednik Slow Fooda, najvećeg svjetskog pokreta za očuvanje tradicijske poljoprivrede i lokalnih gas…

dreamstime_tartufi bijeli

Dani Zigante tartufa

SUBOTA, 19.10. 10:00 Otvorenje izložbe bijelog tartufa i sajamskog prostora
Istarske delicije na tanjuru, promocija i promotivna pr…