Zaključen 5. izbor najboljih zagorskih štrukli

Štruklijada 2013. – Najbolji zagorski štrukli dolaze iz Kleti Kozjak

Proglašenje pobjednika struklijade

Prvo mjesto ove godine zauzeli su zagorski štrukli Kleti Kozjak iz Sv. Križa Začretje, na drugom su mjestu štrukli Tradicijskog turizma Majsecov mlin iz Donje Srubice, dok je treću nagradu ponio Seljački turizam Šumak iz Zagorskih Sela.

Štruklijada 2013, izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show priređen je protekle subote u Roses Designer Outletu u Sv. Križu Začretje.

Najboljim štruklima ovogodišnje manifestacije u konkurenciji 27 restorana ocjenjivački sud ocijenio je štrukle iz Kleti Kozjak.

Štruklijada je ove godine u Rosesu okupila više tisuća posjetitelja koji su željno dočekali prodaju prvih štrukla.

Uz tamburaše i kulturno-umjetnički program županica Sonja Borovčak otvorila je petu po redu Štruklijadu, jedinstvenu manifestaciju Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već petu godine zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetalo se 27 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica.

Ocjenjivački sud činili su Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, ujedno i predsjednik Ocjenjivačke komisije, zatim Branka Kralj, profesorica u Srednjoj školi Zabok, i Branko Greblički Ventek, vlasnik restorana „Villa Zelenjak“ i predsjednik Ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori.

Prvo mjesto ove godine zauzeli su zagorski štrukli Kleti Kozjak iz Sv. Križa Začretje, na drugom su mjestu štrukli Tradicijskog turizma Majsecov mlin iz Donje Srubice, dok je treću nagradu ponio Seljački turizam Šumak iz Zagorskih Sela.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, začinio je kulinarski show u kojem je kuhara Restorana Cateringa Sermage, lanjskog pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvala amaterka u kulinarstvu, ovogodišnja dobitnica nagrade izvorno zagorsko i drugoplasirana babica na manifestaciji Babičini kolači,  Vesna Hršak.

Čiji su štrukli bolji, imala je prilike uz posjetitelje kušati i direktorica Zagorske razvojne agencije Karoline Barilar.

Posjetitelji su štrukle mogli kupiti po promotivnoj cijeni od pet kuna na štandovima čak 29 restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica.

Ukupno je pripremljeno preko 9300 štrukla.

Organizatori  Štruklijade 2013 su Krapinsko-zagorska županija i   Zagorska razvojna agencija, generalni pokrovitelj manifestacije je Privredna banka Zagreb, a manifestaciju  su poduprli i sufinancirali partneri Roses Designer Outlet u Sv. Križu Začretje,  HGK – ŽK Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok.

I.V. / foto: Štruklijada

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

zebrano-struklijada1

Nabolje domaće štrukle radi...

U subotu, 14. svibnja 2016. godine u prostoru vodenog parka Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je Štruklijada, tradicionaln…

Zajednička

Nada Zgorelec iz Zagorskih...

Ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka održan…

POBJEDNICI

Titulu 'Chtefa zagorskog...

U srijedu, 29. listopada 2014. godine u hotelu Well, u Termama Tuhelj održano je četvrto izdanje „Chtefa Zagorskog chefa“, velik…

struklijada

Štruklijada u Svetom Križu...

Štruklijada – Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show –održat će se u subotu, 11. svibnja 2013. godine od 15,0…