Mali vodič kroz šampanjske termine

Sve što ste htjeli znati o mjehurućima koji slave radost života

dreamstime_otvaranje šampanjca

Kratki podsjetnik na razlike među pjenušcima koje zovemo i šampanjcima, ali samo ako dolaze iz francuske pokrajine Champagne

Piše: Daniela Kramarić, vodeća hrvatska sommelierka

Mnogi vinoljupci još uvijek brkaju pojmove “šampanjac” i “pjenušac”.

Šampanjci dolaze isključivo iz francuske pokrajine Champagne (Šampanje). I točka.

Čak i neki naši eminentni vinari svoje pjenušce rado nazivaju šampanjcima! Horror.

Šampanjci se u klasi skupih i finih vina popiju s najviše nerazumijevanja, često i polijevanja i prolijevanja.

S pjenušcima im je zajednička isključivo metoda proizvodnje, jer su im kako sortiment, tako i terroir često posve različiti.

Ali su zato šampanjski termini univerzalni i vežemo ih i uz pjenušce.

Non-vintage: negodišnjak. U čijoj se proizvodnji koriste rezervna vina, kako bi se, bez obzira na oscilaciju berbe, postigao “kućni stil”. U Hrvatskoj su pjenušci deklarirani kao negodišnjaci, ali u principu se radi o vinima iz jedne berbe.

Vintage: godišnjak. Skuplja varijanta. Često kupaža dobivena od vina iz isključivo jednog godišta superiorne kvalitete. Na tržište izlazi nakon šest ili više godina njege na kvascima. Pouzdaniji u kvaliteti od negodišnjaka, višestruko skuplji i sposobni za barem desetljeće odležavanja.

Prestige, de luxe ili luxury cuvée: vrhunac su u ponudi svake šampanjske kuće. Kvalitativno, cjenovno i marketinški. Često upakirani u luksuzna pakiranja. Ima li netko tko nije čuo za Moet&Chandonov Dom Pérignon ili Roedererov Cristal?
Blanc de Blancs: proizveden isključivo na bazi chardonnaya.

Blanc de Noirs: pojednostavljeno: bijeli šampanjac dobiven na bazi crnog grožđa: od pinot noira i pinot meuniera.
Rosé: u cijeni ubijaju. Jedino se rosé šampanjci dobivaju miješanjem crnog i bijelog vina prije druge fermentacije.
Demi-sec ili Rich: polusuhi šampanjci.

Brut: suhi

Extra Brut ili Brut Nature još su suhlji. Šampanjci označeni rječju Zero suhi su do kosti, bez dodatka dosage-a.

Mjehurići slave radost življenja.

Najbolje pašu u društvu.

I bez obzira što još uvijek nismo do kraja usvojili tu naviku, pod uvjetom da su suhi, idealno se sljubljuju uz plodove mora.

Živjeli!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vina Belje CS merlot s medaljom-rez

Vina Belje dobila još jednog...

Svjetsko ocjenjivanje vina sorti cabernet sauvignon i merlot pod nazivom “Emozioni dal mondo: Merlot e Cabernet insieme” održav…

dreamstime_otvaranje šampanjca

Ne zaboravite u Novu godinu...

Piše: Daniela Kramarić U Novu bez mjehurića? Nezamislivo! Nismo se ni okrenuli, a ono opet “novi” Božić i Silvestrovo pred vra…

Feravino berba grožđa4

Odlična godina u vinogradima...

Ovogodišnja berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca koji se prostiru na 170 hektara zbog vremenskih uvjeta nešto je kasnila u odn…

WOW vina 2013-2

Koja su najbolja vina po...

U konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino prosle godine su ušli: Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pino…