Za Guinnessovu knjigu rekorda

Švicarci napravili najduži kolač na svijetu dug 1221 metar

mega torta

Za pripremu tog orijaškog kolača trebalo je 864 litara slatkog vrhnja, 576 litara mlijeka, 600 kilograma brašna, 432 kilograma maslaca i 360 kilograma čokolade

Švicarski slastičari ušli su u nedjelju u Guinnessovu knjigu rekorda pripremivši u Ženevi čokoladni kolač dug 1221,60 metara, izvijestili su švicarski mediji.
Više ekipa s 25 vrhunskih slastičara i volontera u svakoj, ukupno stotinjak ljudi, ispeklo je kolač Napoleon od lisnatog tijesta i čokolade koji je za gotovo 200 metara premašio rekord postavljen prije 20 godina kada su belgijski slastičari napravili kolač dug 1037 metara.
Nakon što je provjerila da je kolač težak 4207 kilograma načinjen iz jednog komada te da je jestiv (što je važan uvjet za priznanje), Guinnessova ocjenjivačka sutkinja Anna Orford potvrdila je novi rekord, što je izazvalo burno odobravanje gledatelja u ženevskom izložbenom centru Palexpu.
U pripremi kolača sudjelovalo je 250 ljudi tijekom šest mjeseci, rekao je Gilles Desplanches koji je organizirao ovaj događaj u povodu 25. obljetnice rada svoje slastičarnice.
Za pripremu tog orijaškog kolača trebalo je 864 litara slatkog vrhnja, 576 litara mlijeka, 600 kilograma brašna, 432 kilograma maslaca i 360 kilograma čokolade.

Unaprijed prodano 880 metara kolača

Prema opisu riječ je o čokoladnoj kremšniti punjenoj čokoladnim mousseom i kremom od mliječne čokolade koja je prelivena glazurom boje višanja.
Kolač će se izrezati na 30.000 komada i prodati.
Očekivana zarada od 100.000 švicarskih franaka, odnosno 83.000 eura, donirat će se organizaciji za borbu protiv raka.

Zanimljivo je da su organizatori u pretprodaji prodali čak 880 metara kolača tako da je tek 200 metara ostalo u slobodnoj prodaji.

D.S./ foto: Screenshot  volksblatt.li

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

perić desert4

Robert Perić predstavio novi...

Na Choco & Wine Festu koji se po drugi puta održao se u Brtonigli, gradu vina ali i čokolade, poznati chef Robert Perić predstavio j…

inga sajam 2012

Sajam hrane, pića i...

Među atrakcijama sajma, organizatori najavljuju izradu najduće torte u Hrvatskoj od punih 20 metara Na Zagrebačkom velesajmu od 14…

magareci sir

Najskuplji sir na svijetu...

Magarica daje vrlo male količine mlijeka, tek oko 35 litara godišnje, a kako je za izradu kilograma sira potrebno 25 litara mlijeka pos…

Dani čokolade 2012

Opatijske Dane čokolade...

Tortu Lungomare osmislila je Marina Prijatelj, a stilizirana  je da oblikom podsjeća na popularnu opatijsku obalnu šetnicu Sveč…