EKSKLUZIVNO IZ ARGENTINE ZA GASTRONOMIKU

Svjetsko prvenstvo sommeliera viđeno očima i nepcem Daniele Kramarić

a-mendosa 2016 hrvatsja delegacija

Poznata hrvatska sommelierka, višestruka prvakinja države i polufinalistica na svjetskom prvenstvu u Ateni 2004. što je najveći hrvatski uspjeh na svjetskoj smotri, pratila je natjecanje u Mendozi i donosi svoje posve neformalne impresije sa sommelierskog događaja godine

Na slici:

Hrvatska delegacija u Argentini – Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier Kluba, Daniela Kramarić i Filip Savić, trenutno najbolji hrvatski sommelier

 

Tekst i fotografije: Daniela Kramarić

Ono što Olimpijada predstavlja sportašima, to nama sommelierima predstavlja Svjetsko prvenstvo.

Održava se svake tri godine.

I svaki puta je sve napetije, neizvjesnije i objektivno teže.

Ove godine, u Mendozi u Argentini održalo se 15. Svjetsko prvenstvo sommeliera u trajanju od 15. do 20. travnja.

Glavno pitanje je bilo tko će naslijediti Švicarca Paola Bassa, svjetskog prvaka iz Tokija 2013., a odgovor su unaprijed znale interne kladionice.

Rosengren naslijedio Bassa

Nagađalo se o sva tri finalista.a-Arvid Rosengren by DK

Pobjednik je na kraju postao iznimno stručan i potkovan Šveđanin, tridesetjednogodišnji Jon Arvid Rosengren (na slici).

Srebrni je Francuz David Biraud, a brončana Francuskinja Julie Dupouy, koja nastupa za Irsku.

Naš kandidat Filip Savić iz hotela Monte Mulini imao je zapažen nastup i plasirao se u četvrtfinale.

Dok je kandidate oblijevao hladan znoj, dok su polagali pismene i usmene testove, degustirali na slijepo, servirali šampanjce, dekantirali crvena vina, kušali žestice i rješavali iznimno zahtjevne želje gostiju, mi, odnosno predsjednici, delegati i novinari, pomno smo pratili samo natjecanje, ali i besramno uživali.

Ne sekiraju se svi jednako.

Navodno je Portugalac, krivicom aviokompanije, zakasnio na početak natjecanja.

Organizatori su mu omogućili naknadno pristupanje testu, no on ih je odbio uz obrazloženje da je preumoran!

Naša mala hrvatska delegacija već se na aerodromu u Buenos Airesu prepustila čarima argentinskog Chandona.a-mendosa 2016 sommelieri

Za ne povjerovati – iz plastičnih čaša.

Do sredine prošlog stoljeća pjenušava vina su za Argentinu bila potpuna nepoznanica, a 1959. Moet Chandon je, kao prva šampanjska kuća ikada, krenula u investiciju van Champagne i investirala u Argentini.

Danas je rast ogroman.

Godine 2005. imali su već 60 proizvođača pjenušaca, a danas čak 180!!!

Zanimljiva je njihova teorija, ono što se u Evropi dobiva pozicioniranjem vinograda na određenoj zemljopisnoj širini, to se u Argentini dobiva i nadoknađuje nadmorskom visinom, pa su vinogradi na visinama od 1000 do 3000 metara nad morem prije pravilo, negoli iznimka.

Pjenušci su im ozbiljni, odnjegovani poput velikih šampanjaca čak 9 godina na kvascima, ali istovremeno su i vrlo vinozni, cvjetni i tropsko voćni s nešto manje izraženim tercijarnim notama.

Čista, zdrava i organska vina

Vinska Argentina zapravo je čudesna zemlja.

A vina su im zdrava, čista i organska.

Sa 90% proizvodnje u Mendozi i San Juanu, 300 sunčanih dana godišnje i samo 200 ml kiše godišnje.

Svaki vinograd, svaka biljka i gradski drvoredi navodnjavaju se tisućljetnim sustavom navodnjavanja od otopljenog snijega sa Anda.

Kanali su posvuda.argentina kanali vinograd

Turisti najviše i stradavaju upadajući  u gradske kanale za navodnjavanje uz rub pločnika.

Argentina je peti vinski proizvođač svijeta, deseti izvoznik i deveta zemlja po potrošnji.

Podatak o potrošnji mi je malo čudan, budući da su lokalnom stanovništvu vina srednje i više klase, cjenovno nepristupačna.

Od 15 do 300 eura za bocu.

Velika imena Malbeca

Malbec je neprikosnovena crvena zvijezda Argentine, a bijela je autohtoni torrontes.

Kušali smo i 74 godine star  Lagarde „Semillon“ iz berbe 1942.

Uljnat, orašast, ekstraktan i još uvijek u top formi.

Malbeci su stilski različiti.

Točno se osjeća konzultantska ruka stranih enologa.

Rolland je često osporavan, ali njegovi Clos de los Siete, Rolland winery, DiamAndes, Cuvelier los Andes Winery doista su impresivni, ispolirani, sočni, ekstremno dugovječni i jako povoljnog odnosa cijene i kvalitete.

Caro (joint venture Catena i L. Rothschild) kupaža je malbeca i cabernet sauvignona i doslovno obara s nogu.

Trapiche, Terrazas de los Andes, Catena Zapata velika su imena malbeca.

Ali bonarda, cabernet franc i crni pinot također su se iznimno dobro snašli u Argentini.

Malbec je kralj!

Iz hladnijih područja poput Uco Valley s notama ljubičica, grafita i crnih ribizla i teksturom kojom dominira svježina.

U umjerenijim zonama, poput Lujan de Cuyo, raskoši mirisa bobičastog šumskog voća pridružuju se i note eukaliptusa i mente, a u toplijim zonama u San Juanu očitije su note šljive, papra, ružmarina i tima.

Uglavnom, malbec je osvojio svjetska nepca ekspresivnom voćnošću na nosu, te sočnom i podatnom teksturom u ustima, ispoliranih tanina i dojmljive živosti, koja jednostavno vapi za sočnim komadom mesa.

Najbolje meso na svijetu

I na kraju ove argentinske bilješke još jedna važna opaska.

Nikada nisam jela bolje meso!argentina roštilj3

Doslovno: cijele krave sa kožom i dlakom peku se 16 sati na roštilju, janjci, praščići i kozlići na rašljama, a povrće pečeno u pepelu, i na kraju neizostavan ananas također na žaru sa puno maslaca i ružmarina.

Zauvijek ću pamtiti te predivne okuse.

Živjeli!a-mendosa daniela kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

arvid rosengren

Šveđanin Rosengren je...

Šveđenin Arvid Rosengren izabran je za najboljeg sommeliera na svijetu u argentinskoj Mendozi gdje je organizirano svjetsko prvens…

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…