U Stockholmu održan međunarodni simpozij o vodi

Tajna hrane – za jedan hamburger potrebno je 2398 litara vode

dreamstime_voda za pit

Svijet je gladan vode jer je poljoprivreda jedan od najvećih potrošača – za šalicu kave potrebno je 140 litara, za jaje 135 litara, a za biftek čak 7000 litara vode! Vodeći svjetski stručnjaci na World Water Weeku u Stockholmu upozoravaju da su voda i energija ključni resursi u proizvodnji hrane

Piše: Martina Blečić

Krajem kolovoza, u Međunarodnom institutu za vodu u Stockholmu (Stockholm International Water Institute – SIWI), održan je godišnji međunarodni simpozij o vodi pod nazivom World Water Week.

Ovaj simpozij jedno je od najvećih svjetskih okupljanja stručnjaka po pitanju vode i sanitarnih sustava.

Okupio je više od 2000 delegata, uključujući visoke dužnosnike UN-a, znanstvenike, akademike, aktiviste, predstavnike poslovnog svijeta, nevladine udruge i predstavnike medija.

Koliko je vode potrebno za jedan hamburger?

Sve što ljudi jedu zahtijeva vodu kako bi bilo proizvedeno. Ovisnost prehrambene proizvodnje o vodi dobro je oprimjerena izložbom koja je pratila simpozij.

Na njoj se moglo saznati kako proizvodnja prosječnog hamburgera, koji se sastoji od dvije kriške kruha, govedine, rajčice, zelene salate, luka i sira zahtijeva oko 2398 litara vode.

Za šalicu kave potrebno 140 litara, za jedno jaje 135 litara, a prosječni obrok koji se sastoji od riže, govedine i povrća potrebuje oko 4230 litre vode, dok je za biftek potrebno čak 7000 litara.

Svjetska prehrambena proizvodnja više je nego dovoljna kako bi se svi njegovi stanovnici propisno nahranili

Prehrambena sigurnost

SIWI je izdao izvješće o trenutačnom stanju vode u poljoprivredi, te potencijalnim rješenjima problema koji proizlaze iz sve većeg rasta ljudske populacije, a usporedno s tim i sve veće potrebe za vodom i hranom. U izvješću je poseban naglasak stavljen na glavnu temu ovogodišnjeg simpozija –  prehrambenu sigurnost.

Prema definiciji prehrambene sigurnosti Organizacije UN za hranu i poljoprivredu „prehrambena sigurnost na djelu je kada svi ljudi, u svakom vremenu, imaju fizički i ekonomski pristup dovoljnoj količini hranjive hrane koja zadovoljava njihove prehrambene potrebe i sklonosti i pruža im aktivan i zdrav život.“

Iz činjenice da je broj pothranjenih osoba rastao s povećanjem proizvodnje hrane, jasno je da rješenje ne možemo tražiti samo u proizvodnji.

Svjetska prehrambena proizvodnja više je nego dovoljna kako bi se svi njegovi stanovnici propisno nahranili.

Ipak, milijarda je pothranjena, oko dvije milijarde ljudi jede previše, a zapanjujuće količine hrane izgubljene su ili potraćene. Uz to, hrana sama po sebi neće iskorijeniti glad zbog toga što je do 50 posto pothranjenosti povezano s nečistom vodom, nepropisnim sanitarijama ili lošom higijenom.

Opterećeni izvori vode

Postići prehrambenu sigurnost velik je izazov koji uključuje mnoštvo čimbenika. Najkritičniji su voda i energija, dvije esencijalne komponente proizvodnje hrane.

O sigurnosti vode i prehrane, statistike analizirane u izvještaju, dovoljno govore same po sebi.

Ako smo danas suočeni s izazovom prehranjivanja jedne milijarde pothranjenih (od sedam milijardi ukupnog stanovništva), kako ćemo postići prehrambenu sigurnost za ljudsku populaciju koja bi, prema procjenama, trebala do 2050. doseći devet milijardi? Organizacija za hranu i poljoprivredu predviđa da će to zahtijevati povećanje proizvodnje hrane za 70 posto do sredine stoljeća.

To će dodatno opteretiti već iscrpljene izvore vode i to u vremenu u kojemu će sve više vode biti potrebno za zadovoljenje svjetskih energetskih potreba, koje će, prema predviđanjima, porasti za 60 posto unutar 30 godina, te za stvaranje električne energije za 1,3 milijarde osoba kojima trenutačno nije dostupna.

Nepotrebni gubitci

Uz sva naša nastojanja da poboljšamo efikasnost, povećamo prinos i proizvodnju i dalje žrtvujemo polovicu proizvoda nepotrebnim gubicima u početnom dijelu prehrambenog lanca i neiskorištenosti proizvoda u krajnjem.

Loša je vijest ta da mnogo hrane uzaludno potrošimo. Dobra je ta da, ukoliko smanjimo takve gubitke, možemo nahranite sve potrebite bez da iskoristimo nove resurse.

Uz gubitke proizvoda, neracionalni su i gubitci same vode.

Voda za prehrambenu proizvodnju, kao i za svaku drugu namjenu, mora se procjenjivati u terminima kvalitete i kvantitete. Imajući to na umu, očita dobitna kombinacija jest ponovno korištenje otpadnih voda i shvaćanje fekalnih proizvoda kao resursa, a ne otpada.

Pozitivno iskorištavanje vode i nutrijenata u ruralnoj i urbanoj poljoprivredi, nadzor onečišćenja, sigurno korištenje otpadnih voda za lokalnu proizvodnju hrane i reduciran odljev nutrijenata važni su aspekti poljoprivrednog upravljanja vodom. Funkcionalno korištenje zemljišta i ekosustava, na primjer, kroz plaćanje ekosustavnih usluga, trebalo bi poticati proizvodnju u skladu s prirodom

Važnost vode

Produktivnije korištenje ograničenih, traženih i nepouzdanih izvora vode neophodno je. U većini rasprava povećanje produktivnosti vode povezano je s učinkovitijim navodnjavanjem.

Povećanje svijesti o povezanosti vode i energije bit će kamen temeljac budućeg očuvanja hrane, vode i energije

No ono mora biti popraćeno boljim korištenjem kišnice. Dok će poboljšano upravljanje „zelenim vodama“, to jest vlagom koja se nalazi u tlu, pridonijeti zadovoljenju rastuće potrebe za hranom, ulaganja u infrastrukturu „plave vode“, tekuće vode, poput brana i sustava navodnjavanja, ipak su potrebna.

Veliki dio svjetske proizvodnje hrane temelji se na neodrživoj eksploataciji podzemnih voda koje su pod prijetnjom sve većeg zagađenja kemikalijama korištenim u poljoprivredi.

Povezanost vode i energenata

Kroz cijeli prehrambeni lanac, voda i energija međusobno su povezane. S jedne strane, stvaranje vode prihvatljive kakvoće za proizvodnju hrane sa sobom povlači veliki energetski račun. S druge, proizvodnja energije povezana je s velikom potrošnjom vode, na primjer, kada se energija i poljoprivreda sastanu pri proizvodnji prve generacije biogoriva, to može potrošiti do 20-30 tona vode po litri biogoriva.

Unaprijeđeno poljoprivredno šumarstvo, „rekarbonizacija tla“ i povećanje svijesti o povezanosti vode i energije bit će kamen temeljac budućeg očuvanja hrane, vode i energije, kazuju nam stručnjaci koji su sudjelovali na izradi izvješća.

Povezanost hrane i energije vezana je i uz troškove. Veće cijene energije utječu na cijenu poljoprivrednih potreba, uključujući vodu, a posljedično i na cijenu hrane. Visoke cijene energije povećavaju i poticaje za uzgoj usjeva za gorivo, a ne za prehranu. Promjenjivost cijene energenata utječe na cijenu hrane te stoga i na prehrambenu sigurnost.

Kako dalje?

Iako proizvodnja hrane po glavi stanovnika posljednjih desetljeća neprekidno raste, problemu gladi u svijetu ne nazire se kraj. Poljoprivreda je jedan od najvećih potrošača vode, stoga je poboljšanje upravljanja vodom u poljoprivredi ključno za očuvanje vodenih resursa.

Odnos poljoprivrede prema vodi mora se mijenjati, što zbog vode same, što zbog očuvanja poljoprivrede.

Moguća rješenja

Štednja vode kroz smanjene količine neiskorištene hrane, ekološki i ekonomski prihvatljivi sustavi navodnjavanja, obrazovanje poljoprivrednika o novim tehnologijama, poticaji koji će im omogućiti da se njima okoriste, recikliranje otpadnih voda, ali i globalno osvješćivanje važnosti vode te ispravan odnos prema hrani koji će dovesti do smanjenja prehrambenih gubitaka na svim razinama.

Foto: Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

voda iz spine

Bez vode nam nema zdravog...

Gubitak vode iz organizma manifestira se poremećajem metabolizma od kojih neki mogu biti i potencijalno opasni po život. Stoga uvije…

dvopek acz

Pet dobrih razloga da jedemo...

Zašto DVOPEK? Zašto njime zamijeniti pekarske proizvode? Savjeti prof. dr. Alena Ružića, dr. med. – interniste – kar…

sophia loren

Kako skuhati tjesteninu a la...

* Potreban je vrlo veliki lonac s mnogo vode, ovisno o količini tjestenine. Na taj način tjestenina će ostati rastresita te se neće sl…

dreamstime smokve 2

Smokva je idealna hrana u...

Svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je i…