Zanimljiva priča o receptu iz 19.stoljeća

Tajna recepta riže s čokoladom iz vremena feldmaršala Radetzkyja

radetzky riža rez

Oni koji su kušali ovu jedinstvenu poslasticu ne mogu se oteti dojmu da im pod zubima riža i krupno sjeckani orasi ponešeni osebujnim okusima recepta, doista ne marširaju u taktu čuvenog Radetzky marša Johanna Straussa

Dobra domaćica, vječito je bila u potrazi za slasticom koja će oduševiti njene ukućane i goste, u okviru kućnog budžeta.

U neka davna vremena, bez miksera i hladnjaka, unatoč kompliciranim receptima, dokazale su se ne samo kao vrsne kuharice, nego i kao vješte slastičarke.

Nedavno je u jednoj od rukopisnih kuharica žena požeških obitelji Fleissig i Del Fabro koje su bile zadužene za spravljanje specijaliteta za poslovne partnere svojih muževa, pronađen  i recept pod nazivom Ukusna poslastica s rižom i čokoladom.

Identičan recept nalazi se i u čuvenoj Kumičićkinoj Novoj zagrebačkoj kuharici, također poklonom iz obitelji Fleissig, ali pod nazivom Radetzky Reiss ili Radecki riža.

Po nečemu je očito, Radecki riža zaslužila da bude prepisana u vlastitu kuharicu, s mrvicu izmijenjenim normativima, onako, kako to rade domaćice koje nakon isprobavanja odluče jelo praviti i ubuduće.

Da je Radecki rižu jedna od Flajsigica zavoljela toliko da ju je uvrstila u krug vlastitih omiljenih slastica, govori i promijenjeni naziv koji opisuje oduševljenost domaćice – Ukusna poslastica od riže i čokolade.

Feldmaršala Josefa Wenzela grofa Radetzky von Radetza austrijska je kruna slavila jer je uspio suzbiti revolucionarni pokret u Sjevernoj Italiji burne 1848. godine, ali u Požegi je u povijest ušao i po kolaču s rižom i čokoladom.

Oni koji su kušali ovu jedinstvenu poslasticu, ne mogu se oteti dojmu da im pod zubima riža i krupno sjeckani orasi ponešeni osebujnim okusima recepta, doista ne marširaju u taktu čuvenog Radetzky marša Johanna Straussa.

Začudni je to spoj jedne tako jednostavne namirnice kao što je riža koja hrani polovicu gladnog svijeta s tako otmjenim dodatkom koji se koristi u najfinijim punč tortama, poput one naše iz obitelji Kraljević, koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Ugodno osvježavajući okus špinanog šećera na maslacu sa sokom i koricom limuna, i naranče, upotpunjen rumom, smiješan u ovoj slastici sladokusce će ugodno iznenaditi, uvjeravaju nas iz požeškog Muzeja u loncu, koji je organizirao i degustaciju uz pomoć kuharice Marijane Pranić, iz restorana Grgin dol.

Kušajući, dakle ovu slasticu od riže, najviše nas je iznenadila čokolada, koja se naribana kao srednji sloj, dovršavanjem u pećnici rastopila i prožela s rižom, podsjećajući nas tako neodoljivo na najfiniju zvečevačku, čokoladu s rižom, poznatu čokoladu Mikado.

Želite li se okušati u pripremi Radetzky riže, pokušajte prema ovom receptu.

Pripremio D.S. / foto: Muzej u loncu

(Opširniji tekst o Radetzky riži pročitajte na stranicama Muzeja u loncu)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

crvena riza

Kvasac crvene riže prirodni...

Uz pravilnu ishranu i primjerenu fizičku aktivnost, crvena riža može biti dobar saveznik u borbi protiv povišenog kolesterola, a i…

muzej u loncu u zupanji

Izložba 'Baš se nekad dobro...

Županjcima su predstavljena tradicijska jela poput čorbe kiselice, preko požeških fakina, pa sve do mini vinogradarskih ćevapa…

kitnkez muzej u loncu

Priča o požeškom kitnkezu...

Nekada nije bilo niti jedne domaćice koja nije znala praviti kitnkez ili sir od dunja. Ova poslastica boje jeseni, oblika maštovitih k…

tvrtko šakota u masterchefu

Chef Tvrtko Šakota bio je...

U najtežem izazovu do sada trebalo je napraviti rolicu s brancinom, kremu tofua i badema, kozicu u panko mrvicama, sake – mirin re…