Zanimljiva priča o receptu iz 19.stoljeća
Tajna recepta riže s čokoladom iz vremena feldmaršala Radetzkyja

Oni koji su kušali ovu jedinstvenu poslasticu ne mogu se oteti dojmu da im pod zubima riža i krupno sjeckani orasi ponešeni osebujnim okusima recepta, doista ne marširaju u taktu čuvenog Radetzky marša Johanna Straussa
Dobra domaćica, vječito je bila u potrazi za slasticom koja će oduševiti njene ukućane i goste, u okviru kućnog budžeta.
U neka davna vremena, bez miksera i hladnjaka, unatoč kompliciranim receptima, dokazale su se ne samo kao vrsne kuharice, nego i kao vješte slastičarke.
Nedavno je u jednoj od rukopisnih kuharica žena požeških obitelji Fleissig i Del Fabro koje su bile zadužene za spravljanje specijaliteta za poslovne partnere svojih muževa, pronađen i recept pod nazivom Ukusna poslastica s rižom i čokoladom.
Identičan recept nalazi se i u čuvenoj Kumičićkinoj Novoj zagrebačkoj kuharici, također poklonom iz obitelji Fleissig, ali pod nazivom Radetzky Reiss ili Radecki riža.
Po nečemu je očito, Radecki riža zaslužila da bude prepisana u vlastitu kuharicu, s mrvicu izmijenjenim normativima, onako, kako to rade domaćice koje nakon isprobavanja odluče jelo praviti i ubuduće.
Da je Radecki rižu jedna od Flajsigica zavoljela toliko da ju je uvrstila u krug vlastitih omiljenih slastica, govori i promijenjeni naziv koji opisuje oduševljenost domaćice – Ukusna poslastica od riže i čokolade.
Feldmaršala Josefa Wenzela grofa Radetzky von Radetza austrijska je kruna slavila jer je uspio suzbiti revolucionarni pokret u Sjevernoj Italiji burne 1848. godine, ali u Požegi je u povijest ušao i po kolaču s rižom i čokoladom.
Oni koji su kušali ovu jedinstvenu poslasticu, ne mogu se oteti dojmu da im pod zubima riža i krupno sjeckani orasi ponešeni osebujnim okusima recepta, doista ne marširaju u taktu čuvenog Radetzky marša Johanna Straussa.
Začudni je to spoj jedne tako jednostavne namirnice kao što je riža koja hrani polovicu gladnog svijeta s tako otmjenim dodatkom koji se koristi u najfinijim punč tortama, poput one naše iz obitelji Kraljević, koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim.
Ugodno osvježavajući okus špinanog šećera na maslacu sa sokom i koricom limuna, i naranče, upotpunjen rumom, smiješan u ovoj slastici sladokusce će ugodno iznenaditi, uvjeravaju nas iz požeškog Muzeja u loncu, koji je organizirao i degustaciju uz pomoć kuharice Marijane Pranić, iz restorana Grgin dol.
Kušajući, dakle ovu slasticu od riže, najviše nas je iznenadila čokolada, koja se naribana kao srednji sloj, dovršavanjem u pećnici rastopila i prožela s rižom, podsjećajući nas tako neodoljivo na najfiniju zvečevačku, čokoladu s rižom, poznatu čokoladu Mikado.
Želite li se okušati u pripremi Radetzky riže, pokušajte prema ovom receptu.
Pripremio D.S. / foto: Muzej u loncu
(Opširniji tekst o Radetzky riži pročitajte na stranicama Muzeja u loncu)