Recept koji se oteo kontroli
Talijanski kuhari u borbi za autentične spaghette bolognese

U 50 gradova svijeta 450 talijanskih chefova spravljalo je ovo tradicionalno talijansko jelo s pravim sastojcima jer neodgovorni kuhari gostima nude potpuno nejestive strahote
Dosta je bilo loših kopija i iskrivljenih verzija! Basta! Zaključili su talijanski kuhari i krenuli u borbu za autentične spaghette bolognese.
Recept za ovo tradicionalno talijansko jelo tako se iskvario da ono što se kuha i poslužuje u restoranima širom svijeta često više nema ama baš nikakve veze s izvornikom.
Umjesto govedine, neki neodgovorni kuhari rabe mljevenu puretinu, neki pri kuhanju heretički dodaju maslac ili vrhnje, a u nekim restoranima gostima nude potpuno nejestive strahote, izjavio je Massimo Bottura, majstor za bolognese iz Modene, koji je za Corriere della Sera rekao da je najgoru verziju svojeg omiljenog jela kušao u Bangkoku.
Kako bi izveli kulinarski svijet na pravi put, prošle je nedjelje 450 talijanskih chefova u 50 gradova svijeta spravljalo autentične spaghette bolognese s pravim sastojcima: govedinom, pancetom, mrkvicom, lukom i celerom te crnim vinom i rajčicom, i to ne sa špagetima, nego s tagliatellama, jer da tako mora biti!
A recept za četiri osobe koji je još 1982. blagoslovila trgovačka komora Bologne ide ovako:
2 žlice maslinovog ulja
6 tankih feta pancete, sitno nasjeckane
2 veća luka, usitnjena
3 česna češnjaka, zdrobljena
2 mrkvice, nasjeckane
malo celera
1 kg nemasne mljevene govedine
2 velike čaše crnog vina
800 g pelata
2 lista lovora
sol i svježe mljeveni papar
800 – 1 kg tagliatella
svježe naribani parmezan za posluživanje
1. Zagrijte ulje u posudi debela dna, prepržite pancetu, dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju. Pojačajte vatru i dodajte mljevenu govedinu te pirjajte dok ne posmeđi. Dolijte vino i kuhajte dok trećina ne ispari. Smanjite temperaturu i umiješajte rajčicu i celer.
2. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri sat, sat i pol, uz povremeno miješanje.
3. Skuhajte tagliatelle u mnogo slane kipuće vode, iscijedite, podijelite u tanjure i pospite parmezanom prije nego na pastu stavite bolognese. Na kraju ponovno pospite parmezanom i malo popaprite.
autor: Marta Štoos