Recept koji se oteo kontroli

Talijanski kuhari u borbi za autentične spaghette bolognese

spaghetti bolognese

U 50 gradova svijeta 450 talijanskih chefova spravljalo je ovo tradicionalno talijansko jelo s pravim sastojcima jer neodgovorni kuhari gostima nude potpuno nejestive strahote

Dosta je bilo loših kopija i iskrivljenih verzija! Basta! Zaključili su talijanski kuhari i krenuli u borbu za autentične spaghette bolognese.

Recept za ovo tradicionalno talijansko jelo tako se iskvario da ono što se kuha i poslužuje u restoranima širom svijeta često više nema ama baš nikakve veze s izvornikom.

Umjesto govedine, neki neodgovorni kuhari rabe mljevenu puretinu, neki pri kuhanju heretički dodaju maslac ili vrhnje, a u nekim restoranima gostima nude potpuno nejestive strahote, izjavio je Massimo Bottura, majstor za bolognese iz Modene, koji je za Corriere della Sera rekao da je najgoru verziju svojeg omiljenog jela kušao u Bangkoku.

Kako bi izveli kulinarski svijet na pravi put, prošle je nedjelje 450 talijanskih chefova u 50 gradova svijeta spravljalo autentične spaghette bolognese s pravim sastojcima: govedinom, pancetom, mrkvicom, lukom i celerom te crnim vinom i rajčicom, i to ne sa špagetima, nego s tagliatellama, jer da tako mora biti!

A recept za četiri osobe koji je još 1982. blagoslovila trgovačka komora Bologne ide ovako:

2 žlice maslinovog ulja

6 tankih feta pancete, sitno nasjeckane

2 veća luka, usitnjena

3 česna češnjaka, zdrobljena

2 mrkvice, nasjeckane

malo celera

1 kg nemasne mljevene govedine

2 velike čaše crnog vina

800 g pelata

2 lista lovora

sol i svježe mljeveni papar

800 – 1 kg tagliatella

svježe naribani parmezan za posluživanje

 

1. Zagrijte ulje u posudi debela dna, prepržite pancetu, dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju. Pojačajte vatru i dodajte mljevenu govedinu te pirjajte dok ne posmeđi. Dolijte vino i kuhajte dok trećina ne ispari. Smanjite temperaturu i umiješajte rajčicu i celer.

2. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri sat, sat i pol, uz povremeno miješanje.

3. Skuhajte tagliatelle u mnogo slane kipuće vode, iscijedite, podijelite u tanjure i pospite parmezanom prije nego na pastu stavite bolognese. Na kraju ponovno pospite parmezanom i malo popaprite.

 

autor: Marta Štoos

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

marmelada od kestena

Marmelada od kestena

Sastojci: 2 kg kestena cca 1,5 kg šećera voda 1 mahuna vanilije rum ili konjak malo soli Priprema: Stavite kestene/marune (prethodno zar…

namaz od melancana i paprika ines

Namaz od melancana i paprika

Sastojci:
1 kg rog paprika
1 kg melancana (patlidžani)
5 zrna češnjaka
1 feferončic (ljuti)
sol, papar po ukusu
3 dl ulja
Priprema:
Cijele…

pire od buće 2

Pire od buće

Sastojci: komad buće (cca 70 dag) toplo mlijeko maslac sol papar muškatni oraščić Priprema: Očišćeno meso buće narežite na kockice i sku…

salsa u teglicama

Salsa od pomidora (za

Sastojci: 10 kg zrelih pomidora (rajčica) 20 kapula (glavica luka) srednje veličine maslinovo ulje šećer (cca 10 jušnih žlica) sol Prip…