Predstavljamo: Tea Mamut, vrhunska slastičarka

Tea Mamut – slastičarka s diplomom CIA – Culinary Institute of America

tea mamut rez

Tea Mamut je prva i za sada, koliko je poznato, jedina Hrvatica koja je završila ‘kulinarski Harvard’, prestižnu američku kuharsku akademiju CIA (Culinary Institute of America)

Tek nakon što je završila fakultet i specijalizirala se za slastičarstvo, Tea Mamut dobila je posao u Danielu – čuvenom njujorškom restoranu Daniela Bouluda koji nosi tri Michelinove zvjezdice, a nakon toga kuhinje prestižnih restorana samo su se nizale jedna za drugom. Ova vrhunska slastičarka otišla je u New York gdje je stekla diplomu iz menadžmenta slastičarstva i pekarstva nakon srednje škole za zubnog tehničara.

Zanat je pekla u vrhunskim restoranima nakon čega se vratila u hrvatski Gil’s da bi na kraju radila za Good Sweets.

Mada je iskustvo stekla u vrhunskim restoranima, mlada Tea Mamut za sebe kaže da je prije svega jednostavna cura koja najviše voli “maminu orehnjaču”.

Od 16. godine kada je počela pratiti Jamiea Olivera, kuhanje joj je postalo svakodnevnica.

Hobi se pretvorio u strast, a strast u profesiju.

Teina panna cotta: namočiti 6g želatine u listićima u hladnoj vodi, potom zagrijati 250g vrhnja sa 1/2 l mlijeka i 100g šećera. Kada dođe pred vrenje, ocijediti želatinu i umiješati pa uliti u željene posudice, ohladiti preko noći i sljedeći dan servirati sa omiljenim voćem, kompotom ili bez ičega!

O CIA je saznala preko dokumentarca i oduševila se, ali nije ni promišljala da bi za godinu i pol mogla biti tamo.

Pri samom se upisu, trebalo je, kaže, odlučiti za kulinarski ili slastičarski smjer.

U početku nije bila sigurna, ali nakon nekog vremena provedenog u kuhinji shvatila je da su ipak slastice njen poziv.

Imala je sreću da je stažirala jako dugo u “Jean Georgesu“, restoranu s 3 Michelinove zvjezdice, a zatim godinu dana u “Danielu” (opet 3 Michelinove zvjezdice!).

Obišla je i dosta drugih restorana poput kultnog Kellerovog “Per Se”,” Bouchon Bakery”, zatim “Eleven Madison Park” i nakon povratka u Europu njemački “LaVie” (opet 3 Michelinove zvjezdice) i napokon hrvatski Gil’s.

Mada je prošla kroz najbolje kuhinje svijeta Mamut primjećuje kako Hrvatske slastice imaju povijest i tradiciju dok američke nemaju.

Za sebe kaže da najviše voli mediteransku kuhinju, ali uživa i u dobrom indijskom curryju i vijetnamskoj pho juhi.

Za dobar desert i kolače ključnim smatra prezicnost jer naglašava da sve treba vagati, pažljivo čitati upute i imati puno strpljenja.

D.S. / foto: Nova TV/Masterchef

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

nadia-santini

Najbolji ženski chef za...

NadiaSantini, chef restorana Dal Pescatore u talijanskoj Mantovi, već je ranije dobila veliko priznanje – prva je žena kuhar u…

ivana culjak rez

Ivana Čuljak samu sebe...

U trećem finalnom izazovu – pripremi Radovanovog ribarskog tanjura, Ivana nije poštivala uvjet da na tanjuru budu tri kompone…

tea mamut i palfi

Marko Palfi glatko izgubio...

Tea Mamut, slastičarka koja je skupljala iskustvo u brojnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama bila je nepremostiva prepreka za…

mc2-petra i Nans Gaillard

Kuhar iz jednog od vodećih...

Nans Gaillard koji se u Izazovu šefa kuhinje suprotstavio Petri Plantak  radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice …