9. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Tisuće gostiju Vodnjana uživalo u maslinovim uljima berbe 2013.

9DMMU_publika_m

Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u tri dana posjetilo je na tisuće ljubitelja maslinovog ulja i vrhunske gastronomije

Ovogodišnju je manifestaciju Dana mladog maslinovog ulja posjetio velik broj gostiju koji su tijekom tri dana imali prilike kušati mlada ekstradjevičanska maslinova ulja, poslušati stručna predavanja, kušati vrhunske gastronomske delicije te po prvi puta ove godine sudjelovati u kuharskim radionicama.

Na otvaranju Dana mladog maslinovog ulja za 2013. istaknuta je potreba i važnost daljnje revitalizacije zapuštenih poljoprivrednih zemljišta te uređivanje vlasništva kako bi se na ovom području i dalje razvijalo maslinarstvo i podizali novi nasadi maslinika.

Uz izlagače, koji su predstavili mlada maslinova ulja berbe 2013. ali i druge autohtone proizvode, Dane ulja obilježilo je sudjelovanje velikog broja istarskih i kvarnerskih kuhara, chefova, ugostitelja, konoba i restorana, učenika ugostiteljskih škola Istre i drugih gostiju koji su u velikom gastroshowu i ove godine pripremili više od 8.000 jela na bazi ribe (Cromarisa) i mesa boškarina (AZRRI-a) s naglaskom na mlado maslinovo ulje.

Svi zainteresirani mogli su u Oil baru naučiti kako procjeniti kvalitetu maslinovog ulja ovisno o sorti, bile to blaže sorte ili pak one pikantnije.

Tako se, među ostalim, moglo doznati da je najvažnije postići harmoničnost u pikanstnosti i voćnosti uz nezaobilaznu svježinu trave ili masline u prvim mirisima koje ulje pruži.

Oni koji su poželjeli dublje istražiti proces ocjenjivanja ulja mogli su sudjelovati na vođenim degustacijama.

Edukativni dio programa nudio je niz predavanja kojima je cilj bio unaprijediti i pomoći razvoj konkurentnosti i rast istarskih maslinara.

U suradnji sa Zagrebačkom bankom održano je predstavljanje programa financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a u suradnji s EBRD-om. doktor znanosti Mario Bjeliš upoznao je maslinare s bioekologijom maslininog svrdlaša.

Dr. sc. Davorin Bažulić održao je predavanje na temu „Iskorištavanje otpada“ pri uzgoju i preradi maslina“, dok je u nedjelju gost predavač bio poznati talijanski oleolog Luigi Caricato s temom “Za stolom u kuhinji s ekstra djevičanskim: preporuke za korištenje“.

Gastronomsko-edukativni dio programa ove godine su osvježile radionice Male akademije Lf Cateringa, novitet Dana mladog maslinovog ulja, u kojima su polaznici mogli naučiti nove vještine i znanja u kulinarstvu.

Zainteresiranima je chef Robert Perić pretočio svoje znanje o pripremi tjestenine, riže, čokolade i maslinovog ulja te pripreme mesnih odrezaka (steakova) i marinada.

Popratni sadržaj je ove godine obogaćen programom OIL & ART TOUR-a.

R.I. / foto: Press

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

12DMMU_Mlado maslinovo ulje na degustaciji

Vikend prepun mirisa i okusa...

Manifestacija Dani mladog maslinovog ulja (DMMU) otvorila je u petak u 12 sati svoja vrata za sve posjetitelje koji vole maslinova ulja,…

dani mladog maslinovog ulja

12. Dani mladog maslinovog...

Vodnjan-Dignano, Šator – parkiralište Istarska ulica, 18.11.2016. – 20.11.2016. Uživajte u mnogobrojnim vođenim…

perić desert4

Robert Perić predstavio novi...

Na Choco & Wine Festu koji se po drugi puta održao se u Brtonigli, gradu vina ali i čokolade, poznati chef Robert Perić predstavio j…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na susretu maslinara u...

Ovogodišnji program susreta Oleum Olivarum u Krasici ponudio je razne degustacije proizvoda te više od 50 izlagača. Svoja vrata otv…