Bivši član žirija Masterchefa govori za Globus

Tom Gretić rijetko gleda Masterchef i razbija mit o hrvatskim namirnicama

gretic

U Hrvatskoj smo sluge smrznutog, konzerviranog i polugotovog – smatra Gretić demistificirajući pritom i mit o odličnim hrvatskim namirnicama. Zašto bih kuhao s hrvatskim namirnicama ako kvalitetom ne zadovoljavaju, pita se chef restorana Vine Vault

Tomislav Gretić, poznati chef i bivši član žirija Masterchefa, potvrdio je u razgovoru sa Sanjom Muzaferijom za Globus da se posvađao u Masterchefu, ali dodaje da to nije razlog zbog kojeg ove sezone ne sudjeluje u showu već je sporan bio termin snimanja.

Popularni kuhar i dalje je direktor rovinjskog hotela Monte Mulini i chef restorana Vine Vault koji mu je apsolutni prioritet u životu i radu.

Masterchef ove sezone gleda rijetko, a iz viđenog je zaključio da natjecatelji previše podilaze žiriju i kuhaju samo ono što misle da je popularno.

Više žele zadovoljiti negoli što daju vlastitoj kreativnosti na volju.

Zanimljiva su i neka druga Gretićeva razmišljanja poput onog o favoriziranju hrvatskih namirnica.

– Zašto bih kuhao s hrvatskim proizvodima? Krajnje je vrijeme da se riješimo mita o tome kako je sve hrvatsko najbolje. Škampi su nam superiorni, ali ih nema. Iznadprosječne su kvalitete još rakovica, list i romb. Što se stoke tiče, naša govedina naprosto nije uzgajana da bi se jela nego za mlijeko. Janjetina i kozletina su nam izvrsne i tu nažalost priča o „hrvatskom najboljem proizvodu“ staje – govori Gretić.

Gretića posebno smeta što hrvatsku ribu kupuje u Veneciji jer se kod nas posluje ispod pulta, za cash, a namirnice u hotelu moraju imati sanitarne potvrde i račun.

Hrvatsku gastronomsku scenu Gretić generalno ocjenjuje skromnom jer po njemu imamo imamo svega 20 ozbiljnih restorana i pet uistinu ozbiljno dobrih hotela.

Ne čudi ga što nismo na tragu osvajanja Michelinove zvjezdice jer je za to nužna autorska kuhinja „kakvom se kod nas bavi pet kuhara“, a nedostaju i investicije u lokale.

– U Hrvatskoj smo sluge smrznutog, konzerviranog i polugotovog – rezignirano zaključuje Gretić u Globusu.

Za to poznati chef ne krivi kuhare, već vlasnike koji im zadaju financijske parametre.

I.Zidar / foto: Nova TV

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

batelina 2

Najbolji restoran u izboru...

Nakon dvije godine dominacije Bistro Apetita došlo je smjene na vrhu prema izboru u kojem sudjeluju vodeći ugostitelji, kuhari, posl…

masterchef finalisti

Uskoro treća sezona...

Umjesto amatera, u novom izdanju kulinsrkog reality showa nastupit će celebrityji, a promjena će biti i u sastavu žirija Ljubitelji…

Silvia Baracchi-1

Gastronomskim djelom Zagreb...

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend uz vrhunska vina nudio je i raznolike gastronomske doživljaje. Uz dvadesetak izlagača del…

mc2-petra i Nans Gaillard

Kuhar iz jednog od vodećih...

Nans Gaillard koji se u Izazovu šefa kuhinje suprotstavio Petri Plantak  radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice …