Bivši član žirija Masterchefa govori za Globus
Tom Gretić rijetko gleda Masterchef i razbija mit o hrvatskim namirnicama

U Hrvatskoj smo sluge smrznutog, konzerviranog i polugotovog – smatra Gretić demistificirajući pritom i mit o odličnim hrvatskim namirnicama. Zašto bih kuhao s hrvatskim namirnicama ako kvalitetom ne zadovoljavaju, pita se chef restorana Vine Vault
Tomislav Gretić, poznati chef i bivši član žirija Masterchefa, potvrdio je u razgovoru sa Sanjom Muzaferijom za Globus da se posvađao u Masterchefu, ali dodaje da to nije razlog zbog kojeg ove sezone ne sudjeluje u showu već je sporan bio termin snimanja.
Popularni kuhar i dalje je direktor rovinjskog hotela Monte Mulini i chef restorana Vine Vault koji mu je apsolutni prioritet u životu i radu.
Masterchef ove sezone gleda rijetko, a iz viđenog je zaključio da natjecatelji previše podilaze žiriju i kuhaju samo ono što misle da je popularno.
Više žele zadovoljiti negoli što daju vlastitoj kreativnosti na volju.
Zanimljiva su i neka druga Gretićeva razmišljanja poput onog o favoriziranju hrvatskih namirnica.
– Zašto bih kuhao s hrvatskim proizvodima? Krajnje je vrijeme da se riješimo mita o tome kako je sve hrvatsko najbolje. Škampi su nam superiorni, ali ih nema. Iznadprosječne su kvalitete još rakovica, list i romb. Što se stoke tiče, naša govedina naprosto nije uzgajana da bi se jela nego za mlijeko. Janjetina i kozletina su nam izvrsne i tu nažalost priča o „hrvatskom najboljem proizvodu“ staje – govori Gretić.
Gretića posebno smeta što hrvatsku ribu kupuje u Veneciji jer se kod nas posluje ispod pulta, za cash, a namirnice u hotelu moraju imati sanitarne potvrde i račun.
Hrvatsku gastronomsku scenu Gretić generalno ocjenjuje skromnom jer po njemu imamo imamo svega 20 ozbiljnih restorana i pet uistinu ozbiljno dobrih hotela.
Ne čudi ga što nismo na tragu osvajanja Michelinove zvjezdice jer je za to nužna autorska kuhinja „kakvom se kod nas bavi pet kuhara“, a nedostaju i investicije u lokale.
– U Hrvatskoj smo sluge smrznutog, konzerviranog i polugotovog – rezignirano zaključuje Gretić u Globusu.
Za to poznati chef ne krivi kuhare, već vlasnike koji im zadaju financijske parametre.
I.Zidar / foto: Nova TV