Tradicionalni skup maslinara na Braču

Tonko Matulić sa svojim uljem pobjednik Oblica festa 2013.

oblica 2013

Pobjednik „Oblica festa 2013.“ Matulić (na fotografiji desno, uz vicešampiona Andru Jakšića, lijevo), ove je godine, zajedno sa svojom suprugom i uz pomoć još jedne osobe, u roku od 45 dana ubrao 21 tonu maslina, iz kojih su potekle tri tone ekstra djevičanskog ulja

Tonko Matulić iz Postira pobjednik je ovogodišnjeg “Oblica festa 2013.” u Postirama na Braču, izvještava Slobodna Dalmacija.

U konkurenciji 83 uzorka, ulje koje je Matulić proizveo sa svoja tri maslinika i 600 stabala dobilo je najbolju ocjenu pa je zasluženo uz zlatnu medalju kući odnio i pobjednički pehar.
Sandra Petričević, koja je bila na čelu ocjenjivačkoga suda, kazala je kako su bračka ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija i bolja te da maslinari sve više slijede znanstvene i stručne trendove u proizvodnji ulja.
Pobjednik „Oblica festa 2013.“ Matulić (na fotografiji desno, uz vicešampiona Andru Jakšića, lijevo), ove je godine, zajedno sa svojom suprugom i uz pomoć još jedne osobe, u roku od 45 dana ubrao 21 tonu maslina, iz kojih su potekle tri tone ekstra djevičanskog ulja.
U sklopu Oblica festa 2013. priređen je i stručni skupZašto smatramo da je predstojeći ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju moguća katastrofa za hrvatske maslinarstvo”, a okupljeni maslinari izrazili su zadovoljstvo urodom i kvalitetom ovosezonskog ulja.

Domaćini su se pohvalili kako je samo na području postirske općine ubrano dva milijuna kilograma maslina pa se cijeni da je urod na Braču bio “težak” više od 500 vagona.

Osim velikog broja bračkih maslinara, u radu “Oblica festa 2013.”, sudjelovali su članovi ekološke udruge “Eko Kvarner”, maslinari s kopna te susjednih otoka, a prigodnim slovom i riječima podrške na početku se svima obratio mr. Miro Kučić, pomoćnik ministra poljoprivrede.
Predsjednik ekološke udruge “Eko Kvarner” Vjeran Piršić i čelnik postirske udruge maslinara Teo Šantić uputili su apel javnosti i hrvatskoj Vladi u kojemu traže bolju pripremu hrvatskog maslinarstva pred ulazak Republike Hrvatske u EU.

Po njihovim riječima, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ubrzat će se već započeti procesi sve jačeg ulaska nekvalitetnih, ali jeftinih ulja na hrvatsko tržište, što predstavlja veliku opasnost jer se naši maslinari sa svojim vrhunskim, ali nebrendiranim maslinovim uljem, neće moći nositi s tom konkurencijom.

Pripremio: D.S. / Foto: Slobodna Dalmacija (Ivica Radić)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dani maslina punat

Dani maslina Punat

Punat, 01.10.2013. – 06.10.2013. Teško je zamisliti Jadransko more, a ne prizvati u sjećanje miris maslina i okus maslinova ul…

maslinovo ulje u boci

Restorani će morati nuditi...

Gostima restorana u svim zemljama EU maslinovo ulje moći će biti posluženo isključivo u zatvorenim bočicama, s urednom deklaraci…

dreamstime_masline

Oleum olivarum

Krasica, 9. i 10. 3. 2013.

U Krasici pitoresknom mjestašcu nedaleko od Buja, 9. i 10. ožujka,  održat će se šesnaesti po redu Oleum o…

dreamstime_masline

Istarski maslinari zbog suše...

Plodova na stablima maslina ima manje od 70 do 90 posto u odnosu na prošlu godinu Dugotrajna suša izazvala je pravu katastrofu u maslini…