Nematerijalno kulturno dobro

Torta makarana postala dio zaštićene hrvatske kulturne baštine

torta_makarana_0033

Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića

Torta makarana, poznata slastica koja se tradicionalno priprema u svečanim prilikama na makarskom području dobila je veliko priznanje – priznata je kao nematerijalno kulturno dobro.

Rješenjem Ministarstva kulture torta makarana postala je zaštićena kulturna baština.

Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića pojasnila nam je Mladenka Šarić, najbolja novinarka među slastičarkama i najbolja slastičarka među novinarima koja svoju bogatu ponudu torti prikazuje i na web stranici Torte Grdelin.

Za razliku od ostalih torti, Makarana se reže na rombove od kojih je svaki prava slasna energetska bomba.

Glavni sastojci nadjeva su bademi, šećer i jaja, a onda se dodaju razne arome što je tajna svake domaćice.

Recept za tortu makaranu star je nekoliko stotina godina, a za originalnu makarsku slasticu vežu se i legende poput one kada je saksonski kralj Friedrich August 1838. posjetio Makarsku.

Domaćini su ga počastili tortom koja tada nije imala ime, a Friedrich joj je, prema legendi, dao ime prema gradu u kojem ju je probao i postala je makaranom.

Grad Makarska želi da makarana postane prepoznatljiva kao suvenir pa nakon što su raspisali natječaj za prigodni logotip torte, Makarani namjeravaju označiti sve ugostiteljske objekte koji nude u svojoj ponudi i tortu makaranu.

I.Z./foto TZ Grada Makarske

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

deniz zembo-rez

Zvijezde kuhinje i ove godine...

U sklopu događanja vodećeg eno-gastro festivala Dalmacije, Dalmacija Wine Expa, po treći put će se održati događanje “Zvijezde…

bolfan

Sivi pinot Tomislava Bolfana...

Prije Bolfana ovo važno priznanje od Decanterovih kritičara dobio je i Krauthaker za svoju graševinu Sivi pinot Tomislava Bolfana, ugl…

torta_makarana_0033

Raspisan natječaj za izradu...

Sama po sebi „torta makarana“ sa svojim specifičnim izgledom – okrugla, prekrivena rombovima daje već dovoljno materijala za izradu kv…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torta duga petnaest metara...

U izradu Carske torte  utrošeno je 360 jaja, 30 kg brašna, 20 kg šećera, 7 kg badema, 25 kg čokolade, dvije litre amaretta, litra ruma i 20 li…