Nematerijalno kulturno dobro

Torta makarana postala dio zaštićene hrvatske kulturne baštine

torta_makarana_0033

Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića

Torta makarana, poznata slastica koja se tradicionalno priprema u svečanim prilikama na makarskom području dobila je veliko priznanje – priznata je kao nematerijalno kulturno dobro.

Rješenjem Ministarstva kulture torta makarana postala je zaštićena kulturna baština.

Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića pojasnila nam je Mladenka Šarić, najbolja novinarka među slastičarkama i najbolja slastičarka među novinarima koja svoju bogatu ponudu torti prikazuje i na web stranici Torte Grdelin.

Za razliku od ostalih torti, Makarana se reže na rombove od kojih je svaki prava slasna energetska bomba.

Glavni sastojci nadjeva su bademi, šećer i jaja, a onda se dodaju razne arome što je tajna svake domaćice.

Recept za tortu makaranu star je nekoliko stotina godina, a za originalnu makarsku slasticu vežu se i legende poput one kada je saksonski kralj Friedrich August 1838. posjetio Makarsku.

Domaćini su ga počastili tortom koja tada nije imala ime, a Friedrich joj je, prema legendi, dao ime prema gradu u kojem ju je probao i postala je makaranom.

Grad Makarska želi da makarana postane prepoznatljiva kao suvenir pa nakon što su raspisali natječaj za prigodni logotip torte, Makarani namjeravaju označiti sve ugostiteljske objekte koji nude u svojoj ponudi i tortu makaranu.

I.Z./foto TZ Grada Makarske

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

biser mora

Na Braču započeo 9....

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je posjet bračkom mjestu Dol gdje će gosti u nedjelju moći kušati tortu hrapoćušu, za…

Dani čokolade 2012

Opatijske Dane čokolade...

Tortu Lungomare osmislila je Marina Prijatelj, a stilizirana  je da oblikom podsjeća na popularnu opatijsku obalnu šetnicu Sveč…

INES SARICrez

Ines Šarić napustila...

Deset minuta koliko su kandidati imali za pripremu sushija nije bilo dovoljno pa je Ines pod stresom radila greške Ines Šarić, 30-god…

torta losinjskih kapetana

Miomirisni otok gostima...

U torti lošinjskih kapetana stoga prevladavaju tradicionalne otočne namirnice poput agruma, maslinovog ulja i smokava Torta loši…