Nematerijalno kulturno dobro
Torta makarana postala dio zaštićene hrvatske kulturne baštine

Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića
Torta makarana, poznata slastica koja se tradicionalno priprema u svečanim prilikama na makarskom području dobila je veliko priznanje – priznata je kao nematerijalno kulturno dobro.
Rješenjem Ministarstva kulture torta makarana postala je zaštićena kulturna baština.
Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića pojasnila nam je Mladenka Šarić, najbolja novinarka među slastičarkama i najbolja slastičarka među novinarima koja svoju bogatu ponudu torti prikazuje i na web stranici Torte Grdelin.
Za razliku od ostalih torti, Makarana se reže na rombove od kojih je svaki prava slasna energetska bomba.
Glavni sastojci nadjeva su bademi, šećer i jaja, a onda se dodaju razne arome što je tajna svake domaćice.
Recept za tortu makaranu star je nekoliko stotina godina, a za originalnu makarsku slasticu vežu se i legende poput one kada je saksonski kralj Friedrich August 1838. posjetio Makarsku.
Domaćini su ga počastili tortom koja tada nije imala ime, a Friedrich joj je, prema legendi, dao ime prema gradu u kojem ju je probao i postala je makaranom.
Grad Makarska želi da makarana postane prepoznatljiva kao suvenir pa nakon što su raspisali natječaj za prigodni logotip torte, Makarani namjeravaju označiti sve ugostiteljske objekte koji nude u svojoj ponudi i tortu makaranu.
I.Z./foto TZ Grada Makarske