Jeste li spremni za paleolitsku kuhinju?
U Berlinu otvoren Sauvage – restoran s jelima iz kamenog doba

Vlasnik restorana u kojem nema kruha, šećera, sira i još mnogočega tvrdi da je riječ o novom trendu koji osvaja publiku
Berlin je dobio možda najneobičniji restoran u Europi – restoran s jelima iz kamenog doba. Prema pisanju Daily Maila i Spiegel Onlinea, riječ je o restoranu Sauvage koji nalikuje na većinu drugih berlinskih restorana, ali gostima nudi samo namirnice koje su bile poznate u kamenom dobu.
Ukratko rečeno, nikako se ne koriste sir, šećer i kruh, a jela u restoranu se spremaju od organskog voća i povrća, mesa, ribe, jaja, orašastih plodova, sjemenki i začinskog bilja.
Sauvage je otvoren u prostoru bivšeg bordela, a vlasnik Boris Leite-Poco uvjeren je da je pokrenuo novi fenomen koji će privući publiku.
Restoran ponosno predstavlja „pravu revoluciju u kuhanju – paleolitsku kuhinju“, odnosno prehranu koja je bila dostopna našim precima prije dva milijuna godina.
Sauvage, što je ujedno i francuska riječ za „divlje“, smatra se po riječima vlasnika dijelom rastućeg pokreta koji promovira prehranu iz kamenog doba („Paleolithic diet movement“).
Boris Leite-Poco za Spiegel navodi da je novi pokret najsnažniji u SAD, a govoreći o najpopularnijim jelima spominje primjerice: salatu s maslinama, kaparima i pinjolima, hljepčiće bez glutena s namazima od maslina, dimljeni losos s umakom od začinskih trava i slična jela od mesa i ribe, a od slatkiša popularna je ljuta bućnica (spicy pumpkin pie).
Spomenimo na kraju i da nema znanstvene potvrde da ćete hraneći se na način naših davnih predaka – smršavjeti.
D.Smoković