Jeste li spremni za paleolitsku kuhinju?

U Berlinu otvoren Sauvage – restoran s jelima iz kamenog doba

sauvage-cover-590x639

Vlasnik restorana u kojem nema kruha, šećera, sira i još mnogočega tvrdi da je riječ o novom trendu koji osvaja publiku

Berlin je dobio možda najneobičniji restoran u Europi – restoran s jelima iz kamenog doba. Prema pisanju Daily Maila i Spiegel Onlinea, riječ je o restoranu Sauvage koji nalikuje na većinu drugih berlinskih restorana, ali gostima nudi samo namirnice koje su bile poznate u kamenom dobu.

Ukratko rečeno, nikako se ne koriste sir, šećer i kruh, a jela u restoranu se spremaju od organskog voća i povrća, mesa, ribe, jaja, orašastih plodova, sjemenki i začinskog bilja.

Sauvage je otvoren u prostoru bivšeg bordela, a vlasnik Boris Leite-Poco uvjeren je da je pokrenuo novi fenomen koji će privući publiku.

Restoran ponosno predstavlja „pravu revoluciju u kuhanju – paleolitsku kuhinju“, odnosno prehranu koja je bila dostopna našim precima prije dva milijuna godina.

Sauvage, što je ujedno i francuska riječ za „divlje“, smatra se po riječima vlasnika dijelom rastućeg pokreta koji promovira prehranu iz kamenog doba („Paleolithic diet movement“).

Boris Leite-Poco za Spiegel navodi da je novi pokret najsnažniji u SAD, a govoreći o najpopularnijim jelima spominje primjerice: salatu s maslinama, kaparima i pinjolima, hljepčiće bez glutena s namazima od maslina, dimljeni losos s umakom od začinskih trava i slična jela od mesa i ribe, a od slatkiša popularna je ljuta bućnica (spicy pumpkin pie).

Spomenimo na kraju i da nema znanstvene potvrde da ćete hraneći se na način naših davnih predaka – smršavjeti.

D.Smoković

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

crveno meso i dijeta 2

Crveno meso sastavni dio...

Jeste li se ikad zapitali što dijeta zapravo znači? Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo prije ljeta, a većina di…

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…

noma novi dizajn4

U danskoj Nomi, najboljem...

U slavnom kopenhaškom restoranu Renea Redzepija između 12. i 16. veljače hranom se otrovalo 67 gostiju što je najveći skandal u gas…

1808-verglec- bajs

Samo osam restorana dobilo...

Nes(p)retno pripremljena i realizirana akcija promocije hrvatske autohtone kuhinje trenutno je „u fazi dorade“, ali interes vla…