Ususret Festivalu istarskih malvazija

U Brtonigli ocijenjeno 126 uzoraka mlade, zrele i arhivske malvazije

Brtonigla_1506_ocjenjivanje malvazija

Po prvi puta u Hrvatskoj ocjenjivane su arhivske malvazije stare pet i više godina, pri čemu je bilo i “punoljetnih” vina

Ovogodišnji Festival istarske malvazije u Brtonigli donosi bogat program. Kao dio programa te uvod u sam Festival, u Brtonigli je organizirano ocjenjivanje malvazija među kojima i „arhivskih malvazija“.

Upravo je ovo posljednje nešto novo što se po prvi puta održava u Hrvatskoj.

Ocjenjivanje „arhivskih malvazija“ podrazumijevalo  je ocjenjivanje nekih malvazija koje su 5 i više godina stare. Bilo je tu i „punoljetnih“ malvazija.

Kako je prošlogodišnji Festival u Brtonigli protekao uz naglasak na raznolikost istarske malvazije te na utjecaj vrste tla kao bitan element terroira, ove je godine enologinja i organizatorica ocjenjivanja, Ingrid Palman, odlučila da će se upustiti u riskantniji izazov.

Sukladno kriterijima OIV-a, Međunarodne organizacije za lozu i vino, ocjenjivanje je provedeno i na „arhivskim malvazijama“, prikupljeni su uzorci arhivskih i zrelih malvazjja. U ocjenjivanje se krenulo s pretpostavkom kako je malvazija vino velikog potencijala, ne samo kao mlada i svježa već i kao zrela, odležana malvazija sa nizom kompleksnih tercijalnih nota (na med, prosušeno voće, aromatično bilje, itd.).

Važnost i različitost ovogodišnjeg ocjenjivanja je ne samo ocjenjivanjem vrhunskih „arhivskih malvazija“ već i u međunarodnom karakteru gledano na podrijetlo ocjenjivanih uzoraka.

Tako će se na samom proglašenju najboljih, koje će se održati 23. lipnja, moći degustirati i uživati u  Malvasiama delle Lipari, u crnim Malvazijama i pjenušavim Malvazijama.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju „arhivskih malvazija“ i zrelih malvazija, sudjelovalo je ukupno 40 uzoraka, i to: 2010.god.-9 uzoraka, 2009.god- 10 uzoraka, 2008.god.-5 uzoraka, 2007.god.-5 uzoraka, 2006.god.-3 uzorka, 2005.god.-2 uzorka, 2004.god.-1 uzorak, 2003.god.-1 uzorak, 2001.god.-1 uzorak, 1999.god.-2 uzorka, 1994.god.-1 uzorak.

Potraga za aromatskim potencijalima malvazije

U ocjenjivanju malvazija, sve one koje su mlađe od 5 godina ulaze u grupu Zrelih malvazija , dok ostale koje imaju vise od 5 godina su tzv. „arhivske malvazije“. „Arhivske malvazije“ ne možemo naći na samom tržištu, već se mogu naći samo kod vinara kao arhivska vina te se kod njih mogu kušati kao vrlo specijalna vina koja borave u posebnim uvjetima čuvanja.

Na ocjenjivanju je bio i uzorak jedne slatke malvazije iz Sicilije te jedna crne malvazije (dobivene iz crnog grožđa) iz Toscane. Ocjenjivački tim su činili: Višnja Zečević – enolog, Maurizio Agulia – novinar, Wayne Young iz podruma obitelji Bastianch – novinar,enolog (na slici), Tomislav Plavša – enolog, Valter Legović – enolog, Miljenko Bošnjak– enolog i Mario Staver- enolog.Brtonigla_1506_ocjenjivanje malvazija_2

Ideja vodilja i cilj ovog ocjenjivanja bio je u „istraživanju“ i davanju naglaska na aromatski profil Malvazije te pokušati vrednovati njezine potencijale. Cilj je također kroz edukaciju i istraživanje posebno stimulirati proizvođače i potrošače na podizanje kvalitete i bolje čuvanje vrhunskih malvazija. Važno je i našim vinima podići rejting i cijenu koju svojom kvalitetom zaslužuju.

Kroz rad i trud organizatorice ocjenjivanja te održavanje Festivala istarske malvazije u Brtonigli, nastoji se promovirati malvazija kao vrhunska sorta vina u cijeloj regiji i šire te dati maksimalnu pažnju autohtonim vinima Istre.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju prijavljeno je ukupno 126 uzoraka svih malvazija (arhivske, zrele i mlade).

Objava rezultata ocjenjivanja bit će u subotu u 21 sat u Brtonigli za vrijeme trajanja Festivala istarske malvazije 23. lipnja 2012. godine.

D.S./ foto Maurizio Aguglia (TZ Brtonigla)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

en primeur 2016

Na En Primeuru 2016 malvaziju...

Više od 600 posjetitelja kušalo je mlada vina u zagrebačkom hotelu Esplanade, na petom en primeur kušanju mladih malvazija, predst…

en primer

Jubilarno peto en primeur...

Svoja će vina u Zagrebu predstaviti pedesetak proizvođača vina malvazije istarske U ponedjeljak 15. veljače, u zagrebačkom hote…

vinistra 2012-2

Georg Riedel na Vinistri...

Dvadeseta po redu Vinistra, i ove se godine organizira u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja rečeno je na konferenciji za med…

Brtonigla_1506_ocjenjivanje malvazija

Yahoo! uvrstio malvaziju...

Malvazija se našla  ovdje u uglednom društvu Vermentina, Anjou Blanca, Mencie, Cabernet Franca i crvenih Languedoca Istarska malv…