Festival kave Opatija - male tajne barista

U čemu je tajna espressa – odakle snaga crnog eliksira

kava serviranje opatija

Nakon odabira kave, pažljivo se smljevena kava potiskuje u aparatu 25 do 30 sekundi pod određenim pritiskom i točno definiranom temperaturom vode, a za posluživanje se odabire espresso porculanska šalica zaobljenog dna jer kava u samoj šalici još «radi» i nakon pripreme u aparatu

Espresso, macchiato, cappuccino, egzotične kombinacije koktela od kave raznih aroma i prateće slastica od kave – naručivali su se tijekom tradicionalnog Festivala kave 2012.koji se održavao od 30.ožujka do 1.travnja u Opatiji, našem najpoznatijem kongresnom i festivalskom središtu.

Najdinamičnija, ali i najčarobnija terasa na opatijskoj rivijeri bila je poznata terasa kavane Wagner u sklopu hotela Milenij gdje se čekalo na slobodno mjesto.

Baza svake dobre kave je espresso, bilo da je riječ o macchiatu, cappucinu ili koktelu. Istinski kavoljupci znaju da je espresso potekao iz Italije koja je poznata po ritualu ispijanja espressa, a tajnu je pripremanja espressa prošlog vikenda naučila i Jasna Doričić Sanković, direktorica Turističke zajednice grada Opatija.

Ona je pod mentorskom palicom poznatog Franckovog bariste,  Rudolfa Rettiga pripremila espresso po zakonima struke.

Za vrhunski espresso, bogate arome i superiornog okusa, preporučuju se kave premium kvalitete što znači da su zrnca pažljivo birana i pripremljena u strogo kontroliranim uvjetima. Odabir kave diktira cijeli proces, od podešavanja temperature vode do izbora šalice u kojoj poslužujemo espresso.

Nakon odabira kave, pažljivo se smljevena kava potiskuje u aparatu 25 do 30 sekundi pod određenim pritiskom i točno definiranom temperaturom vode.  Za posluživanje se odabire espresso porculanska šalica zaobljenog dna jer kava u samoj šalici još «radi» i nakon pripreme u aparatu.

Istinski ljubitelji pravog espressa ovaj crni eliksir piju bez dodataka šećera i mlijeka, a dobri poznavatelji ovog čarobnog napitka preporučuju, u slučaju dodatka šećera, njegove manje količine u kombinaciji s par kapi hladnog mlijeka.

Okus vrhunski pripremljenog espressa ostaje na nepcu još 20 minuta nakon otpijanja njegove zadnje kapi.

«Moram priznati da do sada nisam poklanjala dovoljno pažnje načinu na koji se priprema dobar espresso, ali sad ću ga sigurno, uz besprijekoran okus, primjetiti i po kompaktnoj pjeni smeđe boje s odsjajem boje lješnjaka» – zaključila je Doričić Sanković uživajući u superiornom okusu ovog crnog eliksira na suncem okupanoj terasi opatijskog hotela Milenij.

Kava, uz koju se započinje dan, važan je izvor antioksidanasa, pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, pojačava moždanu aktivnost, učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja te djeluje antibakterijski.

P.R.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

arabica promocija

Predstavljena nova Franckova...

Franck je 20.ožujka u Zagrebu predstavio novu mljevenu kavu za domaćinstvo – Franck 100% Arabica. O samo ideji lansiranja kave prem…

cokoladna srca

Zagreb Coffee & Chocofest

Zagreb, HDLU, Trg žrtava fašizma 16 6. – 9. 02. 2014.   Zagreb Coffee & Chocofest – Festival kave i čokolade ove godi…

dreamstime_kratka kava-2

Mihael Putnik putuje u...

U Australiji će se okupiti predstavnici 53 zemlje svijeta kako bi se nadmetali u pripremi što boljih napitaka od kave Mihael Putnik, vl…

dreamstime_kava2

Kavopije najviše vole piti...

Istraživanje  pokazuje da čak 77,6 posto kavopija u Hrvatskoj preferira „tursku“ kavu, dok je daleko iza, sa skromnih 12,5 post…