Festival posvećen kulturi najstarije komiške biljke

U Komiži na otoku Visu završili prvi Dani rogača

dani rogača u komizi

Rogači su najstariji autohtoni stanovnici našeg prostora, ustvrdio je dr. Joško Božanić u svom izlaganju

Rogač, nezaobilazni sastojak mnogih kolača, dobio je svoju priredbu. U organizaciji Turističke zajednice Grada Komiže, u Komiži su priređeni prvi Dani rogača.

Riječ je o manifestaciji zamišljenoj kao svojevrsni festival posvećen kulturi rogača,  koji je uz vinovu lozu najstarija autohtona komiška biljka, svojevrsni simbol Komiže.

Otvaranjem izložbe dječjih radova na temu uzgoja i berbe rogača, kao i njegovih prerađevina, te predavanjem prof. dr. sci. Joška Božanića i mladog agronoma Zorana Demarie, u Gradskoj čitaonici u Komiži, tako je utemeljena priredba kojom se želi evocirati tradicija starih Komižana, te kroz nju sačuvati kulturni identitet današnje Komiže.

Zoran Demaria u svom je izlaganju uzvanicima ispričao priču o načinu prerade rogača, dok je prof. dr. sci. Joško Božanić u svom iznimno zanimljivom izlaganju ispričao priču o tome kako je rogač, zajedno s vinovom lozom, stigao u naše krajeve, ta kako i danas na otoku Visu ima rogača koji sežu sve do u Kristovo vrijeme.

Stara Issa, a s njom i Kom Issa (od čega dolazi današnje ime – Komiža), prvi je naseljeni grad na području današnje Hrvatske. A uz ribarstvo i vinovu lozu, uzgoj rogača je ono što je Komižane prehranilo i što je duboko ukorijenjeno u njenu prošlost.

“Na našem otoku žive najstariji stanovnici hrvatskog prostora – rogači!” – zaključio je Božanić, zaželjevši da ovaj festival postane tradicionalnom kulturnom manifestacijom u Komiži, putem kojeg će se priča o rogaču i Komiži čuvati, njegovati i razvijati. Festival rogača nastavljen je u nedjelju, 18. rujna degustacijskom izložbom proizvoda od rogača (rakija, kolača, suvenira i napitaka koji su planuli u čas, a okusi likera i napitaka od rogača ostat će još dugo aromatična poslastica za nepce, kojoj je malo tko u Komiži mogao odoljeti.

R.I. /foto: portal mojotokvis.com

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

pink day logo

Pink Day u Zagrebu...

Nakon velikog uspjeha kojeg je Pink Day, Dan u ružičastom doživio prošle godine, udruga koja promiče kulturu stola, vino i gastron…

2013 lumblije (8)

Najbolje su lumblije Franice...

Vrijeme kada se lumblija peče je doba sjećanja na najmilije, početkom studenog. Po tome je održala svoje značenje u početnom obli

sir-festival-savicenta2

Festival sira u Svetvinčentu...

Paleta ovčijih, kravljih i kozjih sireva, svježih, starijih i vrlo starih, skuta, polutvrdih i tvrdih, s tartufima, s paprom, raznim…

vinocom-logo-rez

Vino-com u Zagrebu predstavio...

Manifestacija je okupila više od 250 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, te slatkih delicija ugla…