Dvadeset i pet najskupljih restorana u SAD
U najboljem američkom restoranu večeru ćete platiti oko tisuću dolara

Najskuplji restoran u SAD je Kellerov French Laundry u Napa Valleyu, gdje je prosječni izdani račun bio 957 dolara po večeri
Prema pisanju američkog Bundlea najskuplji restorani u SAD su u vlasništvu čuvenog Thomasa Kellera.
Razlog tome može biti u tome što je Keller jedini američki chef koji je nagrađen s tri Michelinove zvjezdice za dva restorana istovremeno, French Laundry u Napa Valleyu i Per Se u New Yorku.
Oba restorana su redovno visoko plasirani i u izboru za najbolji restoran na svijetu časopisa Restaurant.
Bundle je proveo analizu milijuna restorantskih računa kako bi dobio vrijednost prosječnog restorantskog objeda, a paralelno je utvrdio kolika je cijena standarnog menua. Kellerovi restorani su na vrhu po oba kriterija pa tako račun u French Laundryu prosječno iznosi čak 957 dolara.
Prosječni ceh u njujorškom Per Seu je nešto manji i iznosi „samo“ 883 dolara.
Među pet najskupljih mjesta za objedovanje još je Calif Michaela Mine u San Franciscu (844 dolara) i dva čikaška restorana, Alinea Granta Achatsa (736 dolara) i Charie Trotter, u kojem prosječni račun doseže paklenih 666 dolara.
Znamo li da je Achats bio Kellerov pomoćnik u French Laundryu, postaje jasno da je njegova škola kuhanja prava tvornica novca.
Pogled na listu 25 najskupljih američkih restorana govori nam da prevladavaju oni s francuskom i novom američkom kuhinjom, jer je najskuplje rangirani steakhouse (Robert’s Steakhouse) tek na dvanaestom mjestu, a najskuplji talijanski restoran je Del Posto na 22. mjestu.
I.Zidar /ilustracija Bundle