Stipe Perica iz Lepura proizvodi rijetko voćno vino

U okolici Zadra umjesto viagre piju vino od višnje maraske

visnja

Vino od višanja kupuju vinari za kupažu, ali sve češće i oni kojima treba afrodizijak

Stipe Perica iz Lepura u zaleđu Zadra od svojih petsto stabala višnje maraske već treću godinu proizvodi voćno vino.

Od četiri tone višanja dobije oko 580 litara vina, koje po cijeni od pedeset kuna po litri prodaje prvenstveno vinarima kojima služi za kupažu.

Među kupcima je i sve više ljubitelja maraskinog vina jer se pročulo da ono sa svojih udjelom alkohola od 11,8 ima i ljekovite učinke: snižava krvni tlak, čisti organizam, pomaže kod slabokrvnosti i – jača potenciju, pa ga proizvođač naziva i “muško vino”.

Stipino je maraskino vino iznimne tamnocrvene boje sa svim vinskim odlikama, uz neodoljive arome maraske s blagim kiselkastim notama.

Jedan od kupaca Peričine vinske viagre je i ministar Čobanković

– Došao sam na tu ideju na nagovor rođaka vinara kad se otkup maraški po kilogramu počeo plaćati samo tri kune  – kaže Perica u nedavnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Perica  pojašnjava kako je važno višnje brati ručno, a ako se bere strojno trešnjom stabala, potrebno ih je obvezno oprati kako bi se uklonile nepoželjne gljivice, koje nastaju tijekom pada višnje na tlo.

Meljava se ne provodi kao kod grožđa, već se iz plodova finim presanjem cijedi višnjin sok. Razlog je taj što ne smije puknuti koštica čija je unutrašnjost gorka, već mora ostati sačuvana, a iz višnje se koristi samo sok.

– Zbog toga sam nabavio jedan stroj za presu s gumenim tiskovima. Sve se treba obaviti odmah nakon berbe da se višnje ne upale i ne ukisele. Tako iscijeđene već u maštelu imaju slador od 17,5 do 18,5 gradi – nastavlja Perica i dodaje da nakon dodavanja zaštitnih sredstava kao i kod vina, počnu kuhati najmanje 20 do 25 dana.

Nakon toga se otoči u posude od inoxa gdje leže još desetak dana i onda opet otoče.

Šećer, kaže Perica, ne dodaje da očuva izvornu aromu maraske pa je vino okusom trpko.

Sljedeće godine namjerava proširiti proizvodnju, a sve je to do sada radio bez državnih poticaja iako mu je jedan od kupaca i sam ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

I.Z.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dreamstime_kratka kava-2

Mihael Putnik putuje u...

U Australiji će se okupiti predstavnici 53 zemlje svijeta kako bi se nadmetali u pripremi što boljih napitaka od kave Mihael Putnik, vl…

wine grapes knjiga

Kaštelanski crljenak dobio...

Jancis Robinson, autorica upravo predstavljene biblije svjetskih vina „Wine grapes: A complete guide to 1,388 vine varieties, thei…

vino čobanković

Graševini vinarije...

Šampion među crnim vinima je Zlatan Plenković svojim Zlatan plavcem barrique 2009, dok je šampion među bijelim vinima Pošip Mark…

dreamstime_pivo - konobarica

Hrvatska prestala biti vinska...

Paradoks nije samo u činjenici da je tradicija vinarstva mnogo duža i bogatija od pivarstva, već i u poraznom podatku da su hrvatski po…