WOWice najavile Urbanovo u Pauzi

U Štrigovi kreće festival Urbanovo s pušipelom kao glavnom zvijezdom

wow urbanovo

O ovogodišnjem Urbanovu sljedeće: manifestacija traje više od tjedan dana, a počinje u petak 16. svibnja u Štrigovi s Festivakom pušipela, uz nastup petnaestak međimurskih vinara i dobru ponudu tipičnih međimurskih specijaliteta.

Wowice su dosljedne u svojoj želji i misiji promicanja vinarki i vinara, vinorodnih područja i kušanja uz učenje.

To su ponovno pokazale sredinom svibnja u zagrebačkom restoranu Pauza, u kojemu su, uz predstavnike TZ Međimurske županije, Rudija Grului Ivana Goričanca, osmislile zagrebačku najavu festivala Urbanovo, koji će se održati od 16. do 18. svibnja u predjelu oko Štrigove.

U Urbanovo su ukomponirane, logično, i prezentacije lokalnih vinara i njihove plemenite kapljice s Pušipelom odnosno Moslavcem odnosno Šiponom odnosno Furmintom kao glavnom zvijezdom.
U najnovije vrijeme Međimurci – koji će se rado pohvaliti da bez problema plasiraju svoju godišnju produkciju i da ako se i zapute prema Zagrebu kao metropoli i najvećem tržištu vino prodaju usput još i prije nego li prevale polovicu udaljenosti (cca 90 km) do Zagreba, dosad se uglavnom nisu suviše trsili propagirati svoju svibanjsku eno-gastro-običajnu i visokopotencijalnu turističku svetkovinu izvan granica svoje županije, tako da privuku goste što će tamo i potrošiti ponešto para – pomalo su se eto valjda počeli buditi i okreću ploču, mada doduše nježno, umjesto da su u tome i agilniji i vrlo aktivni od prvog do posljednjeg člana njihove udruge Hortus Croatiae.

Najave vezane uz Urbanovo organizirali su izvan svoje županije eno-gastro prezentacijama u Varaždinu (café bar My Way) i, uz pomoć ljepotica iz udruge WOW, u zagrebačkom  bistrou Pauza.

U metropoli bi priča bila daleko uvjerljivija da su se vinari skupili u većem i reprezentativnijem broju. Ako su tu već bili Rudi Grula, voditelj projekata pri Turističkoj zajednici Međimurske županije, Ružica Rašperšić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Rujana Bašić Srpak iz Turističke zajednice Vukovara, logično je bilo da uz pristigle proizvođače Kocijana i Hažić nazočan bude i predsjednik udruge međimurskih vinogradara/vinara.

Novinari su zasigurno imali pitanja za njega vezana ne samo uz Urbanovo nego i uz udrugu, sortu i vino pušipel, vinski turizam.
O ovogodišnjem Urbanovu sljedeće: manifestacija traje više od tjedan dana, a počinje u petak 16. svibnja u Štrigovi s Festivakom pušipela, uz nastup petnaestak međimurskih vinara i dobru ponudu tipičnih međimurskih specijaliteta.

Najavljena je mogućnost kušanja i drugih vina.

Gosti će biti vinari Osječko-baranjske županije, na degustaciju će se ponuditi i šiponi iz Slovenije odnosno furminti iz Mađarske.

Vinske radionice su (petak, 16.05.) na temu Pušipeli u fokusu međunarodne ocjenjivačke komisije) Ivana Alpeza) i Vina Gradišća (Christian Zechmeister, voditelj tijela Wein Burgenland), zatim (subota, 17.05) Novosti enologije u 2014 (Goran Perić) Mala vinska škola i Šampanjci, te pjenušci u Međimurju (Jelena Šimić Valentić), Voda u vinu (Ivo Kozarčanin Bakhov sin) i (nedjelja, 18.05) Animacija na vinskoj cesti (Romana Lekić), Mađarski tokajci: Tokaj i Somlo (Cseke Gabor), Ženski nos u vinu (Marija Vukelić i Irena Lučić, Međimurska vina sada (Nenad Trifunović www.Vinopija).
U petak 23. svibnja i subotu 24. svibnja su Dani otvorenih podruma, a 25 svibnja su Vinske igre Urbanovo 2014 dok je 30. svibnja u restoranu Trebotz u Železnoj Gori koji vodi vinogradarsko-vinarska obitelj Jakopić – Vinski bal.

Chefica Slađana Herman pripremila je različite međimurske specijalitete, a iz Banfija, Svetog Urbana, Jurovčaka, Železne Gore i Štrigove u Preradovićevu 34 vinari (Kocijan, Hažić, Jakopić, Cmrečnjak, DGA pjenušci i Štampar)  poslali su vrijedne primjerke iz svojih podruma.

Večer je počela aperitivom, pjenušcem dobrodošlice, SIBON (Šipon 2011, dry) čiji naziv potječe, legenda kaže, od ushićenog usklika Francuza nakon kušanja međimurskih vina: „Si bon!“  (tako dobar) ili „C’est bon“ (dobro je)!

A nakon pjenušavoga je uslijedio bogati međimurski meni od  četiri slijeda.

Uz međimurske koštance od domaće šunkice i pileće jetrice na cvirkovomvajnkušecu pio se Pušipel iz vinarije ŠTAMPAR (2013, suho).

Nakon toga stigla je bogata juha koju u Međimurju zovu „pretepena“. Juha se radi s mesom, tiblicama i heljdinom kašom, a uz nju je poslužen  odličan Cmrečnjakov Sauvignon, 2013.

Iako je juha bila doista zasitna, glavno jelo je našlo siguran put do svakog gosta.

Pačja prsa s krumpirom i medaljoni od svinjskog filea u omotaču od žumanjka i bućinih sjemenki.

Uz njega se odlično nadovezao pušipel Kocijan iz 2012 te graševina 2012. Jakopić.

Vinarija Hažić se pobrinula da poluslatki Traminac iz 2012 izvrsno prati fantastičnu međimursku gibanicu s kremom i čipsom od jabuke.

Pušipel – prva asocijacija na Međimurje

Pušipel je međimurski vinski brand (sorta je moslavec, šipon ili furmint).

Univerzalno vino s moćnim potencijalom i velikim elasticitetom, od normalnih do ledenih berbi.

Mladi je Pušipel osvježavajuće vino, dok nešto starija godišta nude krepko i gospodsko vino, a sjajna je i podloga za kreaciju prvorazrednih pjenušaca.

Pušipel je uz Zrinske, Međimursku popevku, črno ulje i meso z tiblice prva asocijacija na Međimurje. Stroga bodovna granica i rigorozniji uvjeti proizvodnje Pušipela tržištu jamče visoku kvalitetu u vinu pod zajedničkom etiketom za sve vinare, a razlikuju se tek u simboličnom isticanju naziva vinarije u gornjem desnom kutu.

Ženski nos u vinu i Urbanovo

Urbanovo je međunarodna manifestacija koja promovira kultura pijenja vina uz priznata vrhunska vina i tradicionalne međimurske kulinarske specijalitete, a sve to na prepoznatljivoj Međimurskoj vinskoj cesti i njenim vinskim kušaonicama.

Cilj ovogodišnje manifestacije  (16-18.5.2014.) je promocija vinorodnog Gornjeg Međimurja kao poželjne turističke destinacije. Uz mnoge zanimljive radionice, jednu će, nedjelju, u 15h, održati i WOW-ice Marija Vukelić i Irena Lučić, pod nazivom Ženski nos u vinu.
Očekuju Vas pitomi zeleni brežuljci prošarani vinogradima i procvalim vodnjacima, izuzetna vina i prekrasni interijeri vinskih kušaonica. Dođite i sudjelujete na festivalu vina u vrijeme Urbanova kada su vinski podrumi na međimurskoj vinskoj cesti širom otvoreni a svaki vinar tih se dana posebno trudi pokazati svoju gostoljubivost i umijeće u predstavljanju vina.
(ri)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

braća Benvenuti, Moreno Coronica, Alica Petrač

Coronicin teran 2011....

ŠTO ŽENE ŽELE  akcija je koju već treću godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vi…

umag 2014 predjela

Umaška svečanost za gurmane...

Uoči početka jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena, koji će se u Umagu održati od 17. do 27. srpnja, predstavljen je Istria Gourmet Fes…

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…