Počinje Hrvatski festival hrane i vina u Areni

U tri dana festivala predstavit će se 50-ak ponajboljih hrvatskih vina

šampasi hfhv

Hrvatski festival hrane i vina koji počinje u petak ima vrlo bogat program iz kojeg za ovu prigodu izdvajamo vrlo zanimljiva kušanja vina.

Prvog dana, u petak, 2. ožujka, s početkom u 14 sati Saša Špiranec predstavlja – „Svijetlu budućnost Dalmacije“. Riječ je o vođenom kušanju dalmatinskih bijelih sorti: Kujundžuša Grabovac 2011, Debit Bibich 2011, Grk Frano Milina Bire 2010, Maraština Sladić 2010, Malvasija Dubrovačka Crvik 2011, Vugava Stina 2010, Pošip Krajančić 2011, Pošip Grgić 2010 i Pošip Korta Katarina 2010.
Istog dana, ali u 15,30 Darko Baretić predstavit će vina Trapan: Malvazija Ponente 2011, Rubi rose 2010, Malvazija Uroborus 2010, Nigra virgo revolution 2010 i Shullug 2009.
Vrhunac prvog dana mogao bi biti nastup poznatog hrvatskog sommeliera Sandija Parisa koji će u 17 sati predstaviti dostupne Malvazije iz berbe 2011.

Drugog dana, u subotu 3. ožujka vinski program započinje u 12,30 sati kada Sanja Muzaferija i Alena Bročilović (WOW – žene i vino) predstavljaju enologinju Feravina Ivanu Nemet.

Potom će u 14 sati Darko Baretić predstaviti nove berbe Morena Coronice, odnosno Malvaziju 2011 i ono što još mnogo zanimljivije – Gran Malvaziju 2009, Grabar 2008 i Gran teran 2008.

Subotnji vinski program nastavlja Sandi Paris koji će govoriti o elasticitetu sorti graševine (u 15,30) i Dario Krklec koji će u 17 sati predstaviti dalmtinske autohtone sorte i svjetski poznati plavac mali kroz vina Žutina–Sladić, Plavac mali Madirazza, Postup Madirazza, Dingač Madirazza i Plavac mali Rozić.

Posljednjeg dana, u nedjelju, program za vinoljupce otvara Lucija Matijević temom „Vino za laike“ nakon čega slijedi u 13 sati prezentacija Drage Humskog i Darka Baretića o modalitetima graševine Kutjevo i to na primjerima vina:  Maximo brut pjenušac, Graševina  vrhunsko vino 2011,Graševina vrhunsko vino 2010, Graševina kutjevo 2009, Graševina de Gotho 2008, Graševina ledeno vino 2008, Graševina arhivsko vino 1985 i Graševina arhivsko vino 1963.

Na priču o graševini nadovezuje se u 14,30 Enjigi koji će govoriti o ekološkoj proizvodnji vina i za kraj, u 16 sati Darko Baretić će se osvrnuti na „Plešivicu kao hrvatsku Champagneu, Burgundiju ili Mosel“, odnosno na Šember rose – pjenušac, Tomac classic- pjenušac, Šember rizling, Tomac rizling, Korak rizling, Korak crni pinot, Šember crni pinot i Tomac crni pinot.

U cijenu festivalske ulaznice uključeno je sudjelovanje na radionici, ali kako su mjesta ograničena, organizatori rezervacije primaju na email: rezervacija@festivalhraneivina.hr do popunjenja mjesta.

D.Smoković/ foto: Hrvatski festival hrane i vina

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

eu & cro zastava

Europskim državnicima Zagreb...

Organizatori su uglednim gostima pripremili tradicionalna hrvatska jela ukorijenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpr…

WOW vina 2013-2

Ženski žiri je odlučio da...

‘Što žene žele’  je akcija izbora najboljih vina u prošloj godini po izboru ženske udruge Women On Wine – WOW. Dodj…

WOW vina 2013-2

Koja su najbolja vina po...

U konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino prosle godine su ušli: Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pino…

vino čobanković

Graševini vinarije...

Šampion među crnim vinima je Zlatan Plenković svojim Zlatan plavcem barrique 2009, dok je šampion među bijelim vinima Pošip Mark…