Slavni restoran Ferrana Adrije zatvara vrata 31. srpnja

Ususret posljednjoj večeri u El Bulliju

adria

Rezervacije za večeru kod “čovjeka koji je promijenio način jela” više se ne primaju jer se restoran zauvijek zatvara

Ako ste željeli večerati u restoranu koji je čak pet puta proglašen najboljim na svijetu, zakasnili ste: El Bulli u Kataloniji u kojem vlada slavni kuhar Ferran Adrià zauvijek zatvara vrata posljednjeg dana srpnja.

El Bulli je postao nezaobilazno mjesto na gastronomskom zemljovidu kad je Ferran, po mnogima najveći chef današnjice, jedan od 100 najutjecajnijih ljudi svijeta prema časopisu Time i, riječima njegovog biografa Colmana Andrewsa, »čovjek koji nam je promijenio način jela«, još kao 25-godišnjak je 1987. shvatio da, želi li biti istinski kreativan, ne smije nikoga oponašati te je krenuo sasvim novim putem.

Umjesto dotadašnje nouvelle cuisine na španjolski način, počeo je nuditi maštovite degustacijske jelovnike s nikad viđenim kulinarskim kreacijama koje hranu čudesno dekonstruiraju i pretvaraju u svojevrsna umjetnička djela.

U posljednjih šest mjeseci mjesto u restoranu pokušalo rezervirati oko dva milijuna ljudi

Tako će se na meniju od 40 slijedova koji stoji 275 eura po osobi (i u kojem ćete uživati bar tri i pol sata) naći gin fizz s maslinama, zapravo kombinacija ledene tekućine i vruće pjene u minijaturnoj čašici, poslužena uz nježnu, želatinoznu formu nalik maslini koja donosi eksploziju okusa, zatim ravioli od pistacija koje treba na sekundu-dvije uroniti u ulje, balončići od gorgonzole koji izgledaju poput tankih hostija od sladoleda s okusom sira, kanapei od šunke i ingvera, ruže s vonton juhom od šunke i vodicom od lubenice, tartar od kamenica i moždine te jedna od Ferranovih najslavnijih poslastica, parmezan u ledenom zraku koji se služi u kutiji od stiropora i takav je doživljaj za čulo okusa da je već sam po sebi dovoljan razlog za posjet El Bulliju.

El Bulli je ispunio svrhu i mislim da ne možemo ništa više poboljšati

Ferranov cilj je razgraditi poznata i tradicionalna jela te ih nanovo komponirati tako da zadrže svoju bit i okuse, ali u radikalno drukčijem obliku.

Radikalno drukčiji je i njegov pristup poslu pa El Bulli radi samo uvečer, pet dana u tjednu, šest mjeseci u godini jer Ferran i njegova ekipa od 70 kuhara, pomoćnika i konobara, u crnom od glave do pete, jednostavo ne mogu više izdržati: da bi poslužili večeru, treba im 15 sati posvećenog, potpuno koncentriranog napornog rada.

Tu se negdje krije i razlog zatvaranju restorana, objasnio je Ferran novinaru Daily Telegrapha.

»El Bulli je ispunio svrhu i mislim da ne možemo ništa više poboljšati niti intenzivirati doživljaj«, rekao je Ferran, inače potomak radničke obitelji kojeg su u mladosti zanimale samo cure i nogomet,  te najavio da će za dvije godine otvoriti zakladu Bulli i kulinarsku akademiju.

Kad se pročulo da se El Bulli zatvara, ionako veliko zanimanje gostiju još je poraslo pa je u posljednjih šest mjeseci mjesto u restoranu pokušalo rezervirati oko dva milijuna ljudi.

Mnogo manje ih je i uspjelo jer u El Bulliju primaju samo 50 osoba po večeri, a odbijaju ih oko pet stotina.

A kako jasno kažu na web adesi http://www.elbulli.com/reservas/index.php?lang=en, rezervacije se više ne primaju.

Marta Štoos

autor: Marta Štoos

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

rachel woo

Otkrivamo tko je Rachel Khoo...

Tko je strastvena i šarmantna kuharica Rachel Khoo čija se TV serija ovih dana prikazuje na Drugom programu HTV-a? Kreativna 32-godi…

noma novi dizajn4

U danskoj Nomi, najboljem...

U slavnom kopenhaškom restoranu Renea Redzepija između 12. i 16. veljače hranom se otrovalo 67 gostiju što je najveći skandal u gas…

mc2-karapandza

U tjednu okusa djetinjstva...

Stevo Karapandža, poznat po emisijama prije 25 godinas Oliverom Mlakarom, danas je vlasnik restorana ‘Sonne’ u Švicar…