Nova gastronomska manifestacija u Istri

Uz vrhunski tenis u Umagu i vrhunski Gourmet Festival

menu

Uz teniski ATP turnir Studena Croatia Open od 21. do 31. srpnja održava se Istria Gourmet Festival na kojem uz ono najbolje što Istra nudi na polju jela, vina i maslinovog ulja gostuju i tri restorana s Michelinovim zvijezdicama – Restaurant Steira Wirt, Trautmannsdorf, Austrija; Restorante La Subida, Cormons, Italija i Restorante La torre del Saracino, Vico Equense, Campania, Italija

U prekrasnom ambijentu terase zagrebačkog restorana Dubravkin put predstavljena je zanimljiva gastro-enološka ponuda 22. ATP Studena Croatia Opena u Umagu. Naime, u sklopu događanja, osim vrhunskog sporta i dobre zabave, održavat će se i Istria Gourmet Festival – gastronomska manifestacija kojoj je cilj okupiti sve najbolje što Istra nudi na području gourmeta, vina i maslinovog ulja, kako bi se ta bogata autohtona ponuda prezentirala gostima turnira.

Istria Gourmet Festival predstavlja kompilaciju svega najboljeg što se intenzivno stvaralo u Istri u proteklih 20 godina. No, ovim gourmet festivalom želimo pokazati i čemu Istra teži u budućoj gastronomskoj ponudi. (Arlen Brozić, predsjednica izvršnog odbora turnira)

Snagu istarske gastronomije potvrdio je i Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istarske županije, naglasivši: “Ove godine su još tri vrhunska hrvatska restorana (Kukuriku, Plavi podrum i Le Mandrać) ušla u prestižnu udrugu JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe) koja je prvi korak za dobivanje Michelinove zvjezdice. To je važno priznanje ne samo njihovu radu, nego i za Istru kao enogastronomsku regiju.”

U jedanaest dana turnira Istria Gourmet Festival će se prezentirati kroz tri zone: Naša kužina, Istria Gourmet Restaurant i Vinistra.

U zonu Naša kužina uvrštena su tri najbolja restorana u klasteru gradova Umag, Buje, Brtonigla i Novigrad koji će svakodnevno za sve posjetitelje pripremati menije istarskih specijaliteta po povoljnim cijenama. Svaki od tri restorana je po nečemu specifičan pa je tako “Nono” tradicionalna istarska konoba koja svojim bogatim menijem nudi probrane okuse istarske kuhinje. “Konoba Buščina” tri je godine za redom među pet najboljih konoba u Istri, u izboru Turističke zajednice Istarske županije. “San Rocco” je jedan od najpoznatijih istarskih restorana, te se nalazi u istoimenom hotelu koji je četiri godine za redom proglašen najboljim boutique hotelom u Hrvatskoj. Član je udruge Jeunes Restoraterus d’ Europe, što ga stavlja u sam vrh istarske i hrvatske gastronomije. Partneri vinari Naše kužine su dobitnici mnogobrojnih nagrada i priznanja: Degrassi, Kozlović, CUJ – vina Kraljević, Coronica, Clai i Veralda, dok su partneri maslinari Ipša d.o.o., Agrofin d.o.o. i OPG Buršić.

Istria Gourmet Restaurant je program tematskih večera i degustacija s osnovnom namjerom promocije ATP Studena Croatia Open 2011. i destinacije Istre putem prepoznatljivih i medijski uvaženih istarskih proizvođača i istarskih produkata. Program je otvoren ciljanim medijima i uzvanicima s pozivnicom. Istria Gourmet Restaurant ima dva osnovna cilja: okupiti najbolje istarske restorane i tri restorana s Michelinovim zvijezdama (Restaurant Steira Wirt, Trautmannsdorf, Austrija; Restorante La Subida, Cormons, Italija; Restorante La torre del Saracino, Vico Equense, Campania, Italija). U program su pozvani neki od značajnijih inozemnih kuhara koji su ambasadori Istre i istarskih gourmet proizvoda u svojim matičnim zemljama, a tom prigodom bit će im uručene i diplome promotora Istre. Uz navedene inozemne restorane, nositelje Michelinovih zvijezda, predstavit će se i hrvatski restorani Zigante, Kukuriku, Dubravkin put, Štancija Kumparička, Konoba Morgan kao i Agencija za ruralni razvoj Istre.

Vinsku kulturu će pak promovirati Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, koji će pod stručnom palicom poznatog hrvatskog sommeliera Sandija Parisa održavati tematske večeri, koje će se baviti raznolikim temama od nezaobilazne istarske malvazije do muškata.

PARTNERI ISTRIA GOURMET FESTIVALA

Naša kužina

San Rocco – jedan od najpoznatijih istarskih restorana koji se nalazi u istoimenom hotelu koji je četiri godine za redom proglašen najboljim boutique hotelom u Hrvatskoj – 2007., 2008., 2009. i 2010. godine. Upisan je u važne nacionalne i internacionalne vodiče kao što su Veronelli (2 zvjezdice), Gault Milau, Wo is Osterreich. Član je udruge Jeunes Restoraterus d’ Europe, što ga stavlja u sam vrh istarske i hrvatske gastronomije.

Konoba Nono – tradicionalna istarska konoba koja svojim bogatim menijem nudi probrane okuse istarske kuhinje. Svoja vrata konoba je otvorila 2006. godine te od tada svojim ugodnim osobljem i bogatim menijem nudi nešto više svima koji zastanu u Petroviji pored Umaga.

Konoba Buščina – tri je godine za redom među pet najboljih konoba u Istri, u izboru Turističke zajednice Istarske županije. Ugodni ambijent konobe zadovoljit će svaki apetit za domaćim specijalitetima.

Degrassi - samo u zadnje dvije godine Degrassi je osvojio srebrnu medalju u konkurenciji 320 merlota iz cijelog svijeta u Luganu, brončanu medalju za Terre Bianche cuvee rouge i preporuku za Terre Bianche cuvee blanc u izboru vinskog stručnog časopisa Decanter, te dvije medalje i 11 preporuka na međunarodnom sajmu vina u Londonu.

Kozlović - priča Vinarije Kozlović počinje u prošlom stoljeću, točnije 1904. godine. Danas Vinarija Kozlović obrađuje 17 ha vinograda. Kozlović vina dobila su niz hrvatskih i svjetskih priznanja, a zadnja među njima su brončana medalja za Winery Dulcinea 2009. i priznanja Decantera za Malvaziju 2009. i Santa Luciju 2008., osvojeni na sajmu vina u Londonu.

CUJ – vina Kraljević - obitelj Danijela Kraljevića već se više generacija bavi vinogradarstvom i maslinarstvom, ali on je kao školovani enolog razvio te djelatnosti i spojio ih u jednu cjelinu s gastronomskim delicijama u vlastitom restoranu. Obitelj ima vinograde na tri boje zemlje – bijeloj, crvenoj i crnoj – a svaka od njih daje drugačije vino. Zbog toga je malvazija CUJ toliko posebna.

Coronica – Moreno Coronica jedan je od mladih istarskih vinara koji je u vinarstvo krenuo stopama svojih očeva i djedova. Njegovu malvaziju, posebice Gran Malvaziju koja je odležala u barriqueu, neki smatraju samim vrhom ponude istarskih bijelih vina. Uvršten je u talijanski vodič “Vini buoni d’Italia” 2010., a njegova Malvazija istarska dobila je Zlatnu medalju na Vinistri 2009.

Clai - Giorgio Clai je sve samo ne konvencionalni vinar. Član je udruge Vini veri (Istinska vina), poznate po posebnom režimu proizvodnje i čuvanja vina u podrumu. Udruga strogo zabranjuje upotrebu pesticida, selekcioniranih kvasaca, doslađivanje i bistrenje vina i traži korištenje samo organskih gnojiva.

Veralda – poljoprivredni obrt Veralda u vlasništvu je obitelji Visintin iz Brtonigle, Istra. Glavni proizvod čine kvalitetna vina sa sunčanih brežuljaka Bujštine. Vinogradi, uglavnom na bijeloj zemlji, koji se u dugom pojasu spuštaju gotovo do obale mora, isprekidani su jedino bujnim maslinicima. Ulje djevičanske čistoće drugi je važan proizvod ovog gospodarstva.

Ipša d.o.o. – osim zlatnih medalja u Hrvatskoj, posebno su ponosni što su među prvima iz Hrvatske 2005. godine uvršteni u talijanski vodič najboljih maslinovih ulja “L`extravergine-Guida ai migliori extravergine del mondo”. Godine 2006. Der Feinschmecker uvrštava njihovo ulje u 50 najboljih u svijetu, da bi ove godine ulje Frantoio po izboru talijanskog vodiča “Flos olei 2011 ” pobijedilo u kategoriji srednje voćnih jednosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i ušlo među 20 najboljih u svijetu.

Agrofin d.o.o. – poduzeće smješteno u Savudriji pored Umaga, vlasnika Mate Vekića, talijanskog proizvođača tekstila rodom iz Vrgorca. Na ukupnoj površini od 90 hektara Vekić ima 25 tisuća maslinovih stabala. Sva stabla uvezena su iz Italije, a posađene su tri sorte iz Toskane: frantoio, leccino i pendolino.

OPG Buršić – obitelj Buršić njeguje uzgoj masline na tradicionalan način. Blend i sortna ekstra djevičanska maslinova ulja obitelji Buršić u više navrata su nagrađivana, uvrštena su u katalog ekstra djevičanskih maslinovih ulja 2007. i 2008. (“Slow Food”), a na internacionalnom natjecanju u Parmi osvojili su prvo mjesto među sedamnaest zemalja.

Istria Gourmet Restaurant

Restaurant Steira Wirt, Trautmannsdorf, Austrija - obiteljski restoran u vlasništvu brata ( Richard Rauch) i sestre (Sonja Rauch) smješten u mjestu Trautmannsdorf u Austriji. Njihov moto je “biti dobar domaćin i da dobro zadovolje sve svoje goste”. Nude regionalnu kuhinju tog kraja uz najbolju moguću kvalitetu, te prestižna pića koja stižu iz svih krajeva Austrije. Član udruge Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE).

Restorante La Subida, Cormons, Italija – mali obiteljski hotel u vlasništvu Joška i Loredane Sirk smješten u brdima usred poznatih vinograda Collio Goriziano (Friuli Venezia Gulia). Restoran Subida možu se pohvaliti i Michelinovom zvijezdom, što je znak odlične kvalitete.

Restorante La torre del Saracino, Vico Equense, Campania, Italija – elegantan, vrlo karakterističan restoran koji karakteriziraju kreativna kuhinja Gennara Esposita, specijalizirana za riblji meni. Ima nekoliko profesionalnih priznanja: prva Michelin zvjezda u 2001., druga u 2008., zatim Gambero Rosso tri vilice iz 2003., te L’Espresso priznanje kao najbolji restoran u Kampaniji za 2006. godinu.

Restoran Zigante – duga tradicija obitelji Zigante u proizvodnji specijaliteta od tartufa, uz ugodnu domaću atmosferu u prostoru koji se doima kao da je lišen prolaznosti vremena, kulinarski stručnjaci koji svakom jelu pristupaju kao kreaciji te educirano i ljubazno osoblje.

Restoran Kukuriku – gastro-eno usluga po kojoj je Kukuriku poznat čak i izvan granica Hrvatske temelji se na višegodišnjoj tradiciji uz avangardan pristup kao i lucidnost kreatora Nenada Kukurina.

Restoran Dubravkin put – nalazi se u zagrebačkom parku Tuškanac, mirnom kutu u centru Zagreba. Dubravkin put poznat je po vrhunskoj kvaliteti te njegovoj osnovnoj gastro ponudi prvoklasne svježe ribe. Ovo mjesto prava je harmonija mediteranskih okusa, mirisa te vrhunskih sastojaka, priča je koja jamči vrhunsku kvalitetu.

Štancija Kumparička – obiteljsko gospodarstvo iz 14. st. smješteno u Štanciji Kumperički kraj Pule proizvode vrhunske sireve vrhunske kvalitete. Njihovi proizvodi rade se u potpunom suglasju s prirodom, poštujući i promičući istinski okus i miris u gastronomiji.

Konoba Morgan – utočište za sladokusce, vrhunska konoba sa dobrom, ukusnom hranom spravljenom od domaćih namirnica, obiteljsko gospodarstvo obitelji Morgan garancija su doživljaja istarske kuhinje. Naizgled seljačka kuhinja gotovo neprimjetno je prerasla u visoku kuhinju. Njihov se talent najviše iskazuje u umijeću da svoje originalne recepture promišljaju tako da izgledaju kao vrhunska tradicionalna regionalna jela izrađena uvijek isključivo od najboljih sirovina.

Agencija za ruralni razvoj Istre – prva je agencija te vrste u Hrvatskoj sa sjedištem u Pazinu, sa specifičnim zadatkom koordiniranja proizvodnih aktivnosti u ruralnom području Istre, te pokretanje gospodarskih i razvojnih programa.

Vinistra

Udrugu vinogradara i vinara Istre osnovali su istarski vinari u suradnji s Istarskom županijom 1994. godine u Poreču, kao udrugu građana, s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanja i održavanja tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, te s ciljem bolje prezentacije i promocije istarskih vina i vinara.

Osnovne aktivnosti su stvaranje imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda; širenje tržišta putem organizacije i zajedničkih nastupa na izložbama, sajmovima i drugim vidovima aktivnosti; pružanje potpore članovima istraživanjima, selekcijom i reprodukcijom kvalitetnog materijala; njegovanje i oživljavanje tradicionalnih običaja vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo i suradnja s obrazovnim i znanstvenim institucijama, te drugim sličnim udrugama u zemlji i inozemstvu.

Udruga danas broji 119 članova (116 redovnih i 3 počasna), među kojima su se neki tek nedavno počeli baviti vinogradarstvom i podrumarstvom, a drugi su već renomirani proizvođači poznati u zemlji i šire.

izvor: Istria Gourmet Festival

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

vinistra Šampioni 2016

Dodijeljeno ukupno 76 zlatnih...

Dobitnici šampionskih medalja za najbolja vina autohtonih sorata Istre su: Fakin vina – najbolja mlada malvazija, Vina Cattunar &#…

umag 2014 predjela

Umaška svečanost za gurmane...

Uoči početka jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena, koji će se u Umagu održati od 17. do 27. srpnja, predstavljen je Istria Gourmet Fes…

istarski prsut

Najsadržajniji Istria...

Uoči početka 24. Vegeta Croatia Opena koji će se u Umagu održati od 18. do 28. srpnja, predstavljen je četvrti Istria Gourmet Festiv…

Istria Gourmet Restoran2

Istria Gourmet Festival

Istria Gourmet Festival otvara se u subotu, 19. srpnja i traje do kraja turnira, do nedjelje, 28. srpnja kao prateća manifestacija ATP V…