U izboru Lonely Planeta

Užitak za oči i nepce: Deset mjesta koja pravi gurmani moraju vidjeti

lonely 10 naj

Kina, Japan, Indija, Turska, Italija, Belgija i naravno Francuska zemlje su u kojima su smještene neke od svjetskih gurmanskih meka prema izboru Lonely Planeta

1. Donghuamen Noćna tržnica, Peking, Kina
Noćna tržnica koja će vam oduzeti dah pravi je kaleidoskop svakovrsne kineske hrane, koju možete zamisliti i probati (uključujući brojne jeftine ražnjiće od mesa najrazličitijih životinja). Za osjetljive, postoji u ponudi i janjeći kebab, juneći ražnjići, piletina, klipovi kukuruza, razni rezanci od tjestenine i za desert ušećereno voće na štapićima. Za one izdržljivijeg želuca, ovdje ne manjka prženih skakavaca u dubokom ulju, škorpiona, buba i stonoga! Mnogi samo razgledavaju, ali se ne usuđuju ništa kupiti, pa posjet tržnici koriste isključivo za fotografiranje. Deseci štandova postavljaju se ovdje svaku večer (oko 17,30), a prodavači se sporazumijevaju na mandarinskom i engleskom jeziku.
Želite li nešto otmjenije? Prošećite do obližnjeg restorana Courtyard na vrhunsku fusion kuhinju i počastite se vinom s jedne od najboljih vinskih lista u Pekingu.
2. Gelateria di Piazza, San Gimignano, Italija
Osim što će vam srce zaigrati od same nevjerojatne ljepote starog toskanskog grada San Gimignano, kada se zaustavite kod Gelaterije di Piazza i vaše nepce će zapljeskati.

Kao što svjedoče fotografije na zidu, mnogi celebrityji su uživali u njihovoj paleti sladoleda.

–  Cijela moja moja obitelj misli da su sladoledi odlični – svjedoči Tony Blair.

Sergio, vlasnik Gelaterije koristi samo probrane sastojke: pistacije sa Sicilije i kakao iz Venezuele.

Pored brojnih vrsta sladoleda tradicionalnih okusa, bit ćete u iskušenju isprobati i neobične kombinacije poput sladoleda s ružmarinom i mirisnim malinama, ili ružičastog grejpa kombiniranog s  pjenušcem.
Kad ste već u San Gimignanu svratite i u Museo del Vino (muzej vina), gdje možete kušati neka od odličnih lokalnih bijelih vina.
3. La Grande Epicerie, Pariz, Francuska
Ako vas kupnja namirnica povremeno izluđuje, pripremite se za šokantno iskustvo. Izvrsna ponuda  čokolada, kolača, keksa, voća i povrća, morskih plodova, sireva, vina i drugih delikatesa u slavnoj trgovini ostavit će vas bez daha. Postoje samo dva razloga zbog kojih treba izbjegavati posjet ovom svetištu hrane: prvi je što nikad nećete imati dovoljno novaca da kupite sve što želite, a drugi je taj da kada jednom obavite shoping na Le Grand Epicerie, vaš idući posjet bilo kojoj drugoj tržnici dovest će vas do očaja.

Nakon posjeta Le Grande Epicerie svratite do obližnjeg parka Jardin du Luxembourg, gdje možete ručati pod vedrim nebom.
4. Ribarnica Tsukija u Tokiju, Japan
Dođite na aukcije tune i doručkujte sushi. Nakon što ih ribari izlove u moru i prije nego što se pojave na sashimi pladnju, većina morskih plodova u Tokiju mora proći kroz Tsukiji Market. Ovaj gigantski trbuh Tokija živi nesmiljenim tempom. Radnici viču, sijeku blokove leda, vuku velike tune, smiju se i viču još više. Najbolje je doći rano ujutro da biste vidjeli kad stiže riba i doživjeli vrevu aukcije.

Svakako svratite i u Daiwa sushi, glasoviti sushi bar u Tsukiji (otvoren od 5,00). Sushi setovi su dobar izbor ako ne znate naručivati na japanskom.
5. Kuća belgijskih čokolada, Bruxelles, Belgija
Belgija proizvodi čak 220.000 tona čokolade godišnje. Njezin ugled bez premca među obožavateljima čokolada potječe od dugogodišnje tradicije izrade svilenkasto glatkih tekstura od čistog kakao maslaca. Prekretnica za belgijsku čokoladu nastupila je 1912., kada su u Bruxellesu rođene praline, punjeni čokoladni bomboni. Veličanstveni Grand Place, La Maison des Maîtres Chocolatiers Belges ujedinjuje 10 najboljih choco-obrtnika koji subotom i nedjeljom priređuju demonstracije izrade pralina uz degustacije s početkom u 16 sati.
Također svratite u trgovinu Pierre Marcolini gdje se nude inovativne kreacije od čokolade za modno osviještene ljubitelje slatkiša.
6. Darjeeling, Indija
Ništa se ne može usporediti s doživljajem Darjeelinga.

Kada se ukrcate na uskotračni parni vlak koji vozi do ove stanice u brdu, okruženi ste mirisima čaja. Čaja u kafićima, čaja na bazarima i obiljem zelenog lisnatog čaja koji raste kaskadno na padinama, s moćnom Himalajom u zaleđu.
Najbolje vrijeme za posjet Darjeelingu je između ožujka i studenog, u sezoni branja i prerade čaja.

Najbolja trgovina za kupnju čaja je Nathmull’s Tea Room.
7. Spice bazar, Istanbul, Turska
Iako je pomalo zagušena turistima, istanbulska tržnica osvojit će vas kaleidoskopskim bojama. To su gomile šafrana, raznih začina, čilija i rajčica, biljnih čajeva i slatkiša, mnoštvo afrodizijaka i ljekovitih pripravaka, oraha, meda i suhih smokava. Ovdje redovito kupuju namirnice najbolji kuhari Istanbula.
Ne bojte se probati prije nego kupite i usporediti cijene.

Ako od posjeta bazaru ogladnite, svratite u Bab-i Hayat, lijep nadsvođen prostor na istočnom ulazu u bazar.
8. Maison Mercier Epernay, Francuska
Epernay, glavni grad šampanjca i dom za mnoge od najslavnijih svjetskih šampanjskih kuća je najbolje mjesto za obilazak podruma i kušanje. Najpopularniju marku šampanjca u Francuskoj, Mercier, ovdje je 1858. osnovao Eugene Mercier, pionir u privlačenju publiciteta i široke publike. Ne propustite vidjeti goleme bačve, provezite se liftom trideset metara pod zemljom i vlakom koji vas vodi kroz podrume duge 18 kilometara.

Na kraju posjetite Le Clos Raymi, koji je okupirao slavni gospodon Chandon.
9. Roquefort pećine, Francuska
U srcu ruralne južne Francuske, selo Roquefort pretvara mlijeko ovaca u najpoznatiji sir u Francuskoj. Strmim, uskim ulicama dovest ćete se do prirodne spilje, gdje sedam proizvođača brine o dozrijevanju 22.000 tona Roqueforta svake godine. La Société, osnovana 1842. vodi goste na jednosatne ture po pećini koje uključuju kušanje slavnog sira. To je sada najveći proizvođač Roqueforta na svijetu i drži 70 posto svjetskog tržišta ovog sira. A jeste li znali da su pljesnive plavo-zelene žile koje prolaze kroz sir Roquefort, u stvari, spore mikroskopskih gljiva, uzgojene na kruhu? U Roquefortu je parking noćna mora, te je najbolje ostaviti automobil pored turističkog ureda na glavnom, zapadnom ulazu u selo i dalje se uputiti pješice.
10. San Miniato – Nacionalna tržnica bijelog tartufa, San Miniato, Italija
Tuber magnatum Pico (bijeli tartuf) najpoznatiji je proizvod srednjovjekovnog gradića San Miniato, otprilike na pola puta između Pise i Firence.

Šume oko San Miniata poznate su u cijeloj Italiji kao najveća nalazišta tartufa, od sredine rujna do prosinca, kada traje sezona.

Najbolji način da uživate u bijelim tartufima je da gradić posjetite posljednja tri vikenda u studenom.

Tijekom festivala, ugostitelji iz cijelog svijeta ovdje dolaze kupovati bijele tartufe jedinstvenog okusa i mirisa. I cijene.

Lonely Planet nažalost ne spominje, ali mi možemo dodati da se u bijelim tartufima može uživati i nekoliko stotina kilometara istočnije – u istarskom gradiću Livade.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

Jedinstveno ure_en prostor Binimoto Sushija

Predstavljen Binimoto Sushi,...

Gastronomska ponuda Zagreba nadopunjena je regionalnom novošću. Svoja vrata prvi je otvorio lokal Binimoto Sushija na Radničkoj c…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…