Zaživio projekt Ministarstva turizma
Varaždinski Verglec je prvi restoran s licencom Hrvatske autohtone kuhinje

Varaždin je uoči početka Špancirfesta 2011. dobio novi restoran – „Verglec“ u Kranjčevićevoj ulici.
Restoran si je u startu priskrbio značajan publicitet jer je među prvima predao zahtjev za dobivanje licence pod nazivom Hrvatska autohtona kuhinja, a prvi će je i dobiti, kako je rekao prilikom otvaranja Vergleca ministar turizma Damir Bajs.
Riječ je o projektu Ministarstva turizma, Hrvatske obrtničke komore i Saveza kuhara kojem je cilj osnivanje lanca hrvatske nacionalne kuhinje i time približavanja naše zemlje imidžu turizma visokog životnog stila. Licencu će dobiti restorani koji će u svojoj ponudi imati najmanje 70 % autohtone hrane, dok ostatak menija može biti internacionalna kuhinja.
Prema najavama vlasnika Vergleca, tvrtke Gastrocom, restoran će nuditi i više od 70 posto domaćih jela i namjerava biti tipična varaždinska gostionica.
Od autohtonih jela na meniju se nalaze pečena patka punjena heljdinom kašom, kuhani kokot u kiseloj repi, hajdini žganci s kosanom masti i mnogi drugi specijaliteti varaždinskog kraja.
R.I./foto službeni web portal Varaždinske županije