Kolumna Danijela Mihalić - Pisma iz Pariza

Kakvi su to gurmani – pa većina Francuza hrani se u lancu gotove hrane Picard

danijela mihalic

O francuskoj su kuhinji napisane knjige i knjige recepata, svaki se dan u prosjeku izdaju dvije nove kuharice, a nedavno ju je UNESCO zaštitio i proglasio dijelom nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Još od sredine 17. stoljeća plemići i njihovi kuhari stalno su uvodili nove ukuse i načine ponašanja za stolom. Tako i danas Francuzi puno pažnje posvećuju ishrani.

No, svakako je indikativna izjava mnogih Francuza da se gastronomija danas odnosi na obroke izvan kuće u nekom poznatom restoranu, a da je kućna ishrana, iako dobra i zadovoljavajuća, uglavnom na nižem stupnju. Iako ne daj Bože da im to spomenete, činjenica je kako mnogi Francuzi obožavaju i brzu hranu.

Mjesta gdje ćete nešto pojesti nalazite na svakom koraku, ali rijetko je to baš mjesto u kojem doista možete doživjeti svu raskoš prave francuske kuhinje i u njoj uživati svim svojim čulima.

Velika ih većina večere i vikende provodi uz hamburgere, pizze i gotovu hranu iz sveprisutnog francuskog lanca gotove hrane Picard, mada se kunu kako su im popularne paštete od guščje jetre, tartufi, patke, ili pak puževi, omiljene i nezamjenjive delicije bez kojih jednostavno ne mogu živjeti.

Za pravi gastro užitak u izvornim francuskim delicijama kroz nekoliko slijedova i finim odabranim vinima po izboru vrhunskih sommeliera, u nekom od elitnih pariških restorana potrebno je izdvojiti i do 500 eura – naravno po osobi!

Većina Francuza danas ne hrani ni malo bolje od nas. Skupi restorani koji mogu ponuditi svo šarenilo boja, okusa i mirisa prave francuske kuhinje, a ima ih nemali broj, nedostižni su „običnom“ stanovniku Francuske. Prosječna plaća nešto je manja od 2000 eura, a ne treba zaboraviti kako je standard višestruko viši, pa su dakle i cijene svega višestruko više.

Za pravi gastro užitak u izvornim francuskim delicijama kroz nekoliko slijedova i finim odabranim vinima po izboru vrhunskih sommeliera, u nekom od elitnih pariških restorana potrebno je izdvojiti i do 500 eura – naravno po osobi! Računica je jasna!

No, u Parizu danas gotovo da ima više restorana negoli ljudi. Mjesta gdje ćete nešto pojesti nalazite na svakom koraku, ali rijetko je to baš mjesto u kojem doista možete doživjeti svu raskoš prave francuske kuhinje i u njoj uživati svim svojim čulima. Turista ovdje ima uvijek i svugdje (ne treba zaboraviti da je riječ o gradu spomenika, ogromnoj enciklopediji u kojoj je gotovo svaka zgrada ili ulica po nečemu ili nekome osebujna).

Sami su se ugostitelji s godinama prestali previše truditi jer što god da imaju u ponudi, sigurno će se već nekome svidjeti, a onda će to i vrlo lako prodati! Pa čemu onda neki preveliki trud i ljubaznost konobara ili domaćina – turisti ionako samo dođu, vrlo brzo odu, rijetko se vraćaju, a i rijetko ostavljaju izdašniju napojnicu. Poznato?!

 

autor: Danijela Mihalić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

danijela mihalic by Aleksandar Topalovic

Kinezi kupili desetke...

Nema sumnje da će vinska shopping groznica i dalje rasti jer za novobogataše s Dalekog Istoga cijena po vinogradu i do 20 milijuna eura n…

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

pariz vecera u bijelom

Pariška večera u bijelom...

Večera u bijelom (Diner en blanc) sigurno je jedna od najelegantnijih gastro manifestacija na svijetu, a ove je godine priređena po 25…

danijela mihalic by Aleksandar Topalovic

Parižani strpljivo čekaju u...

Najpoznatije francuske palačinke su Crêpes Suzette koje se polijevaju mješavinom naranči i poznatog francuskog likera Grand Mar…