Jedinstvena gastro manifestacija u Humu na Sutli

Vesna Hršak iz Petrovskog pobijedila na 8. Babičinim kolačima

IMG_5625

„Moja Roža“ Vesne Hršak iz Petrovskog prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 35 slastica i osvojila prvo mjesto na 8. Babičinim kolačima.

Na drugo se mjesto plasirala  Marija  Bračević također  iz Petrovskog  s „Tortom od bučinih koštica“, dok je treće mjesto osvojila Ivanka Hublin iz Hrašćine ispekavši  „Ružice od oraha i maka“.

U kategorji „Izvorno zagorsko“ pobijedila je drugu godinu za redom  Vesna Hršak iz Petrovskog, dvostruka ovogodišnja pobjednica.

Ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka održano je protekle subote u Humu na Sutli, otkuda dolazi prošlogodišnja pobjednica, Magda Svečak.

Program manifestacije, kojoj je nositelj Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, suorganizator općina Hum na Sutli, a generalni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede – vodila je Karmen Špiranec.

Za pobjedničku se lentu borilo 35 babica koje dolaze iz svih dijelova Županije. Sportska dvorana OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli, gdje se ovogodišnje natjecanje i manifestacija odigravala, bila je zasigurno najslađa zagorska dvorana protekle subote, a na stotine posjetitelja, koji su ujutro pohrlili kušati delicije spravljene po starinskim receptima bili su više nego zadovoljni.

Osim natjecateljskog kolača na svoje izložbene stolove iznijele su još mnogo kolača i raznih domaćih proizvoda što su njihove vrijedne ruke pripremile za ovaj dan, za manifestaciju koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a u Hrvatskoj je po konceptu promocije tradicije i autohtonosti jedinstvena.

Prije službenog programa ocjenjivačka komisija s vrsnim gastronomskim znalcima: Slavkom Večerićem, počasnim članom Hrvatske kulinarske Akademije i predsjednikom ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Markom Živaljićem, predsjednikom Kuharskog saveza KZŽ i vlasnikom agroturizma Majsecov mlin te Draženom Đuriševićem, voditeljem kulinarstva u Podravki, kušali su redom sve kolače ocjenjujući pritom originalnost (autohtonost) recepta, izgled i okus kolača te usmenu prezentaciju kolača same natjecateljice.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta babice su se natjecale i za priznanje u kategoriji  „Izvorno zagorsko“ .

Koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji bodovale su Senka Jurina, poznata hrvatska folkloristkinja i Branka Šprem Lovrić, etnologinja i voditeljica Muzeja Staro Selo Kumrovec

Prema njihovim ocjenama Moja Roža“ Vesne Hršak iz Petrovskog prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 35 slastica  i osvohula prvo mjesto na 8. Babičinim kolačima.

Na drugo se mjesto plasirala  Marija  Bračević također  iz Petrovskog  s „Tortom od bučinih koštica, dok je treće mjesto osvojila Ivanka Hublin iz Hrašćine ispekavši  „Ružice od oraha i maka“.

U kategorji „Izvorno zagorsko“ pobijedila je drugu godinu zaredom  Vesna Hršak iz Petrovskog, dvostruka ovogodišnja pobjednica.

Svim natjecateljicama uručene su pohvalnice za sudjelovanje, prigodni pokloni općine Hum na Sutli te darovi pokrovitelja Termi Tuhelj i Termi Jezerčica.

Pobjednicama prijašnjih godina zahvalnice za promicanje manifestacije  i tradicionalne zagorske kulture uručio je načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša.

Ovogodišnjim pobjednicama Babičinih kolača priznanja, lente i prigodne poklone dodijelili su ministar poljoprivrede gospodin Tihomir Jakovina i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar.

Uz mnoge druge uvažene goste manifestaciju je posjetio i gospodin Neven Mimica, Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača , bivši zastupnik u Europskom parlamentu Oleg Valjalo, saborska zastupnica Dunja Špoljar .

Autohtonost, veselje, predanost tradiciji i ondašnjim običajima te dobra zabava i mrvice kolača koje su ostale nakon službenog programa, dokaz su još jedne uspješne manifestacije „Babičini kolači“, jedinstvene manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Kao i svake godine nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će se moći kupiti u knjižarama Alfe i Profila.

(r)babičini-kolači-2014


You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Zajednička

Nada Zgorelec iz Zagorskih...

Ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka održan…

babičini kolači 2015 rez

9. Babičini kolači -...

Petrovsko, 18. travnja 2015. godine, 12 sati, školsko igralište OŠ Antuna Mihanovića, Petrovsko 58 „Babičini kolači“, nat…

babicini kolaci 8

Novo izdanje Babičinih...

„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majk…

Babičini kolači 7-rez

Babičini kolači

Hum na Sutli, 26. travnja 2014. godine s početkom u 12,oo sati. Sportska dvorana osnovne škole Viktora Kovačića, Hum na Sutli151/1 …