Osamnaesti sajam vina i vinarske opreme, Vinistra, u Poreču, 13. - 15. 05.

Vinistra ove godine postaje punoljetna

vinistra 2010-2

Vinistra će okupiti 482 uzorka vina, 74 ulja i 20 rakija te ukupno 130 izlagača u Poreču, a niz popratnih događanja usmjeren je na promociju vrhunske gastronomije, razmjene i poticanja ideja u vinarstvu

Osamnaesti sajam vina i vinarske opreme, Vinistra, u Poreču će od 13. do 15. svibnja okupiti dosad najveći broj domaćih i međunarodnih izlagača i sudionika u popratnom programu. Kako je najavljeno na konferenciji za medije u Poreču, tradicionalnu izložbu vina u sportskoj dvorani Žatika pratit će gastro događanja, kušanja, okrugli stol, predstavljanja i seminari.

Riječ je o neslužbenom svjetskom prvenstvu malvazija – smatra Ivica Matošević

Među restoranima koji će predstaviti svoje kuhinje naći će se vodeće kuće iz Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije, dok će izložbu, među ostalim, obilježiti i okrugli stol na temu budućnosti udruženja vinarstva, događanje pod pokroviteljstvom uglednog svjetskog brenda ljubitelja cigara – Habanos Moments 2011., s gostovanjem jednog od vodećih stručnjaka o cigarama, Simona Chasea – te odabir najbolje malvazije prema mišljenju publike.

Vinistra će ove godine okupiti 482 uzoraka vina (od čega 219 malvazija i 263 drugih sorti), 74 uzoraka ulja te 20 rakija. Na Vinistri će nastupiti 130 izlagača, među kojima su vinari, uljari, pršutari i proizvođači rakije te proizvođači opreme.

Izložbu Vinistra organizira udruga Vinistra, uz generalno pokroviteljstvo Istarske županije te pokroviteljstvo Grada Poreča, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Hrvatske gospodarske komore i Međunarodna organizacija vinove loze i vina (OIV). Ususret Vinistri, u Poreču je od 27. do 30. travnja u tijeku ocjenjivanje istarskih vina koje će biti nagrađene na samoj izložbi, a 28. travnja i treće međunarodno natjecanje Svijet malvazija, s dosad najvećim brojem pristiglih uzoraka.

„Vinistra je punoljetna! U osamnaestoj godini održavanja, čak i u vrijeme recesije, okupili smo dosad najreprezentativniji broj izlagača, ne samo brojkom, već i njihovim ugledom. Vinistra nastavlja prerastati iz svoje osnovne ideje, izložbe vina i vinarske opreme, u događanje koje predstavlja jedan ukupan životni stil, ali i mjesto formiranja mišljenja i razvoja ideja vezanih uz vino i vinarstvo“, izjavio je Ivica Matošević, predsjednik Vinistre. „Dosad najveći broj pristiglih domaćih i međunarodnih uzoraka na natjecanje Svijet malvazija govori nam kako je zaista riječ o neslužbenom svjetskom prvenstvu malvazija i potvrda kako idem u pravom smjeru“, dodao je Matošević.

Vinistra se već tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Grada Poreča, čiju ponudu obogaćuje nizom događanja koja grad pozicioniraju rame uz rame sa svjetskim turističkim središtima.

„Grad Poreč već niz godina podupire Vinistru te je naše partnerstvo danas jedan od najuspješnijih primjera spajanja izložbenih aktivnosti s promocijom gospodarskih, turističkih i kulturnih vrijednosti – istarskih proizvoda, jednog specifičnog životnog stila te želje da se dio naše svakodnevice prenese na domaće i međunarodne posjetitelje. Vinistra i u svom 18. izdanju nastavlja biti jednim od najuglednijih i vodećih vinskih i gastro događanja u Hrvatskoj. Vjerujemo da će Grad Poreč i Vinistra i ove godine posjetiteljima prirediti tri sjajna dana”, izjavio je Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča.

Program

Vinistra Gourmet 2011. – Radin R Grand Gourmet, ove će godine okupiti restorane Monte i Valsabbion iz Hrvatske, Hišu Franko iz Slovenije uz potporu Stancije Kumparička, Zur Hube iz Austrije te restorane regije Friuli Venezia Giulia i zajedničko kuhanje vinara i uljara.

U sklopu događanja pod pokroviteljstvom Agencije za ruralni razvoj Istre, AZZRI– okusi i mirisi Istre, gostovat će LF Catering, chef Robert Perić, restoran San Rocco, konoba Morgan i Agrolaguna vina, Zlatko Gall, hotel Adriatic Kempinski te Steak house Old River.

Nakon što se prošle godine održao na temu izvoza hrvatskih vina, okrugli stol ovogodišnje Vinistre će na temu budućnosti udruženja vinarstva okupiti ključne sudionike tog procesa. Sve utjecajnija blogerska gastro zajednica održat će predavanje pod nazivom „Kreatori vinske scene ili osobenjaci bez ikakvog utjecaja na nju?“, dok će Saša Špiranec obraditi temu kupažiranja kao umijeća za koje vjeruje da vinare vodi na vrhunac vinotvorstva.

Pod pokroviteljstvom uglednog međunarodnog brenda Habanos Moments 2011., održat će se događanja namijenjena hedonistima i uživaocima cigara – radionica Cigare i macerirane malvazije, Istarski cigar doručak na istarskoj stanciji, Show Must Go On! te Vintage gala večera. Publika će, pak, u događanju u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, imati priliku odabrati deset najboljih malvazije po slijepom kušanju.

Vinistra ocjenjivanje i Svijet malvazija

Ususret Vinistri, u Poreču se od 27. do 30. travnja održava ocjenjivanje istarskih vina, koja će tradicionalno biti nagrađena na sajmu. Treće međunarodno natjecanje Svijet malvazija, koje se održava pod pokroviteljstvom OIV-a 28. travnja, će, pak, okupiti dosad najveći broj uzoraka malvazija, 219, iz pet zemalja svijeta. Odredbe natjecanja usklađeni su s odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vina (International Organisation of Vine and Wine), koja je pokroviteljem Svijet malvazija.

„Treću godinu zaredom, Svijet malvazije se s dosad najvećim brojem prijavljenih vina iz niza zemalja profilira kao središnje mjesto ocjenjivanja i rasprave o malvaziji“, ocijenio je Mario Staver, predsjednik ocjenjivačke komisije Vinistre.

autor: Ivan Zidar

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja