Britansko priznanje Kozloviću

Wine Gang proglasio Santa Luciu 2008. najboljim hrvatskim vinom

kozlovic santalucija

Vinarija Kozlović dobila je veliko priznanje na nedavno održanom velikom kušanju hrvatskih vina od strane iznimno utjecajne grupe britanskih vinskih kritičara pod nazivom “The Wine Gang. Osvojila je titulu najbolje ocijenjene vinarije, a Malvazija Santa Lucia ’08 sa čak 95 bodova najviše je ocijenjeno suho hrvatsko vino uopće.

Početkom srpnja skupina “The Wine Gang” posjetila je Hrvatsku gdje im je bilo upriličeno veliko kušanje od 280 uzoraka iz čak 98 vinarija iz svih regija Hrvatske.

Od navedenih su uzoraka odabrali svoj izbor 45 ponajboljih vina Hrvatske (33 bijela i samo 12 crnih!), koji će u rujnu ove godine na događanju “Annual tasting of Croatian Wines”  u Londonu predstaviti britanskim vinskim medijima, ugostiteljima i trgovcima.

Svaka prijavljena vinarija mogla je sudjelovati u ocjenjivanju s maksimalno tri etikete, od čega su vinariji Kozlović (na slici: Franko Kozlović) sve tri prijavljene etikete ušle u konačnu, elitnu, selekciju 45 ponajboljih vina Hrvatske.

Malvazija Santa Lucia ’08 je sa 95 osvojenih bodova najbolje ocijenjeno vino na kušanju, a i druge dvije etikete su ocijenjene sa vrlo visokim ocjenama.

Redovna Kozlović Malvazija ’10 je osvojila 92 boda, a Kozlović Muškat Sorbus ’06 od prosušenih bobica je osvojio 91 bod od mogućih 100.

Skupina “The Wine Gang” se sastoji od 5 renomiranih britanskih vinskih kritičara.

Najpoznatiji član je svakako Joanna Simon, čija se “Velika knjiga o vinu” može prevedena na hrvatski kupiti i u domaćim knjižarama.

Joanna Simon je inače dugogodišnja kolumnistica The Sunday Timesa, trenutna urednica časopisa House and Garden, te predsjednica jedne od komisija najvećeg ocjenjivanja na svijetu – IWC iz Londona.

Ostali su članovi također iznimno iskusni i cijenjeni. Anthony Rose je kolumnist i kritičar Independenta i Decantera, te predsjednik ocjenjivačke komisije na Decanter World Wine Awards.

Tom Cannavan dolazi iz Škotske,  autor je web portala Wine-pages, te suradnik magazina Decanter, The World of Fine Wine i The Wine Report. David Williams je dopisnik Observera i zamjenik urednika The World of Fine Wine, a Jane Parkinson je iskusan vinski sudac i vinska novinarka čija je kvaliteta tekstova nagrađena i prestižnim trofejom Luis Roederer.

R.I.

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

x-kozlovicev podrum

Povodom godišnjice nove...

Autor knjige „Kozlović“ je Zoran Leko kojem su se u pisanju tekstova pridružili Marino Baldini, Saša Špiranec, Zvonko Makovi…

santa-lucia

Kozloviću zlato i srebro u...

Pored Kozlovića dobar rezulatat na IWC u Londonu su ostvarili Matošević, Agrolaguna, Iločki podrumi, Mikša, Madirazza i Marciu…