Vinski turizam u sjevernoj Hrvatskoj

World Wine Guys u Huffington Postu nahvalili kontinentalnu Hrvatsku

zdjelarevic40-vinarija

Etablirani internetski portal The Huffington Post prošloga je tjedna objavio reportažu Mikea DeSimonea i Jeffa Jenssena o vinskom turizmu u kontinentalnoj Hrvatskoj

Mike i Jeff, znani i kao World Wine Guys, profesionalno pišu o putovanjima te o svojim gastronomskim i enološkim iskustvima diljem svijeta.

Kada ne putuju u potrazi za novim okusnim uzbuđenjima pišu članke i knjige, a za listopad je zakazano objavljivanje njihove dugo iščekivane knjige Wines of the Southern Hemisphere: The Complete Guide (Vodič kroz vina južne polutke).

Ovaj dvojac je već ranije izvještavao o Hrvatskoj, točnije o Istri i Dalmaciji, a vratio se kako bi istražio i sjeverni dio naše zemlje.

Utjecaji Otomanskog carstva i Austro-Ugarske

Za razliku od regija koje su ranije posjetili, ovaj dio Hrvatske osvijestio je u njima činjenicu da se nalaze u zemlji koja se još nije u potpunosti oporavila od rata.

Ipak, gostoprimstvo i raznolikost turističke ponude hrvatskog sjevera s kojima su se imali priliku susresti nadjačali su u njima okus prizora napuštenih kuća i drugih tragova razaranja.

Kako sami priznaju: „Od hotela svjetske klase u povijesnim, a ipak modernim, gradovima do šarmantnih kućica smještenih među vinovim lozama, turističkih opcija ima na pretek. Hrvatska se može pohvaliti nekima od najstarijih europskih vinskih podruma i gastronomskom tradicijom koja traje stoljećima i koja je pod utjecajima koji sežu od Otomanskog Carstva do recentnije Austro-Ugarske Monarhije. Kada posjetite rustične restorane ukrašene lovnim trofejima i poljoprivrednim oruđem, postaje vam jasno da pokret „s polja do stola“ nikada nije napustio ovu državu. Ako vas brine kako ćete potrošiti nakupljene kalorije, planinarenje, vožnja biciklom, kajaking i kanuing mogu pružiti izazove i užitke početnicima kao i onima iskusnima.“

Uživali u vinu, jelima od divljači i jahanju

Mike i Jeff čitateljima su, kao početno odredište, preporučili Zagreb.

Imajući na umu hrvatske zakone o konzumaciji alkohola, uz izlete prema okolnim vinskim lokacijama, savjetovali su i unajmljivanje vozača.

Kao idealni smještaj u metropoli, imućnijim gostima su preporučili hotel Palace, a onima malo skromnijima Hotel Dubrovnik.

Enogastro avanture Mike i Jeffa možete pratiti i na twitteru @worldwineguys

Kao jedno od odredišta predlažu Plešivicu te izdvajaju vinariju Korak i njihov izvrstan Chardonnay te Pinot Noir voćnih nota, vinariju Drage Režeka koja nudi suvremenije inačice istih vinskih sorti, kao i vinariju Tomac čiji Chardonnay i rizlinzi sazrijevaju u velikim amforama od terakote koje se skladište pod zemljom.

S druge strane, u vinariji Vuglec Breg, specijaliziranoj za bijela vina nudi se i smještaj koji može poslužiti kao idealno sjedište za nekoliko dana uživanja u vinu i jahanja.

U Međimurju su naišli na izvrsni gulaš, jela od divljači i kobasice te na iznimna vina koja tim jelima izvrsno odgovaraju.

Od vinarija ističu vinarije Kunčić, Jakopić, Dvanajščak i Štampar, a od restorana Dvorac Terbotz.

U kutjevačkoj Kolijevci graševine

Posjetili su i Kutjevo u kojemu se već stotinama godina proizvodi vrsna graševina.

Autori preporučuju posjet novoizgrađenoj Kolijevci graševine u kojoj gosti mogu degustirati vina, a od proizvođača na koje se tamo može naići izdvajaju vinarije Čamak, Enjingi, Krauthaker, Galić, Mihalj i Markota.

Hvale i obližnji restoran Vinkomir u kojemu se mogu pojesti lokalni specijaliteti poput jela od divljači i kulena.

Južno od Kutjeva, u Slavonskom Brodu, preporučuju odsjedanje u hotelu i vinariji Zdjelarević koji uz, udoban smještaj, nudi i međunarodna jela i vanjsku terasu među vinovim lozama.

Svoj izvještaj o ponudi hrvatskog sjevera, koji svakako predstavlja dobru reklamu za hrvatski ruralni gastro-turizam, Mike i Jeff završavaju pozivom u nacionalni park Plitvička jezera koji će, kažu oni, očarati svakog posjetitelja.

Martina Blečić / foto: www.zdjelarević.hr i Huffington Post

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Feravino berba grožđa4

Odlična godina u vinogradima...

Ovogodišnja berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca koji se prostiru na 170 hektara zbog vremenskih uvjeta nešto je kasnila u odn…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

new york 2013 by matosevic

Hrvatski vinari prestavili...

Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Bo…

wine grapes knjiga

Kaštelanski crljenak dobio...

Jancis Robinson, autorica upravo predstavljene biblije svjetskih vina „Wine grapes: A complete guide to 1,388 vine varieties, thei…