WOW je ŽIV: Woman on Wine ili Žene i vino

WOW! Žene koje razbijaju predrasude i osim pjenušca vole i dobra vina

WOW vino 2011 (5)

Članice udruge mogu biti sve žene koje to žele, ali ona je najprije namijenjena vinarkama, vinotekarkama, novinarkama koje pišu o vinu, enologinjama, sommelierkama ili pak samo vinoljubiteljicama

Piše: Majda Matković

Foto: Goce Vaskov (za WOW)

Zašto žene vole pjenušce? Što je to u mjehurićima? Ima li razlike osim zemljopisne zaštićenosti između šampanjca i pjenušca?

Odgovore na ova pitanja dat će na predstojećoj Vinistri u Poreču WOW radionica koja predstavlja dvije sestre Peršurić, mlade istarske majstorice za pjenušava vina.

Ovo neće biti prvi zapaženi javni nastup WOW-a, a riječ je o udruzi Women on Wine – Žene i vino, koja je u nepunih godinu dana postala zapažen sudionik hrvatske vinske scene.

Tijekom travanjskog Zagreb Wine Gourmet Weekenda, stručne članice udruge WOW odabrale su  najbolje žensko vino: WOW vinoKozlovićevu Santa Lucia malvaziju 2008 koja je dobila Grand Prix, ispred Korak crnog pinota 2008, Roxanich rosea 2008 i Krauthakerovog zelenca izborna berba bobica 2009.

Pobjedničko vino članica WOW-a Marija Vukelić predstavit će na Festivalu Femmes et Vins du Monde Concours International u Monacu, a sva četiri finalista označavat će se na vinskim kartama odabranih restorana kao WOW vino.

– Mi radimo na razbijanju predrasuda o tome da žene vole nekakva „ženskasta“ i sladunjava vina“ – kaže nam Sanja Muzaferija, poznata novinarka koja je pokrenula udrugu WOW. – Neke od nas su prave stručnjakinje, sommelierke, a neke samo vole vino i znaju što im godi. Točno je da mnoge žene vole pjenušac, da često žene vole ledene berbe i desertna vina ili muškate, ali to nije pravilo. –

Statistike u SAD-u pokazuju da su žene dominantni kupci vina te kupuju oko 53 posto ukupne količine vina, a konzumiraju čak 64 posto, dok Britanke kupuju osam od deset butelja koje se konzumiraju kod kuće.

Činjenicu da su žene sve važnije u vinskoj industriji, da preuzimaju muškarcima glavnu riječ u odabiru vina, te da su sve educiranije po pitanju vina prepoznali su i u udruzi WOW.

Kako Sanja Muzaferija već neko vrijeme radi na knjizi “Ženska strana Istre” koja će se baviti ženama vinarkama, maslinarkama, tartufarkama, wellness menadžericama, koje kroz svoje osobne i profesionalne priče zapravo pričaju priču o Istri, tako se rodila i ideja za hedonističkim klubom WOW koji broji pedesetak članica.

– Platformu sam nedavno registrirala kao udrugu čiji je cilj i misija “prodrmati” žensku vinsku scenu – objašnjava Muzaferija, idejna začetnica WOW-a.

Članice udruge mogu biti sve žene koje to žele, ali ona je najprije namijenjena vinarkama, vinotekarkama, novinarkama koje pišu o vinu, enologinjama, sommelierkama ili pak samo vinoljubiteljicama.

Sanja kaže da ju je pri osnivanju projekta vodila intuicija, a tek je kasnije saznala da u Italiji postoji udruga Donne dell’ vino kao i u Njemačkoj Udruga žena proizvođačica vina.

Okupljanje žena aktivnih na vinskoj sceni, redovito mjesečno održavanje sastanaka i međunarodni networking, razvoj kulture stola, organizacija kušanja, blind-tastinga, druženja i edukacije o vinu, pomoć i animacija mladih vinarki, propagiranje i promoviranje žena koje imaju veze s vinom, organizacija izložbi vinskih etiketa, nastup na europskoj ženskoj vinskoj sceni, organizacija dobrotvornih prodaja vina samo su neke od planiranih aktivnosti udruge Žene i vino.

WOW! Živjele!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

braća Benvenuti, Moreno Coronica, Alica Petrač

Coronicin teran 2011....

ŠTO ŽENE ŽELE  akcija je koju već treću godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vi…

alica petrač i enolog igor horvat

Novi početak zagorskih vina...

Projekt „Vinska vizita v Zagorju“ – namijenjen stranim i domaćim novinarima, bio je pojačan WW-icama a glasno je odjeknuo u hrv…

WOW vina 2013-2

Ženski žiri je odlučio da...

‘Što žene žele’  je akcija izbora najboljih vina u prošloj godini po izboru ženske udruge Women On Wine – WOW. Dodj…

WOW vina 2013-2

Koja su najbolja vina po...

U konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino prosle godine su ušli: Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pino…