Nova afirmacija hrvatskih vina

Yahoo! uvrstio malvaziju među šest svjetskih vina koja dolaze

Brtonigla_1506_ocjenjivanje malvazija

Malvazija se našla  ovdje u uglednom društvu Vermentina, Anjou Blanca, Mencie, Cabernet Franca i crvenih Languedoca

Istarska malvazija nastavlja svoju međunarodnu afirmaciju.

Poznati Yahoo! svojoj publici je ovog vikenda preporučio upravo dobro znano hrvatsko vino kao vrijedno pažnje.

Tekst „Šest vina u trendu koja ne želite propustiti“ dolazi iz pera poznate sommelierke i vinske blogerice Tare O’Leary.

O’Leary uvodno predlaže publici da zaboravi na Sivi Pinot i španjolsku Rioju te potraži vina koja su  još uvijek „ispod radara“, ali prema kojima mnogi upiru prstom i zbog kojih nakon nekoliko čaša počinju značajno podizati obrve.

Naglasak je na vinima koja nude odličnu vrijednost za novac.

Istarska malvazija našla se ovdje u uglednom društvu Vermentina, Anjou Blanca, Mencie, Cabernet Franca i crvenih Languedoca.

Malvazija Istarska od svih navedenih se na engleskom govornom području najteže izgovara – (preciziraju: Mal-va-ZEEA Je-Tarsus-ka).

Navodi se da je riječ o sorti koja su uzgaja „na istarskoj obali Hrvatske“ te je mnogima asocijacija na ugodan ljetni odmor uz more.CORONICA_malvazija 2010

Malvazija je opisana kao vino koje odlkuju osvježavajuće citrusni okusi s notama limuna i grejpa, uz dodatke reske zelene jabuke i „touch“ svježeg bilja.

Navodi se da je odlična za podizanje raspoloženja pretkraj dana, dok se od jela sugerira uz ribu i rakove (škampe i kozice).

Vermentino je predstavljen kao osvježavajuće vino s notama kruške i mandarine koje mami mineralnošću i umjerenim alkoholom, a dobro se sljubljuje s piletinom i bakalarom.

Najbolji Vermentino vuče porijeklo sa Sardinije i Korzike mada nije loš ni onaj iz francuskog Languedoca.
Anjou Blanc dolazi iz francuske doline Loire kao i poznati Sancerre i Muscadet. Vina Anjou Blanc iz središta doline su relativno nepoznata i svakako podcijenjena smatra autorica.

Napravljena su s najmanje 80% Chenin Blanca i Chardonnaya uz dodatak Sauvignon Blanca. Vinom dominiraju okusi sočnih svježih breskava i dunja.

Mencía dolazi iz španjoskog Valdeorras ili Bierza. Može biti lagana i mekana poput Pinot Noira ili snažna i začinjena sa slatkim taninima. Pokušajte ga ohladiti nekoliko minuta kako bi zavodljive arome dople do izražaja. Poslužite uz rižoto od gljiva.

Cabernet Franc našao je svoj dom i u Virginiji (SAD) gdje kao u Bordeauxu, sjaji u punom sjaju. Virdžinijska vina su europski elegantna s umjerenim alkoholom i prepuna okusa šljive i smokve, ugodnog blago gorkog aftertastea. Najbolje ih je poslužiti uz pečenu govedinu i roštilj.
Languedoc reds (Fitou, Corbieres, Minervois, St Chinian i Faugeres) francuska su vina koja mogu skrenuti svjketla reflektora na sebe. Riječ je o kupažama Carignana, Grenachea, Syraha i Mourvèdrea. Autorica ih naziva savršenim crnim vinima za zagrijavanje u hladnim zimskim večerima. Gastro preporuka: servirati uz svinjske kotlete i goveđi casserole.

Tara Devon O Leary, sommelierka i novinarka, autorica je serije knjiga Every Wine Tells a Story i  popularnog bloga WinePassionista.com.

Izvorni tekst možete pročitati ovdje.

Ivan Zidar/ foto: foto Maurizio Aguglia (TZ Brtonigla), Festival istarskih malvazija 2012.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vina Belje CS merlot s medaljom-rez

Vina Belje dobila još jednog...

Svjetsko ocjenjivanje vina sorti cabernet sauvignon i merlot pod nazivom “Emozioni dal mondo: Merlot e Cabernet insieme” održav…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

veralda

Nakon slijepog kušanja...

Najbolje ocjene su dobili Luciano Visintin za svoj Rose, najboljim Muškatom proglašen je onaj obitelji Kozlović, na danu Mladih Mal…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…