Nova afirmacija hrvatskih vina
Yahoo! uvrstio malvaziju među šest svjetskih vina koja dolaze

Malvazija se našla ovdje u uglednom društvu Vermentina, Anjou Blanca, Mencie, Cabernet Franca i crvenih Languedoca
Istarska malvazija nastavlja svoju međunarodnu afirmaciju.
Poznati Yahoo! svojoj publici je ovog vikenda preporučio upravo dobro znano hrvatsko vino kao vrijedno pažnje.
Tekst „Šest vina u trendu koja ne želite propustiti“ dolazi iz pera poznate sommelierke i vinske blogerice Tare O’Leary.
O’Leary uvodno predlaže publici da zaboravi na Sivi Pinot i španjolsku Rioju te potraži vina koja su još uvijek „ispod radara“, ali prema kojima mnogi upiru prstom i zbog kojih nakon nekoliko čaša počinju značajno podizati obrve.
Naglasak je na vinima koja nude odličnu vrijednost za novac.
Istarska malvazija našla se ovdje u uglednom društvu Vermentina, Anjou Blanca, Mencie, Cabernet Franca i crvenih Languedoca.
Malvazija Istarska od svih navedenih se na engleskom govornom području najteže izgovara – (preciziraju: Mal-va-ZEEA Je-Tarsus-ka).
Navodi se da je riječ o sorti koja su uzgaja „na istarskoj obali Hrvatske“ te je mnogima asocijacija na ugodan ljetni odmor uz more.
Malvazija je opisana kao vino koje odlkuju osvježavajuće citrusni okusi s notama limuna i grejpa, uz dodatke reske zelene jabuke i „touch“ svježeg bilja.
Navodi se da je odlična za podizanje raspoloženja pretkraj dana, dok se od jela sugerira uz ribu i rakove (škampe i kozice).
Vermentino je predstavljen kao osvježavajuće vino s notama kruške i mandarine koje mami mineralnošću i umjerenim alkoholom, a dobro se sljubljuje s piletinom i bakalarom.
Najbolji Vermentino vuče porijeklo sa Sardinije i Korzike mada nije loš ni onaj iz francuskog Languedoca.
Anjou Blanc dolazi iz francuske doline Loire kao i poznati Sancerre i Muscadet. Vina Anjou Blanc iz središta doline su relativno nepoznata i svakako podcijenjena smatra autorica.
Napravljena su s najmanje 80% Chenin Blanca i Chardonnaya uz dodatak Sauvignon Blanca. Vinom dominiraju okusi sočnih svježih breskava i dunja.
Mencía dolazi iz španjoskog Valdeorras ili Bierza. Može biti lagana i mekana poput Pinot Noira ili snažna i začinjena sa slatkim taninima. Pokušajte ga ohladiti nekoliko minuta kako bi zavodljive arome dople do izražaja. Poslužite uz rižoto od gljiva.
Cabernet Franc našao je svoj dom i u Virginiji (SAD) gdje kao u Bordeauxu, sjaji u punom sjaju. Virdžinijska vina su europski elegantna s umjerenim alkoholom i prepuna okusa šljive i smokve, ugodnog blago gorkog aftertastea. Najbolje ih je poslužiti uz pečenu govedinu i roštilj.
Languedoc reds (Fitou, Corbieres, Minervois, St Chinian i Faugeres) francuska su vina koja mogu skrenuti svjketla reflektora na sebe. Riječ je o kupažama Carignana, Grenachea, Syraha i Mourvèdrea. Autorica ih naziva savršenim crnim vinima za zagrijavanje u hladnim zimskim večerima. Gastro preporuka: servirati uz svinjske kotlete i goveđi casserole.
Tara Devon O Leary, sommelierka i novinarka, autorica je serije knjiga Every Wine Tells a Story i popularnog bloga WinePassionista.com.
Izvorni tekst možete pročitati ovdje.
Ivan Zidar/ foto: foto Maurizio Aguglia (TZ Brtonigla), Festival istarskih malvazija 2012.