Pisma iz Pariza

U posjeti kulinarskoj školi Le Cordon Bleu gdje je školarina 42.000 eura

CordoneBleu3_gastronomika

Piše: Danijela Mihalić Đurica

Snimila: Lena Vermeulen

Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 17. stoljeća francuski kuhari na dvorovima počeli su uvoditi nove ukuse i načine ponašanja za stolom.

Obroku se, bez obzira bio svečarski ili svakodnevni, i danas pridaje velika pozoronost.

Uostalom francuski gastronomski obrok 2010. uvršten je u popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine.

Odlazak na tržnicu i svaka obična kupnja namirnica ovdje je pretvorena u ritual i čisto zadovljstvo.

S istom strašću odabiru se kvalitetne namirnice za pripremu jela kao i vina koja se na najbolji način s njime sljubljuju.CordoneBleu1_gastronomika

Bogata je i gastronomska literatura – knjiga, vodiča, revija i gastro internet sajtova ima u izobilju, a statistički gledano svakodnevno se izdaju barem dvije nove kuharice.

Koliko im je gastronomija važna potvrđuje i TV natjecanje Masterchef koje je jedno od produkcijski najzahtjevnijih i najskupljih na francuskoj televiziji.

Pobjedniku kojega odabiru vrhunski chefovi francuske visoke gastronomije, osigurana je nagrada od 100 tisuća eura,  a natjecatelji i čitava ekipa redovito u sklopu emisije posjećuju i kuhaju iz dalekih i egzotičnih destinacija poput Tajlanda, Guadalupa ili New Yorka.

Biti kuhar u Francuskoj doista je stvar prestiža.

Mnogi odavno zarađuju prava bogatstva vodeći kuhinje nekih od etabliranih francuskih restorana ili luksuznih hotela.

Zbog svega toga i ne čudi velik broj kulinarskih škola i akademija.

No, «crème de la crème» pariške gastronomije je veliki je Le Cordon Bleu, kulinarska škola osnovana još 1895.

Iako je većini ime škole poznato tek po načinu pripreme telećeg paniranog odreska sa sirom i šunkom, preveden s francuskog, Cordon Bleu označava «plavu vrpcu» koju su još su u 16. stoljeću nosili članovi ekskluzivnog viteškog reda čiji su ceremonijalni skupovi završavali legendarnim gozbama.

Plava vrpca danas u francuskoj gastronomiji označava vrhunsko kulinarsko umijeće, odnosno chefa velikog renomea.

Većina predavača u ovoj školi koja svoje podružnice ima u 20 zemalja nosioci su najvećih svjetskih kulinarskih priznanja, a mnogi okrunjeni i s maksimalne tri Michelinove zvjezdice.

Budući da su gotovo 90 posto njihovih studenata stranci, sva su predavanja organizirana na francuskom, sa simultanim prevoditeljima na engleski.

Velike diploma Cordon Bleua (Le Grand Diplôme) podrazumjeva diplomu iz kulinarstva, ali i slastičarstva, što zajedno stoji 42 tisuće eura.

Iako školovanje nije nimalo jeftino, većini se nakon završetka otvaraju vrata najboljih svjetskih restorana.

Studenti imaju prilike naučiti sve o obradi namirnica, mesa i ribe, ali i tehnikama francuske kuhinje.

«Mi studente ne učimo receptima, učimo ih tehnikama pripreme hrane i obrade namirnica», govori mi bivši chef Elizejske palače i jedan od predavača na slavnoj akademiji Frederic Lesourd.

Osim redovnog programa u sklopu škole organizirani su i brojni atelieri i tečajevi koje drže redom poznati chefovi.

Najpopopularniji atelieri koji privlače zainteresirane iz cijelog svijeta su kratki i ipak nešto pristupačniji tečajevi poput Sljubljivanja hrane i vina, Upoznavanja kuhinja svijeta ili sve popularnijeg Kuhanja za klince ili vlastite prijatelje.

Ljubav prema kuhinji i prema dobroj hrani i vinu te uživanju u okusima, Francuzima je odavno imanentna.

Uostalom kako je i slavni francuski kuhar Auguste Escoffier znao reći «Dobra kuhinja temelj je za istinsku sreću».CordoneBleu2_gastronomika

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

danijela mihalic by Aleksandar Topalovic

Parižani strpljivo čekaju u...

Najpoznatije francuske palačinke su Crêpes Suzette koje se polijevaju mješavinom naranči i poznatog francuskog likera Grand Mar…