Eno - gastro vikend
Zadar u znaku jazza, sunca, zdrave hrane i dobrih vina

Posljednji dani srpnja Zadranima donose tri zanimljive priredbe – Dane sunca, Dane vina i jazza te Donat Wine Festival
Od srijede, 27. srpnja ujutro na zadarskoj Rivi traju 20. Dani sunca koje organizira Udruga “Eko-Zadar”. Riječ je o Sajmu zdrave hrane i tradicijskih proizvoda koji traje do 1. kolovoza. Na sajmu izlažu Drago Drmić iz Zadra – ekološki proizvedena pića i hranu, OPG Aralica iz Šibenika – proizvode od višnje maraške, smokava i maslinova ulja, Bokun d.o.o. iz Splita izlaže prirodne sokove, OPG Štefančić iz Zagreba – proizvode na bazi lavande, Batlan d.o.o. iz Otoka – sireve, Dumjex d.o.o. iz Imotskog – imotsku tortu i rafiole, a iz Gornje Gračenice u Moslavini stiže OPG Vicencinović-Hergouth s voćnim likerima i rakijom uz suvenirski program posvećen kulturnom, povijesnom i arhitektonskom naslijeđu Zadra.
Paralelno s Danima sunca je u Arsenalu započela manifestacija pod nazivom Dani vina i jazza na kojoj će se prezentirati vrhunska vina Feravina, Figurice, Boškinca, Bartolovića, te vina iz Kutjeva.
Tu je i “Donat Wine Festival 2011.“, odnosno Međunarodni zadarski festival vina i hrane koji će okupirati srce Zadra u srcu sezone – odigravajući se 28., 29. i 30. srpnja na Poljani pape Pavla II. pred Donatom. Donatski vinski festival organizira Udruga vinara Zadarske županije Vina Liburna, a predstavit će vina 19 lokalnih vinara, te vina gostiju iz talijanske regije Reggio Emilia.
Poseban gost manifestacije je iločka vinarija Čobanković u vlasništvu Ivana Čobankovića, sina aktualnog ministra poljoprivrede.
Za posjetitelje će svake večeri s početkom u 18 sati zadarski kuhari Renato Kraljev, Petra Pera i Marko Perić pripremati oko tri tisuće porcija mesnih i ribljih specijaliteta.
I.Z.