8.Međunarodni festival vina i kulinarstva

Zagrebački VINOcom okupio rekordan broj izlagača i publike

vinocom 2013

Piše: Sanja Krmpotić

Međunarodni festival vina i kulinarstva – Zagreb VINOcom, održan 28. i 29.studenog 2013. u hotelu Esplanade Zagreb, po osmi put je potvrdio status jedne od vodećih manifestacija u regiji.

Potvrđuju to i premašene prošlogodišnje brojke posjetitelja (preko 8500) i izlagača (preko 270), uglavnom vinara, kojih je bilo iz svih kutaka lijepe naše ponosno predstavljajući plodove svoga rada, ujedno najavljujući potencijale koji tek slijede iduće godine, dok su inozemne uratke zastupali uvoznici.

Iako je vinska kapljica prevladavala, s obzirom da je kultura stola, kojoj je festival u cijelosti posvećen, nezamisliva bez dobrog zalogaja, na terasi Oleander posjetitelji su imali priliku kušati delicije koje upotpunjuju užitak u vinu (ili čine dobru bazu za njega).

Tako je tu bilo od slanih i mariniranih inćuna, ovčjih i kozjih sireva, istarskih i dalmatinskih pršuta i maslinovih ulja, baranjskog kulena i samoborske salame, namaza od bakalara i divljači do cvijetne morske soli i torte Makarane.

Na istoj terasi su se održavale i gastro prezentacije hrvatskih chefova, dok su u klupskim prostorijama bile vinske radionice s vođenim degustacijma uglednih domaćih i inozemnih vinskih kuća, te stručna predavanja s područja enologije.

Eno-gastro tematikom i jedinstvenom lokacijom hotela Esplanade, festival je privlačan široj publici, te uz gospodarsku ima i turističku dimenziju, dodatno naglašenu predblagdanskim terminom održavanja pri čemu je zadržana i humanitarna nota skupa.

Naime nekoliko magnum boca kvalitetnog vina bit će ponuđeno na aukciji na internetskoj stranici organizatora za akciju Veliko srce Malom srcu, namijenjenu djeci s prirođenim srčanim manama.

U cilju veće promocije vina i gastronomije u cijelom gradu, kod vodećih zagrebačkih ugostitelja bilo je potaknuto prigodno predstavljanje vinara i kuhara u njihovim objektima u tjednu održavanja festivala.

Više informacija o događaju i popis izlagača možete pogledati na vino.com.hr

Foto: FB Vinocom

Tagovi: , ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

3Istarski festival paste Zminj

'Pašta i svašta' privukle...

Proteklog vikenda u Žminju je održan treći po redu Istarski festival pašte. Na trgu Zad kaštela pod krošnjama kestenova, spleli s…

tjedan restorana

Kreće 9. Tjedan restorana...

I ove jeseni uživajte u fantastičnim jelima uz dobro društvo. Gastro manifestacija Tjedan restorana održat će se u periodu od 3. do…

pink day presica

Udruga WOW najavila prvi...

Prvi Međunarodni  festival ružičastih vina znakovitog naziva – Pink Day Zagreb predstavljen je u ponedjeljak, 25. veljač…

vinocom-logo-rez

Vino-com u Zagrebu predstavio...

Manifestacija je okupila više od 250 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, te slatkih delicija ugla…