Zanimljivosti iz svijeta

Završila berba u najmanjem bečkom vinogradu na svih 50 trsova

Traditionelle Lese im kleinsten Weingarten Wiens

Riječ je vinogradu srcu Beča iz kojeg se godišnje dobije pedesetak butelja vina

Najmanji bečki vinograd koji se nalazi u vlasništvu Grada obuhvaća 60 trsova, a smješten je u samom centru u blizini poznatog Schwarzenbergplatza.

Njime od sredine 90-ih godina upravlja vinogradarsko dobro Mayer am Pfarrplatz, a u ovogodišnjoj berbi je već tradiocionalno sudjelovao i bečki gradonačelnik dr. Michale Häupl (na fotografiji), koji je bio jako zadovoljan ovogodišnjom kvalitetom grožđa.

Najmanji bečki vinograd godišnje proizvede 50 do 60 boca vina, koje će ove godine početkom prosinca biti ponuđene na prodaju u okviru humanitarne manifestacije „Svjetlost u tami“, koja će se održati u bečkoj gradskoj vijećnici.

Grad Beč je, osim toga, jedna od rijetkih metropola koja u okviru svoje komunalne djelatnosti upravlja i jednim vinogradarskim dobrom.

Vinogradi čuvaju zdravlje

Riječ je o dobru Cobenzl koje sa svojih 48 ha vinograda znatno pridonosi i kvaliteti života i zraka u Beču. Naime, dok jedan hektar zemlje godišnje proizvede zalihu kisika za 10 ljudi, jedan hektar vinograda proizvede zalihu za 25 ljudi.

Cobenzl svojom površinom spada u jedan od najvećih pogona za proizvodnju vina u Beču. Trideset hektara se nalazi na području Nussberga i Kahlenberga, a još osamnaest hektara na području Bisamberg-Wien. Blizina Dunava omogućuje svim vinogradima pogodne uvjete za rast s umjerenim temperaturama bez jakih mrazova, a dunavski vjetar ih izvrsno prozračuje.

Zeleni veltlinac ispred Bečke mješavine

Cobenzl godišnje proizvede i do 200.000 boca vrhunskih vina. Zeleni veltlinac se pritom nalazi na prvom mjestu, a odmah iza njega slijede Wiener Satz (Bečka mješavina), rizling i bijeli burgundac.

Upravitelj vinogradarskog dobra je ing. Thomas Podsednik koji je na toj poziciji od 1988. godine. Otada se u Cobenzlu osobita pažnja posvećuje proizvodnji kvalitetnih vina. On je od 2001. godine ujedno je i voditelj poljoprivrednog pogona grada Beča.

Tradicija je važna, no nemoguće je zaustaviti nove trendove. Moderno vinogradarsko imanje poput Cobenzla zato teži napretku i u tehnološkom području. Posljednjih pet godina je mnogo sredstava uloženo u njegovo renoviranje i rekonstrukciju. Pogon za prešu, podrum za bijela vina i punionica uređeni su u skladu s najnovijim tehnikama podrumskog skladištenja.

D.S./foto: www.compresspr.hr

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Japanski partneri3

Japanski kupci traže...

Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje hrvats…

Feravino berba grožđa4

Odlična godina u vinogradima...

Ovogodišnja berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca koji se prostiru na 170 hektara zbog vremenskih uvjeta nešto je kasnila u odn…

© kreitner & partner

Bečki Advent i ove godine u...

Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je u zimskim mjesecima poznat i kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti is…

podrum vinske bačve dremastime

Provalnici prolili 16.500...

Nezampamćeni slučaj provale u vinski podrum u kojoj ništa nije ukradeno, ali je otvaranjemn ventila na bačvama uništio čak šest…