Bogat gastro vikend u zagrebačkoj Areni
Završio prvi Hrvatski festival hrane i vina

Pred više od 10.000 posjetitelja, koji su u tri dana imali priliku kušati neka od najboljih hrvatskih autohtonih jela, uživati u aromama najboljih hrvatskih vina, svoje su kulinarsko umijeće pokazali neki od najboljih hrvatskih kuhara, dok su svi ljubitelji dobre kapljice uživali i u vinskim radionicama priznatih enologa i sommeliera iz svih hrvatskih regija
Nakon tri dana ispunjena brojnim događanjima, u Zagrebu je u nedjelju završio prvi Hrvatski festival hrane i vina.
Pred više od 10.000 posjetitelja, koji su u tri dana imali priliku kušati neka od najboljih hrvatskih autohtonih jela, uživati u aromama najboljih hrvatskih vina, svoje su kulinarsko umijeće pokazali neki od najboljih hrvatskih kuhara, dok su svi ljubitelji dobre kapljice uživali i u vinskim radionicama priznatih enologa i sommeliera iz svih hrvatskih regija.
Na festivalu su se pojavila mnoga poznata imena iz gastro svijeta pa su posjetiteljima kuhali i predstavili svoje recepte, renomirani kuhari: Marin Rendić, Tom Gretić, Branko Ognjenović, Tomislav Špiček, Ivica Štruml, Marijo Čepek, Dražen Jakopović, Stephan Macchi, slastičarke Mirjana Kozlina i Petra Jelenić, ali i predstavnici kluba Gastronomada.
U nešto ležernijem tonu posjetitelje su na kuharskim pozornicama oduševile i mnoge poznate osobe iz javnog i društvenog života Hrvatske, pa su tako pod voditeljskom paskom Tatjane Jurić, Nevene Rendeli i Ivana Vukušića, svoje kuharsko umijeće pokazali: Indira Vladić, Suzy Josipović Redžepagić, hokejaši Medveščaka, Sanja Doležal, Željka Ogresta, ali i mnogi drugi koji su pokazali da odlično barataju kuhinjskim pomagalima u dječjoj radionici: Meritasice - Anita Valo, Meri Jaman i Lana Klingor.
Na svoje su došli i svi posjetitelji sajma kojima je preokupacija vino jer su svoja znanja sa njima podijelili vrhunski enolozi i sommelieri: Saša Špiranec, Darko Baretić, Sandi Paris,
Ivana Nemet, Lucija Matijević i drugi.
Sajam je imao i posebne izlagače, pa su tako prvi dan specijalni gosti bili članovi Udruge Graševina Croatica, drugi dan ta čast je pripala hvarskom gradonačelniku Pjerinu Bebiću koji je predstavio Dane hvarskih restorana i vina, dok su treći dan u VIP zoni posjetitelji mogli uživati u specijalitetima Slavonije i Podunavlja.
Za vrijeme trajanja festivala prvi dan održalo se i posebno natjecanje za učenike središnje hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Na natjecateljskim pozornicama natjecalo se 100-njak učenika i to u 9 disciplina, od čega je 8 timskih i jedna individualna. Natjecanje je nadziralo 50 mentora te članovi prosudbenog povjerenstva kao i poznati hrvatski kuhari koji su i na taj način dali dodatnu podršku nastojanju Hrvatskog festivala hrane i vina da pomažu mlade talentirane kuhare i pokrenu prve aktivnosti Zaklade Mladi kuhar.
P.R. / foto: www.festivalhraneivina.hr