Berba 2012. mogla bi biti vrlo loša

Zbog ekstremne suše istarski vinari zabrinuti za kvalitetu berbe

dreamstime_korcula-vinograd smokvica -posip

Ovu berbu bih htio zaboraviti iako još nije sve gotovo. Stari vinogradi se još uvijek drže, ali oni mlađi od pet godina teže podnose sušu. Ako potraje do kraja mjeseca, moglo bi biti jako loše – upozorava Moreno Coronica

Istarski vinari misle da bi ova godina mogla nadmašiti 2003. koju pamte kao izrazito sušnu i nepovoljnu godinu.

“Svi smo zabrinuti, stanje je generalno loše, iako ponegdje varira”, komentirao je predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević za Glas Istre.

Matošević primjećuje da na dugu sušu vinova loza reagira odbacivanjem funkcija koje nisu bitne za preživljavanje, odnosno prestaje rast, donje lišće počinje žutjeti, a ima i vinograda gdje je vegetacija potpuno zastala.

Suvišne grozdove trebalo bi, smatra Matošević, poskidati i tamo gdje je loza još zelena, kako bi se omogućilo normalno dozrijevanje.

Mladi vinogradi teže podnose sušu

Zbog aktualne suše u blažim su slučajevima bobice grožđa manje nego inače što znači da će prinosi biti manji, a manja količina grožđa imat će i znatno manji randman, procjenjuje Matošević.

Zbog lošije kvalitete predstojeće berbe bit će i manje izvrsnih vina, ali Matošević ne očekuje da bi zbog toga mogla porasti cijena izvrsnih vina, jer se ne očekuje da će za njima porasti potražnja.

Upravo suprotno, tržište sve više traži svježija vina zbog pristupačnije cijene.

“Ovu berbu bih htio zaboraviti iako još nije sve gotovo. Stari vinogradi se još uvijek drže, ali oni mlađi od pet godina teže podnose sušu. Ako potraje do kraja mjeseca, moglo bi biti jako loše”, upozorava Moreno Coronica iz sela Koreniki, kraj Umaga.

Pomaže i smanjivanje lisne mase, kako bi bilo više vode za plod, a važna je i obrada zemlje između redova. No, kaže, trajno rješenje za suzbijanje posljedica suše je tek navodnjavanje.

Ne pomaže ni navodnjavanje

Franco Cattunar jedini među istarskim vinarima ima sustav za navodnjavanje u svojim vinogradima, ali kako se sustav puni iz vodovodnog priključka, otkako je zabranjeno koristiti vodu za bilo kakva poljoprivredna zalijevanja, i njegove su loze suhe.

Već sada Cattunar procjenjuje da će imati 15-20 posto manje grožđa, ali to nije jedina nevolja jer će i kvaliteta biti lošija, neuravnotežena.

“Najkritičnije nam je u vinogradima prvog roda, mislim da će izdržati još nekih osam dana bez kiše. Ako je onda ne bude, bit će velika žalost”, veli Franc Arman u selu Narduči kraj Vižinade

Vinogradar Trapan u Šišanu također misli da će urod vina ove godine biti znatno manji. Ako kiša uskoro ne padne ovaj proizvođač u pripremi ima bušotine iz kojih će vodu razvoziti cisternama po vinogradima.

„Skinuli smo dosta grožđa. Loza nema kako skupljati tekućinu pa će biti manje soka, a zato će i urod biti manji. Više nego u vinogradu voda nam je potrebnija za pranje strojeva u vinariji, rekao je Bruno Trapan.

Pripremio: I.Z. / foto: Dreamstime

Cijeli tekst pročitajte u  Glasu Istre

Tagovi: , ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Feravino berba grožđa4

Odlična godina u vinogradima...

Ovogodišnja berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca koji se prostiru na 170 hektara zbog vremenskih uvjeta nešto je kasnila u odn…

Umag-Taste Istria1

Serija vođenih degustacija o...

Drugu godinu zaredom, u sklopu gourmet programa Vegeta Croatia Opena u Umagu održavat će se vođene degustacije „Skrivene čari is…

new york 2013 by matosevic

Hrvatski vinari prestavili...

Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Bo…

dreamstime_pivo - konobarica

Hrvatska prestala biti vinska...

Paradoks nije samo u činjenici da je tradicija vinarstva mnogo duža i bogatija od pivarstva, već i u poraznom podatku da su hrvatski po…