Istraživanje: Crveno meso smanjuje rizik od depresije
Žene koje ne jedu janjetinu i govedinu češće pate od depresije

Istraživanje provedeno na 1000 žena u Australiji pokazuje da konzumiranje 100 grama crvenog mesa četiri puta tjedno smanjuje rizik od pojave depresije i anksioznosti
Nova studija znanstvenika sa Sveučilišta Deakin u australskoj Victoriji dala je iznenađujuće rezultate o utjecaju crvenog mesa na zdravlje.
Tim profesorice Felice Jacka, koji je provodio istraživanje na tisuću australskih žena krenuo je od pretpostavke da crveno meso nije dobro za mentalno zdravlje, ali ispada da je ono vrlo korisno.
“Žene koje su konzumirale manje od preporučene količine crvenog mesa u našem istraživanju, imaju dva puta veću vjerojatnost da će im biti dijagnosticirana depresija ili anksioznost, od onih koje su konzumirale preporučeni iznos.
Istraživači su pritom uzeli u obzir način prehrane, kao i druge čimbenike kao što su njihova težina i dob, socioekonomski status, razina tjelesne aktivnosti i pušenje.
“Zanimljivo, unos drugih oblika proteina, kao što je piletina, svinjetina, riba i biljke na bazi proteina ne utječu na mentalno zdravlje – kažu australski znanstvenici. ”
Profesorica Felice Jacka, psihijatar, vjeruje da je objašnjenje u prehrani ovaca i stoke u Australiji.
“Znamo da je crveno meso u Australiji zdrav proizvod jer sadrži visoke razine hranjivih tvari, uključujući i Omega-3 masne kiseline koje su važne za mentalno i fizičko zdravlje”, izjavila je prof. Jacka.
Goveda i ovce u Australiji hrane se uglavnom travom za razliku od drugih zemalja gdje ih tove žitaricama. To rezultira s mnogo manje zdravim mesom koje ima više zasićenih masti i manje zdravih masti. ”
Ali istraživanje je pokazalo i da previše crvenog mesa može biti loše za mentalno zdravlje. Stoga za Australiju vrijedi preporuka Ministarstva zdravlja da se jede po 100 grama nemasnog, crvenog mesa tri do četiri puta tjedno.
“Otkrili smo da i žene koje redovito jedu više od preporučene količine crvenog mesa također pate od povećane depresije i anksioznosti”, dodaje profesorica Jacka u razgovoru za Daily Telegraph.
Cjeloviti rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Psychotherapy and Psychosomatics.
D.Smoković / foto: Dreamstime