Hrvatska dobila novog državnog prvaka u kuharstvu
Zlatko Novak iz Varaždina pobjednik Državnog prvenstva kuhara

Trodnevnom natjecanju pristupilo je 14 najboljih hrvatskih profesionalnih kuhara, a prva tri mjesta osvojili su Zlatko Novak iz Varaždina, Slađana Herman iz Goričana i Damjan Draganić iz Crikvenice
Zlatko Novak iz Varaždina novi je pobjednik Državnog prvenstva kuhara koje se održalo devetu godinu u nizu u sklopu manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva.
Zlatko je ujedno i najmlađi hrvatski kuharski prvak, a svoje umijeće stekao je u varaždinskom hotelu Turist mada je trenutno na privremenom radu u Njemačkoj.
Drugo mjesto osvojila je Slađana Herman, kuharica restorana Herman na graničnom prijelazu Goričan.
Trećeplasirani kuhar je Damnjan Draganić iz Falkensteiner hotela Therapia u Crikvenici.
Za ukupni poredak Državnog prvenstva zbrajali su se bodovi iz tri kategorije, a u sve tri se odvažilo natjecati 14 kuhara koji su u tri dana natjecanja pripremili osam različitih vrsta jela.
U kategoriji hladnog jela pripremali su osam porcija po četiri vrste malih zalogaja, a radili su i kreativnu hladnu platu s tri različita predjela.
Također, kuhali su i dva glavna jela, brancina i kunića s prilozima.
Dva sata za četiri slijeda
Za meni su temu i paket s namirnicama kuhari dobili na samom natjecanju te su u narednih dva sata morali osmisliti četiri slijeda jela koje su na koncu i pripremili po vlastitim receptima.
Uz kuhare koji su se borili za titulu prvaka, natjecalo se još njih 33 koji su svoje kulinarsko umijeće pokazali natječući se u osam različitih kategorija namijenjenih kuharima a la carte restorana, ali i bolničkih kuhinja te vrtića, škola ili studentskih menzi.
Također, nekoliko ih se dokazalo u izradi stolnog aranžmana od voća i povrća te skulpture od jestivih namirnica.
Podsjećamo, tijekom Dana hrvatskog kulinarstva koji su se od 30. studenog do 5. prosinca održavali u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, održan je i Kamelija kup, ekipno natjecanje učenika.
Najbolji su bili đaci Srednje strukovne škole Vinkovci.
Također, u sklopu manifestacije održano je i Držano prvenstvo slastičara na kojem je najbolja bila Rafaela Mihatović iz porečke tvrtke Riviera Adria.
Osim natjecateljskog dijela posjetitelji su sudjelovali na nekoliko kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih kulinarskih majstora, a sponzori Podravka i Dukat organizirali su degustacije svojih proizvoda.
Veliko oduševljenje gostiju izazvala je svečana večera Zlatna Nimfa na kojoj su bila servirana autohtona jela varaždinskog kraja.
R.I. / foto: Hrvatski kuharski savez
Na slici: Pobjednička trojka – Herman, Draganić, Novak