Hrvatska dobila novog državnog prvaka u kuharstvu

Zlatko Novak iz Varaždina pobjednik Državnog prvenstva kuhara

zlatko novak-rez

Trodnevnom natjecanju pristupilo je 14 najboljih hrvatskih profesionalnih kuhara, a prva tri mjesta osvojili su Zlatko Novak iz Varaždina, Slađana Herman iz Goričana i Damjan Draganić iz Crikvenice

Zlatko Novak iz Varaždina novi je pobjednik Državnog prvenstva kuhara koje se održalo devetu godinu u nizu u sklopu manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva.

Zlatko je ujedno i najmlađi hrvatski kuharski prvak, a svoje umijeće stekao je u varaždinskom hotelu Turist mada je trenutno na privremenom radu u Njemačkoj.
Drugo mjesto osvojila je Slađana Herman, kuharica restorana Herman na graničnom prijelazu Goričan.

Trećeplasirani kuhar je Damnjan Draganić iz Falkensteiner hotela Therapia u Crikvenici.
Za ukupni poredak Državnog prvenstva zbrajali su se bodovi iz tri kategorije, a u sve tri se odvažilo natjecati 14 kuhara koji su u tri dana natjecanja pripremili osam različitih vrsta jela. mali zalogajiocjenjivački sud komentira jela

U kategoriji hladnog jela pripremali su osam porcija po četiri vrste malih zalogaja, a radili su i kreativnu hladnu platu s tri različita predjela.

Također, kuhali su i dva glavna jela, brancina i kunića s prilozima.

Dva sata za četiri slijeda

Za meni su temu i paket s namirnicama kuhari dobili na samom natjecanju te su u narednih dva sata morali osmisliti četiri slijeda jela koje su na koncu i pripremili po vlastitim receptima.
Uz kuhare koji su se borili za titulu prvaka, natjecalo se još njih 33 koji su svoje kulinarsko umijeće pokazali natječući se u osam različitih kategorija namijenjenih kuharima a la carte restorana, ali i bolničkih kuhinja te vrtića, škola ili studentskih menzi.

Također, nekoliko ih se dokazalo u izradi stolnog aranžmana od voća i povrća te skulpture od jestivih namirnica.
Podsjećamo, tijekom Dana hrvatskog kulinarstva koji su se od 30. studenog do 5. prosinca održavali u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, održan je i Kamelija kup, ekipno natjecanje učenika.

Najbolji su bili đaci Srednje strukovne škole Vinkovci.
Također, u sklopu manifestacije održano je i Držano prvenstvo slastičara na kojem je najbolja bila Rafaela Mihatović iz porečke tvrtke Riviera Adria.

Osim natjecateljskog dijela posjetitelji su sudjelovali na nekoliko kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih kulinarskih majstora, a sponzori Podravka i Dukat organizirali su degustacije svojih proizvoda.

Veliko oduševljenje gostiju izazvala je svečana večera Zlatna Nimfa na kojoj su bila servirana autohtona jela varaždinskog kraja.

R.I. / foto: Hrvatski kuharski savez
herman, novak, draganićNa slici: Pobjednička trojka – Herman, Draganić, Novak

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

tomislav-karamarko-kuhar

Tomislav Karamarko iz Zadra...

Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zasluži…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

DHK - slasticari rafaela

Rafaela Mihatović je nova...

Najbolja slastičarka je Rafaela Mihatović iz porečke Riviera Adrie, drugo mjesto osvojio je Kristijan Kodrić iz zagrebačke tvrt…