Nove knjige: Donatela Verbanac "Volim gorko"

Znanstvenica koja slavi uživanje u hrani i voli ikru divljeg brancina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doznajte na zanimljiv način zašto je meso odigralo ključnu ulogu u evoluciji, zašto je šećer slatki ubojica gori od alkohola ili zašto je gorak okus maslinova ulja dobar za zdravlje

Volim gorko…i druge priče o tome kako dobro i zdravo jesti, naziv je nove knjige Donatele Verbanac koja se ovih dana pojavila na kioscima u izdanju Jutarnjeg lista.

Riječ je o zbirci kolumni poznate nutricionistice koje su bile već objavljivane u Jutarnjem listu od studenoga 2009. do lipnja 2011.

Donatela Verbanec doktorirala je biokemijske znanosti i pored niza znanstvenih radova autorica je brojnih popularnih članaka iz područja nutrcionizma i dijetetike.

U knjizi Volim gorko Donatela Verbanec na 170 stranica otkriva mnoge zanimljive spoznaje o namirnicama, načinima prehrane i novim znanstvenim otkrićima. Autorica ima vrlo liberalan stav prema gurmanima pa je tako popularna znanost ovdje isprepletena sa znanjima profesionalnih kuhara, vinara, maslinara i drugih zaljubljenika u kuhinju.

„Hrana je život, a hranjenje je užitak“ – podsjeća u predgovoru dr. Darija Vranešić Bender, uvodeći nas u knjigu koja odgovara na pitanja zašto je meso odigralo ključnu ulogu u evoluciji, zašto je šećer slatki ubojica gori od alkohola i zašto je gorak okus maslinova ulja dobar za zdravlje.

Na kraju, predstavimo autoricu knjige i kroz njezin idealni jelovnik: ikra divljeg brancina za predjelo, za glavno jelo komadić ukusnog mesa uz foie gras i kao prilog kuhani koromač. Idealni desert uz to bio bi joj kesten pire od lovranskih maruna, a od pića bi se odlučila za čašu fine istarske malvazije.

Preporučujemo!

Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

ideje_za_pripremu_cebase

Ćebasa - spoj ćevapa i...

Smisliti novo, originalno jelo, može se činiti kao nemoguća misija. No, izgleda da je hrvatskim tehnolozima to ipak pošlo za rukom.…

crveno meso

Cink – ključ dobrog...

Nedostatak cinka može dovesti do pada imuniteta, gubitka kose i oslabljenog apetita Zašto je važno konzumirati hranu bogatom cinko…

dvopek acz

Pet dobrih razloga da jedemo...

Zašto DVOPEK? Zašto njime zamijeniti pekarske proizvode? Savjeti prof. dr. Alena Ružića, dr. med. – interniste – kar…

maslinovo ulje u boci

Restorani će morati nuditi...

Gostima restorana u svim zemljama EU maslinovo ulje moći će biti posluženo isključivo u zatvorenim bočicama, s urednom deklaraci…