Kako se birao najbolji hrvatski restoran

Znate li što je to – metoda San Pellegrino?

worlds-best-restaurants-logo san pellegrino

Jutarnji list, odnosno njegov gastro prilog Dobra hrana, u suradnji s Vinartom, odnosno Sašom Špirancem izabrao je najbolje hrvatske restorane i najboljim proglasio zagrebački Apetit  po takozvanoj metodi  San Pellegrino.

O čemu je zapravo riječ i kakva je metoda San Pellegrino?

Originalno, riječ je etabliranom izboru najboljeg restorana na svijetu u izboru časopisa Restaurant, uz sponzorstvo talijanske izvorske vode San Pellegrino. Ovaj izbor sve je prihvaćeniji u javnosti zbog inflacije nekada neprikosnovenih Michelinovih zvjezdica.

Najbolja ilustracija za ovu tvrdnju je da restoran slavnog Renea Redzepija „Noma“ u Kopenhagenu već dvije godine za redom osvaja prvo mjesto u izboru Restauranta/San Pellegrino kao najbolji restoran na svijetu, a istovremeno ima „samo“ dvije Michelinove zvjezdice.

No vratimo se na metodu San Pellegrino po kojoj je provedena  i akcija Dobri restorani Jutarnjeg lista.

U ocjenjivanju sudjeluju stručnjaci, restorateri, chefovi i gastronomi pod čime se podrzumijevaju gastro kritičari i novinari koji prate restoransku scenu.

U slučaju San Pellegrina uključeno je preko 800 ocjenjivača iz cijelog svijeta, dok je u slučaju Dobrih restorana u izboru sudjelovalo oko 300 „odabranih“ znalaca iz Hrvatske.

Originalna San Pellegrino metoda dozvoljava glasačima da glasaju za sedam restorana, od čega četiri moraju biti iz regije samog ocjenjivača, ali tri moraju biti iz drugih regija.

Razumljivo, nitko ne smije dati glas za svoj restoran, ako je chef ili vlasnik restorana.

U slučaju Dobrih restorana, metoda San Pellegrino je malo modificirana, pa ocjenjivači mogu glasati samo za pet restorana, od čega tri iz „svoje“ regije i dva iz drugih hrvatskih regija čemu je dodana i poosebna kategorija „restoran prijatelj vina“.

Osnovni kriterij je zajednički – ukupni dojam/zadovoljstvo prilikom posjete uz uvjet (pomalo širok) da je ocjenjivač posjetio restoran unatrag dvije godine od trenutka glasovanja.

To je još jedna razlika u odnosu na originalnu San Pellegrino metodu gdje se podrzumijeva da ste u kandidiranom restoranu jeli unazad 18 mjeseci.

Na kraju, priznajemo, i Gastronomika je sudjelovala u glasanju za Dobre restorane, a to nam, jasno, nije jedino glasanje tog tipa.

Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

restoran noma - osoblje

Noma Rene Redzepija opet...

Danski restoran Noma vratio se 2014. na prvo mjesto San Pellegrino izbora za najbolji restoran svijeta, odlučilo je glasačko tijelo …

batelina 2

Najbolji restoran u izboru...

Nakon dvije godine dominacije Bistro Apetita došlo je smjene na vrhu prema izboru u kojem sudjeluju vodeći ugostitelji, kuhari, posl…

pelegrini1

Najbolji restoran Dalmacije...

Izbor najboljih dalmatinskih restorana organizirali su Nedjeljni Jutarnji, Dobra hrana i tvrtka Vinart U sklopu četvrtog po redu Dal…

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…