Ovogodišnji ZWGW održat će se u Zagrebu 19. i 20. travnja

ZWGW organizira degustaciju vina Madeira starih 150 godina

ZWGW3-vino-čaše

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog izdanja Zagreb Wine Gourmet Weekenda u Gliptoteci HAZU-a i Centru Kaptol i ovogodišnje izdanje održat će se na istom mjestu 19. i 20 travnja.

Otvorenje festivala odvit će se u četvrtak, 18. travnja kada će biti organizirano nekoliko radionica i prigodni večernji zabavni program koji je postao zaštitno obilježje ove međunarodne vinske i gastronomske manifestacije.

Zagreb Wine Gourmet Weekend (ZWGW) se svrstao među najznačajnije regionalne izložbe vina i gastronomije te postao nezaobilazno mjesto za prezentaciju i promociju vina i hrane domaćim i stranim kupcima i medijima, ali i mjesto na kojem se svi zainteresirani mogu informirati o najnovijim međunarodnim trendovima i iskustvima u području vinarstva i gastronomije.

Očekuje se da će ove godine biti nadmašena lanjska brojka od 150 izlagača zbog čega će se dodatno proširiti izlagački dio festivala.

Dolaze poznati chefovi iz Hrvatske, Slovenije i Italije

Osim samog izložbenog programa koncept ZWGW-a sadrži i bogat program dodatnih događanja po čemu je lani festival nadmašio dosadašnje slične priredbe održane u Hrvatskoj, kako po kvaliteti i opsegu programa tako i po relevantnosti gostiju i predavača.ZWGW

Ni ove godine neće izostati značajna imena svjetske enologije i gastronomije, a popratni programi filmskih projekcija, degustacija, Masterclass kušanja i zabavnog večernjeg programa bit će još zanimljiviji i bogatiji.

Ove godine gosti će se moći detaljno upoznati s jednim od najzanimljivijih specijalnih vina, portugalskom Madeirom. Ovo mistično vino na više degustacija i sljubljivanja predstavit će Chris Blandy, vlasnik vinarije Blandy’s i predstavnik sedme generacije najznačajnije obitelji koja se bavi  proizvodnjom Madeire.

Blandy će na degustaciju donijeti pojedina vina stara gotovo 150 godina.

Svoje proizvode na ZWGW-u predstavit će i jedan od najuglednijih talijanskih vinara – Sandro Boscani, vlasnik vinarije Masi. Poznat kao Mr Amarone, zaslužan je za svjetsku slavu ovog desertnog vina.

Direktor ZWGW-a Dražen Lazić istaknuo je kako ovogodišnjem festivalu prethode brojna događanja koja će Zagreb predstaviti kao gurmansko i vinsko središte: „Kao svojevrstan uvod u ZWGW, u dogovoru s partnerima pripremili smo različite prezentacije, promotivne akcije i tematske degustacije po brojnim lokacijama u Zagrebu. Cilj nam je kroz cijeli travanj Zagrepčanima približiti svijet vina i vrhunske gastronomije, kako bi taj mjesec postao mjesec vina i visoke gastronomije.

Više o chefovima koji će sudjelovati na festivalu rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica za međunarodne odnose ZWGW-a: „Među domaćim chefovima koji će sudjelovati u show cooking programu ističu se Ana Grgić, glavna kuharica zagrebačkog hotela Esplanade, Marina Gaši iz novigradskog restorana Marina, Priska Thuring i Tomislav Gretić, glavni chefovi rovinjskih hotela Lone i Monte Mulini.”

Kao posebni gosti na ZWGW-u predstavit će se i Ana Roš, najcjenjenija slovenska kuharica iz ljubljanske Hiše Franko i Silvia Baracchi, chefica toskanskog hotela i restorana Il Falconiere, nositelja Michelinove zvjezdice.

I ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekenda partnerski prati Zagrebačka banka, najveća banka u Hrvatskoj.

U Zagrebačkoj banci ističu kako ovaj festival vrlo uspješno promovira domaće proizvođače vina i maslinova ulja, koje banka kontinuirano pomaže i podržava.

Ove godine Zagrebačka banka će, kao aktivan sudionik festivala, poseban naglasak u programu staviti na pripremu vinara i maslinara za ulazak u EU te razmjenu iskustava s europskim kolegama, na čemu banka intenzivno radi.

Kao novi član pokroviteljskoj obitelji festivala pridružilo se i ERGO osiguranje d.d., član ERGO grupe, jedne od najvećih europskih grupacija osiguravatelja.

R.I. / foto: press

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Martina Tomac_Andrea Trapan i Magdalena Senjkovic_Najbolja WOW vina

Na Zagreb Wine Gourmet...

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend brojem posjetitelja nadmašio je prošlogodišnje izdanje. Vrlo bogat program, koji su či…

ZWGW3-vino-čaše

Na Zagreb Wine Gourmet...

Međunarodni festival vina i gastronomije Zagreb Wine Gourmet Weekend po drugi puta otvara svoja vrata posjetiteljima u Centru Kaptol…

Prirodna vina u Vinodolu

Vrhunska prirodna vina...

Vinari Nicolo Bensa, vlasnik vinarije La Castellada i slovenski poduzetnički par Ivi i Edvard Svetlik, vlasnici vinarije Grace na sin…

zwgw2013 rez

Zagreb Wine Gourmet Weekend...

Gliptoteka HAZU i Centar Kaptol Zagreb, 19. i 20. travnja 2013. Zagreb Wine Gourmet Weekend međunarodni je festival vina i gastronomij…