pro. 13, 2011

Čokoladni liker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sastojci: 30 dag čokolade za kuhanje 1 kg šećera 1 l mlijeka ½ l ruma 2 vrećice vanilin šećera Priprema: Ulijte u posudu mlijeko, do… više

Od A do Z

ruj. 27, 2012

Ajvar

ajvar dilajla Sastojci: 5 kg očišćenih rog paprika 2 kg balancana (patlidžani) 1 l alkoholnog octa 3 l vode 2 žlice soli 10 listića svježeg bosil… više

svi. 9, 2011

Anis (Pimpinella anisum)

d_anis Drugi nazivi: Aniš, slatki januš, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin…   Okus: Intenzivan, slatko-pikantni ok… više

stu. 9, 2011

Arancini (ušećerene korice od naranči)

arancini Sastojci: 1 kg naranči 60-70 dag šećera (za sirup) voda kristal šećer Priprema: Dobro operite naranče (nabavite one nešpricane… više

Od A do Z

stu. 26, 2014

Aromatična marmelada od jabuka

marmelada od jabuka
Sastojci: 2 kg kiselkastih jabuka 40-50 dag šećera 2 naranče (sok) 2 štapića cimeta nekoliko klinčića Priprema: Oprane jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na komadiće (ako koristite neprskane jabuke, ostavite koru, a postupak kuhanja ćete ubrzati ako ih usitnite mikserom), stavite ih u lonac, ulijte malo vode (čaša),… više
Tagovi: , ,

Od A do Z

tra. 8, 2014

Aromatizirano maslinovo ulje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ako želite dodati nekom jelu malo drugačiji okus, a pri ruci u tom trenutku nemate određenog začina pripremite se unaprijed za takve situacije i „zatočite“ željeni začin u bočicu s maslinovim uljem. Maslinova ulja s dodatkom češnjaka, svježeg ili sušenog začinskog bilja, chilli papričica…jednostavno se pripremaju, a osim što će… više
Tagovi: , , , , , ,

lip. 18, 2011

Artičoka

d_ARTIČOKE
Zbog ukusnih mesnatih listića i mekane sredine najukusniji dio artičoke su njezine cvatne glavice. Kada kupujete artičoke birajte sasvim svježe, tvrdih listova i bez smećkastih vrhova. Jedite ih samo skuhane jer nakon 24 sata postaju teško probavljive, čak škodljive. Nemojte ih kuhati u posudama od aluminija kako ne bi dobile… više
Tagovi: ,

svi. 9, 2011

Aurora umak

Sastojci: (za 6 osoba) 5 dag maslaca,1 žličica limunovog soka, 2 dag brašna,10 dag koncentrata rajčice, 2,5 – 3 dl mlijeka, muškatni oraščić, tabasco, bosiljak, sol, papar, Vegeta Priprema: Maslac rastopiti na laganoj vatri, dodati brašno, malo ga popeći, zaliti hladnim mlijekom i kuhati oko 5 minuta, stalno miješajući. Umiješati… više
Tagovi:

Od A do Z

ruj. 5, 2013

Balancane u maslinovom ulju

balancana
Sastojci: 1 kg balancana (patlidžani, melancane), 1 l jabučnog octa, 1,5 dl maslinovog ulja, 1-2 žličice soli, 3-4 režnja češnjaka Priprema: Svježe balancane operite, osušite i narežite na kriške debljine cca pola centimetra ili na kocke. U širem loncu zakuhajte ocat, dodajte sol, pa zatim kuhajte balancane cca 5 minuta… više
Tagovi: , , ,

Vinska abeceda

stu. 15, 2012

Beaujolais Nouveau est arrivé

Beaujolais je stigao
Mladi francuski Gamay koji se pušta u opticaj trećeg četvrtka u studenome Mlado crno vino Beaujolais jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih francuskih vina poteklo iz istoimene vinske regije u Burgundiji krajem 19. stoljeća, čije otvaranje prati vesela i slikovita dobrodošlica. Popularizaciju izvan granica Francuske ovo vino steklo je krajem… više
Tagovi: ,

lip. 18, 2011

Bob

d_bob
Kada kupujete bob pogledajte jesu li mahune svježe, a jednom očišćeno zrnje potrošite odmah ili ga zamrznite. Čišćenjem od boba otpada 50 – 60 posto, pa za obrok (glavni) za 4 osobe računajte 2 kg neočišćenih mahuna. Ako nisu sasvim mlada, zrnima odstranite tvrdu kožicu – kuhajte ih 2 minute,… više
Tagovi: ,

Od A do Z

kol. 9, 2013

Bosiljak (Ocimum basilicum)

basilico -j
Drugi nazivi: Bosilje, bosil, bažulek, murtela… Okus: Sredozemne vrste imaju intenzivno biljni, blago sladak okus sličan papru, a miris svježeg bosiljka pomalo podsjeća na aromu klinčića. Tajlandski bosiljak ima sladak okus sličan anisu, a postoje i vrste s citrusnim mirisom i pikantnim okusom. Bosiljak sadrži samo oko 1% eteričnog ulja,… više
Tagovi: ,

Od A do Z

ruj. 20, 2012

Bosiljak u kockicama leda

bosiljak u ledu2-rez
Praktičan način kako konzervirati začinsko bilje. Svježe listiće bosiljka nasjeckajte i stavite u posudu za led. Ulijte vodu, zaledite, potom kockice izvadite iz kalupa, spremite u vrećicu i zamrznite. Po ukusu dodajte jelima. Na isti način, dakako, možete spremiti i drugo začinsko bilje – peršin, metvicu, timijan, vlasac…  … više
Tagovi: , ,

lip. 18, 2011

Brokula

d_brokula
Kod kupovine brokule pazite da su cvatovi čvrsti, stapka svježe odrezana te da nigdje nema mrlja, ni drugih znakova kvarenja. Držite je u hladnjaku najdulje 3 – 4 dana ili je odmah zamrznite. Skuhajte neodmrznutu. Kada dijelite cvatove brokule, pazite da oni budu podjednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali.… više
Tagovi: ,

lis. 31, 2012

Bućnica (2)

bućnica sandi
Sastojci: srednja bundeva (buća/buča) ili oko 50-70 dag iskoristivog dijela unutrašnjosti 1 pakiranje kora za savijaču 50 dag kravljeg sira (posnog) 1 jaje Priprema: Bundevu naribajte ili sitno narežite, posolite, pustite da odstoje pola sata pa ocijedite višak vode. Razvucite kore (3 x 3 kore za 3 komada bučnica), po… više
Tagovi: ,