pro. 13, 2011
Čokoladni liker

svi. 9, 2011
Anis (Pimpinella anisum)

stu. 9, 2011
Arancini (ušećerene korice od naranči)

Od A do Z
stu. 26, 2014
Aromatična marmelada od jabuka

Sastojci:
2 kg kiselkastih jabuka
40-50 dag šećera
2 naranče (sok)
2 štapića cimeta
nekoliko klinčića
Priprema:
Oprane jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na komadiće (ako koristite neprskane jabuke, ostavite koru, a postupak kuhanja ćete ubrzati ako ih usitnite mikserom), stavite ih u lonac, ulijte malo vode (čaša),… više
Tagovi: aromatična-marmelada-od-jabuka, marmelada-od-jabuka, recept-za-aromatičnu-marmeladuOd A do Z
tra. 8, 2014
Aromatizirano maslinovo ulje

Ako želite dodati nekom jelu malo drugačiji okus, a pri ruci u tom trenutku nemate određenog začina pripremite se unaprijed za takve situacije i „zatočite“ željeni začin u bočicu s maslinovim uljem.
Maslinova ulja s dodatkom češnjaka, svježeg ili sušenog začinskog bilja, chilli papričica…jednostavno se pripremaju, a osim što će… više
Tagovi: aromatizirano maslinovo ulje, češnjak, lješnjak, menta, origano, ružmarin, timijanlip. 18, 2011
Artičoka

Zbog ukusnih mesnatih listića i mekane sredine najukusniji dio artičoke su njezine cvatne glavice. Kada kupujete artičoke birajte sasvim svježe, tvrdih listova i bez smećkastih vrhova.
Jedite ih samo skuhane jer nakon 24 sata postaju teško probavljive, čak škodljive. Nemojte ih kuhati u posudama od aluminija kako ne bi dobile… više
Tagovi: artičoka, artičokesvi. 9, 2011
Aurora umak
Sastojci:
(za 6 osoba)
5 dag maslaca,1 žličica limunovog soka, 2 dag brašna,10 dag koncentrata rajčice, 2,5 – 3 dl mlijeka, muškatni oraščić, tabasco, bosiljak, sol, papar, Vegeta
Priprema:
Maslac rastopiti na laganoj vatri, dodati brašno, malo ga popeći, zaliti hladnim mlijekom i kuhati oko 5 minuta, stalno miješajući. Umiješati… više
Tagovi: Aurora umakOd A do Z
ruj. 5, 2013
Balancane u maslinovom ulju

Sastojci:
1 kg balancana (patlidžani, melancane), 1 l jabučnog octa, 1,5 dl maslinovog ulja, 1-2 žličice soli, 3-4 režnja češnjaka
Priprema: Svježe balancane operite, osušite i narežite na kriške debljine cca pola centimetra ili na kocke.
U širem loncu zakuhajte ocat, dodajte sol, pa zatim kuhajte balancane cca 5 minuta… više
Tagovi: balancane, melancane, patlidžani, patlidžani-u-maslinovom-uljuVinska abeceda
stu. 15, 2012
Beaujolais Nouveau est arrivé

Mladi francuski Gamay koji se pušta u opticaj trećeg četvrtka u studenome
Mlado crno vino Beaujolais jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih francuskih vina poteklo iz istoimene vinske regije u Burgundiji krajem 19. stoljeća, čije otvaranje prati vesela i slikovita dobrodošlica.
Popularizaciju izvan granica Francuske ovo vino steklo je krajem… više
Tagovi: Beaujolais, Nouveaulip. 18, 2011
Bob

Kada kupujete bob pogledajte jesu li mahune svježe, a jednom očišćeno zrnje potrošite odmah ili ga zamrznite. Čišćenjem od boba otpada 50 – 60 posto, pa za obrok (glavni) za 4 osobe računajte 2 kg neočišćenih mahuna.
Ako nisu sasvim mlada, zrnima odstranite tvrdu kožicu – kuhajte ih 2 minute,… više
Tagovi: bob, mahuneOd A do Z
kol. 9, 2013
Bosiljak (Ocimum basilicum)

Drugi nazivi:
Bosilje, bosil, bažulek, murtela…
Okus:
Sredozemne vrste imaju intenzivno biljni, blago sladak okus sličan papru, a miris svježeg bosiljka pomalo podsjeća na aromu klinčića.
Tajlandski bosiljak ima sladak okus sličan anisu, a postoje i vrste s citrusnim mirisom i pikantnim okusom.
Bosiljak sadrži samo oko 1% eteričnog ulja,… više
Tagovi: baziliko, bosiljakOd A do Z
ruj. 20, 2012
Bosiljak u kockicama leda

Praktičan način kako konzervirati začinsko bilje.
Svježe listiće bosiljka nasjeckajte i stavite u posudu za led. Ulijte vodu, zaledite, potom kockice izvadite iz kalupa, spremite u vrećicu i zamrznite. Po ukusu dodajte jelima.
Na isti način, dakako, možete spremiti i drugo začinsko bilje – peršin, metvicu, timijan, vlasac…
… više
Tagovi: bosiljak, začinsko bilje, zaleđeni bosiljaklip. 18, 2011
Brokula

Kod kupovine brokule pazite da su cvatovi čvrsti, stapka svježe odrezana te da nigdje nema mrlja, ni drugih znakova kvarenja. Držite je u hladnjaku najdulje 3 – 4 dana ili je odmah zamrznite. Skuhajte neodmrznutu.
Kada dijelite cvatove brokule, pazite da oni budu podjednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali.… više
Tagovi: Brokula, cvatovilis. 31, 2012
Bućnica (2)

Sastojci:
srednja bundeva (buća/buča) ili oko 50-70 dag iskoristivog dijela unutrašnjosti
1 pakiranje kora za savijaču
50 dag kravljeg sira (posnog)
1 jaje
Priprema:
Bundevu naribajte ili sitno narežite, posolite, pustite da odstoje pola sata pa ocijedite višak vode.
Razvucite kore (3 x 3 kore za 3 komada bučnica), po… više
Tagovi: bućnica, bundeva