Od A do Z

Ajvar

ajvar dilajla

Sastojci:

5 kg očišćenih rog paprika

2 kg balancana (patlidžani)

1 l alkoholnog octa

3 l vode

2 žlice soli

10 listića svježeg bosiljka

6 režnjeva češnjaka

6 dl ulja

1 ljuta papričica

Priprema:

Paprike operite te ih lagano stavite kuhati u otopini 3 l vode s 1 litrom alkoholnog octa. Kad voda zakuha paprike prokuhajte 5-6 minuta.

Balancane operite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva cca 20 minuta. Izvadite ih i kad se ohlade ih očistite. I paprike i balancane sameljite ili usitnite u blenderu pa ih stavite kuhati u lonac (padelu) s debljim dnom. Dodajte narezani češnjak, ljutu papričicu i ulje pa na srednjoj vatri kuhajte oko tri sata (lagano miješajte jer ajvar dosta prska).

Negdje na sredini kuhanja dodajte sol i bosiljak, a na kraju po ukusu dodajte još začina koji vam pašu. Vrući ajvar ulijte u čiste i tople staklenke koje ste zagrijali u pećnici na 150 stupnjeva. Staklenke s ajvarom vratite u pećnicu i dobro zapecite cca 20 minuta.

Pustite da se ohlade tijekom noći u pećnici, hermetički ih zatvorite i spremite na suho i hladno mjesto.

Napomena:

Ovako pripremljen ajvar ima blagu dozu kiseline jer se paprike ne peku nego se kuhaju u vodi s alkoholnim octom.

Izvor:

Recept Dilajle Kržyk Baki

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja