Od A do Z

Ajvar

ajvar dilajla

Sastojci:

5 kg očišćenih rog paprika

2 kg balancana (patlidžani)

1 l alkoholnog octa

3 l vode

2 žlice soli

10 listića svježeg bosiljka

6 režnjeva češnjaka

6 dl ulja

1 ljuta papričica

Priprema:

Paprike operite te ih lagano stavite kuhati u otopini 3 l vode s 1 litrom alkoholnog octa. Kad voda zakuha paprike prokuhajte 5-6 minuta.

Balancane operite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva cca 20 minuta. Izvadite ih i kad se ohlade ih očistite. I paprike i balancane sameljite ili usitnite u blenderu pa ih stavite kuhati u lonac (padelu) s debljim dnom. Dodajte narezani češnjak, ljutu papričicu i ulje pa na srednjoj vatri kuhajte oko tri sata (lagano miješajte jer ajvar dosta prska).

Negdje na sredini kuhanja dodajte sol i bosiljak, a na kraju po ukusu dodajte još začina koji vam pašu. Vrući ajvar ulijte u čiste i tople staklenke koje ste zagrijali u pećnici na 150 stupnjeva. Staklenke s ajvarom vratite u pećnicu i dobro zapecite cca 20 minuta.

Pustite da se ohlade tijekom noći u pećnici, hermetički ih zatvorite i spremite na suho i hladno mjesto.

Napomena:

Ovako pripremljen ajvar ima blagu dozu kiseline jer se paprike ne peku nego se kuhaju u vodi s alkoholnim octom.

Izvor:

Recept Dilajle Kržyk Baki

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja