Anis (Pimpinella anisum)

d_anis

Drugi nazivi:

Aniš, slatki januš, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin…

 

Okus:

Intenzivan, slatko-pikantni okus, sličan sladiću i pomalo voćni, zbog čega je među djecom popularniji od komorača ili kima. Sadrži do 4% eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak anetol. Anis ima okus sličan zvjezdastom anisu, iako nisu u rodu.

 

Primjena:

– kao začin za kruh, sam ili u kombinaciji s kimom, komoračem i korijanderom

– za uskrsnu pincu anis se prije uporabe namače u bijelom vinu

– u tortama, keksima poput paprenjaka, medenjacima, vaflima

– u toplim i hladnim desertima poput riže na mlijeku i nabujaka

– u kompotima od svježeg ili sušenog voća, npr. smokava

– za ribu i plodove mora

– za korjenasto povrće poput mrkve, cikle, cvjetače i kupusa

– za konzerviranje ili kiseljenje povrća poput krastavaca

– pržen u indijskim jelima s lećom

– u paštetama, kobasicama i jelima sa svinjetinom

– u žestokim pićima i likerima poput pastisa, ouza, turskog rakija, anisovca, apsinta i sambuce

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja