Anis (Pimpinella anisum)

d_anis

Drugi nazivi:

Aniš, slatki januš, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin…

 

Okus:

Intenzivan, slatko-pikantni okus, sličan sladiću i pomalo voćni, zbog čega je među djecom popularniji od komorača ili kima. Sadrži do 4% eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak anetol. Anis ima okus sličan zvjezdastom anisu, iako nisu u rodu.

 

Primjena:

– kao začin za kruh, sam ili u kombinaciji s kimom, komoračem i korijanderom

– za uskrsnu pincu anis se prije uporabe namače u bijelom vinu

– u tortama, keksima poput paprenjaka, medenjacima, vaflima

– u toplim i hladnim desertima poput riže na mlijeku i nabujaka

– u kompotima od svježeg ili sušenog voća, npr. smokava

– za ribu i plodove mora

– za korjenasto povrće poput mrkve, cikle, cvjetače i kupusa

– za konzerviranje ili kiseljenje povrća poput krastavaca

– pržen u indijskim jelima s lećom

– u paštetama, kobasicama i jelima sa svinjetinom

– u žestokim pićima i likerima poput pastisa, ouza, turskog rakija, anisovca, apsinta i sambuce

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja