Od A do Z

Aromatizirano maslinovo ulje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako želite dodati nekom jelu malo drugačiji okus, a pri ruci u tom trenutku nemate određenog začina pripremite se unaprijed za takve situacije i „zatočite“ željeni začin u bočicu s maslinovim uljem.

Maslinova ulja s dodatkom češnjaka, svježeg ili sušenog začinskog bilja, chilli papričica…jednostavno se pripremaju, a osim što će oplemeniti okus vašim jelima, mogu biti i efektan poklon.

Za početak odaberite kvalitetno, ekstradjevičansko maslinovo ulje, a potom dodatke.

Pazite da u kontakt s uljem ne dođe ni kap vode.

ULJE S RUŽMARINOM

U bočicu stavite nekoliko grančica svježeg ružmarina koji ste prethodno oprali i dobro posušili.

Ulijte ulje, dobro začepite bočicu i pustite da prije upotrebe odstoji najmanje 10 dana.

Držite bočicu na suhom i tamnom mjestu.

Idealno je za salate, npr. s krumpirom i od fažola (graha).

Na isti način možete napraviti ulje s bosiljkom, timijanom, origanom

ULJE S ČEŠNJAKOM

U bočicu s uljem stavite grančicu ružmarina, a nakon cca 7 dana procijedite (odstranite ružmarin) i prelijte u drugu bočicu u koju ste stavili nekoliko režnjeva neoljuštenog češnjaka. Ako ste ljubitelji malo pikantnije hrane u bočicu dodajte i pokoju chilli papričicu.

Pustite da odstoji najmanje 10 dana.

Paše uz pečenja, grilano meso ili povrće.

ULJE S LJEŠNJACIMA I MENTOM

U staklenku stavite nekoliko listića mente i oljuštene lješnjake (količinu odredite sami) te pustite da odstoji 15-ak dana.

Procijedite i ulje izlijte u bočicu.

Paše uz ribu (lešo), s malo limunova soka.

(M.M.)

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja