Od A do Z

Aromatizirano maslinovo ulje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako želite dodati nekom jelu malo drugačiji okus, a pri ruci u tom trenutku nemate određenog začina pripremite se unaprijed za takve situacije i „zatočite“ željeni začin u bočicu s maslinovim uljem.

Maslinova ulja s dodatkom češnjaka, svježeg ili sušenog začinskog bilja, chilli papričica…jednostavno se pripremaju, a osim što će oplemeniti okus vašim jelima, mogu biti i efektan poklon.

Za početak odaberite kvalitetno, ekstradjevičansko maslinovo ulje, a potom dodatke.

Pazite da u kontakt s uljem ne dođe ni kap vode.

ULJE S RUŽMARINOM

U bočicu stavite nekoliko grančica svježeg ružmarina koji ste prethodno oprali i dobro posušili.

Ulijte ulje, dobro začepite bočicu i pustite da prije upotrebe odstoji najmanje 10 dana.

Držite bočicu na suhom i tamnom mjestu.

Idealno je za salate, npr. s krumpirom i od fažola (graha).

Na isti način možete napraviti ulje s bosiljkom, timijanom, origanom

ULJE S ČEŠNJAKOM

U bočicu s uljem stavite grančicu ružmarina, a nakon cca 7 dana procijedite (odstranite ružmarin) i prelijte u drugu bočicu u koju ste stavili nekoliko režnjeva neoljuštenog češnjaka. Ako ste ljubitelji malo pikantnije hrane u bočicu dodajte i pokoju chilli papričicu.

Pustite da odstoji najmanje 10 dana.

Paše uz pečenja, grilano meso ili povrće.

ULJE S LJEŠNJACIMA I MENTOM

U staklenku stavite nekoliko listića mente i oljuštene lješnjake (količinu odredite sami) te pustite da odstoji 15-ak dana.

Procijedite i ulje izlijte u bočicu.

Paše uz ribu (lešo), s malo limunova soka.

(M.M.)

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja