Od A do Z
Aromatizirano maslinovo ulje

Ako želite dodati nekom jelu malo drugačiji okus, a pri ruci u tom trenutku nemate određenog začina pripremite se unaprijed za takve situacije i „zatočite“ željeni začin u bočicu s maslinovim uljem.
Maslinova ulja s dodatkom češnjaka, svježeg ili sušenog začinskog bilja, chilli papričica…jednostavno se pripremaju, a osim što će oplemeniti okus vašim jelima, mogu biti i efektan poklon.
Za početak odaberite kvalitetno, ekstradjevičansko maslinovo ulje, a potom dodatke.
Pazite da u kontakt s uljem ne dođe ni kap vode.
ULJE S RUŽMARINOM
U bočicu stavite nekoliko grančica svježeg ružmarina koji ste prethodno oprali i dobro posušili.
Ulijte ulje, dobro začepite bočicu i pustite da prije upotrebe odstoji najmanje 10 dana.
Držite bočicu na suhom i tamnom mjestu.
Idealno je za salate, npr. s krumpirom i od fažola (graha).
Na isti način možete napraviti ulje s bosiljkom, timijanom, origanom…
ULJE S ČEŠNJAKOM
U bočicu s uljem stavite grančicu ružmarina, a nakon cca 7 dana procijedite (odstranite ružmarin) i prelijte u drugu bočicu u koju ste stavili nekoliko režnjeva neoljuštenog češnjaka. Ako ste ljubitelji malo pikantnije hrane u bočicu dodajte i pokoju chilli papričicu.
Pustite da odstoji najmanje 10 dana.
Paše uz pečenja, grilano meso ili povrće.
ULJE S LJEŠNJACIMA I MENTOM
U staklenku stavite nekoliko listića mente i oljuštene lješnjake (količinu odredite sami) te pustite da odstoji 15-ak dana.
Procijedite i ulje izlijte u bočicu.
Paše uz ribu (lešo), s malo limunova soka.
(M.M.)
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti